Ψήφισαν θετικά για την αγορά του οικοπέδου στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με «πλήρη συνείδηση» και για λόγους δημόσιου συμφέροντος…

Π. Σταυρακάρας και Ματθ. Σαββίδης μιλάνε αποκλειστικά στη «Θ» και δηλώνουν «υπέρμαχοι» της Δημοτ. Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα

 

Η θετική τους ψήφος στο θέμα αγοράς οικοπέδου στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών από τον Δήμο Ξάνθης (για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος) κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτ. Συμβουλίου Ξάνθης, σήκωσε «κουρνιαχτό» συζητήσεων, αλλά και «δυσφορία» σε κάποιους συναδέλφους τους, των παρατάξεων στις οποίες ανήκουν.

Ο λόγος για τους δημοτ. συμβούλους της αντιπολίτευσης Παναγ. Σταυρακάρα και Ματθαίο Σαββίδη, οι οποίοι μιλάνε αποκλειστικά σήμερα στη «Θ», αναλύοντας το σκεπτικό, αλλά και τους λόγους που τους οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση.

Και οι δύο επικαλούνται το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι ενδεδειγμένη και συμφέρουσα για τον Δήμο.

 

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ» – ΚΑΙ ΕΓΩ ΩΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΑ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ…

Αναλυτικότερα ο κ. Σταυρακάρας επισήμανε στην «Θ» ότι:

Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο για το οποίο μιλάμε, έχει κάποια εμπορική αξία η οποία είναι αντικειμενικότατη και την οποία κάποια στιγμή ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει και αν δεν καταφέρει να φτιάξει εν τέλει ένα σχολείο, είναι χρήματα που δεν «πετιούνται». Επίσης δεν υπάρχει καμία προσωπική σχέση. Θα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο, το οποίο μελλοντικά, οποιοσδήποτε Δήμαρχος θα μπορέσει να το αξιοποιήσει και να κάνει είτε έναν πολυχώρο ψυχαγωγίας είτε σχολείο είτε ο,τιδήποτε άλλο. Έτσι λειτούργησα. Θεώρησα ότι δεν είναι χρήματα που «πετιούνται» δεξιά και αριστερά αλλά χρήματα που θα πιάσουν και τόπο εν τέλει.  Είναι προς όφελος είτε των παιδιών είτε όλων των  πολιτών στο μέλλον. Είναι χρήματα που έχουν μια αντικειμενικότητα, μια εμπορική αξία. Είναι χρήματα που στο μέλλον θα αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών. Δεν υπάρχει καμία προσωπική σχέση με κανέναν. Γνωστοί είμαστε όλοι στην Ξάνθη. Πιθανόν και εγώ ως ιδιώτης, ως πολίτης – όχι μόνον ως Δήμος – να εξέταζα και να έβρισκα συμφέρουσα μια τέτοια αγορά. Και εγώ θα εξέταζα πολύ σοβαρά ως ιδιώτης να αγοράσω ένα τέτοιο οικόπεδο. Θεωρώ επίσης ότι ο Δήμος Ξάνθης αυτήν την στιγμή δεν έχει τέτοια οικόπεδα, τέτοιου εμβαδού στην κατοχή του και ειδικά μέσα στην πόλη.

 

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ «ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ» ΚΑΙ… ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ –ΕΞΕΤΑΖΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε ότι:

Δεν έχει να κάνει με τα παραταξιακά. Και εμείς ως παράταξη έχουμε τον φιλελευθερισμό να αποφασίζει ο καθένας για κάποια πράγματα από μόνος του. Θεωρώ οτι γίνεται μια σωστή τοποθέτηση χρημάτων και δεν εξετάζω το αν θα γίνει ή αν δεν θα γίνει σχολείο. Εξετάζω το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή αυτό το οικόπεδο και ρευστοποιείται και μπορεί να κτιστεί ο,τιδήποτε. Είναι μέσα στην πόλη. Επίσης δεν έχω καμία σχέση με τον άνθρωπο  (σ.σ. τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου) και νομίζω ότι και ιδεολογικά είναι σε έναν άλλο χώρο με τον οποίο δεν ασχολούμαι πολιτικά. Γνωστοί μου είναι όλοι. Εγώ εξετάζω αντικειμενικά το όφελος της πόλης. Έτσι  αντιλήφθηκα το θέμα και έτσι ψήφισα. Όσον αφορά στην παράταξη, δεν υπάρχει κανένα θέμα σε αυτό. Ίσα ίσα, προς τιμήν του κ. Σάββα Μελισσόπουλου, μας αφήνει και μπορούμε να ψηφίζουμε όπως κρίνει ο καθένας. Από νωρίς το πρωί μας ενημέρωσε και μας είπε – επειδή δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω της απώλειας του πατέρα του – «ψηφίστε κατά βούληση».

 

ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ – ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ

Από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι:

Κατά αρχήν εγώ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο δεν το ψήφισαν αυτοί που δεν το ψήφισαν. Διότι το σκεπτικό τους ήταν ότι «ναι μεν χρειάζεται να γίνει, αλλά με διαφορετική εισήγηση». Δηλαδή δεν μίλησε και δεν αναφέρθηκε κανένας στο θέμα του «γιατί ήταν εκείνος ο ιδιοκτήτης και όχι κάποιος άλλος». Το πρόβλημά τους δηλαδή δεν ήταν στο οικόπεδο αυτό καθαυτό, αλλά ήταν στην εισήγηση. Αυτό λοιπόν που κατάλαβα εγώ από την κουβέντα που έγινε για την αγορά ή όχι, δεν ήταν το αν πρέπει να γίνει η αγορά αλλά το αν πρέπει να είναι η εισήγηση για γυμνάσιο (σχολείο) και το αν πρέπει να γίνει αλλαγή της εισήγησης. Αυτή ήταν η όλη «ιστορία», ενώ κουβεντιάζαμε και λέγαμε ότι συμφωνούμε να γίνει σχολείο. Την αλλάζουν την εισήγηση ο Δήμαρχος και ο Μ. Φανουράκης – ο οποίος τοποθετήθηκε πολύ ωραία και είπε ότι «το κάναμε για τους τάδε λόγους» και ότι «γενικά ο,τι ισχυει στην περιοχή του Δροσερού είναι εκτός σχεδίου πόλεως και δυσκολευόμαστε στο να κάνουμε πράγματα που πρέπει να γίνουν». Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Το σχολείο πρέπει να γίνει.  Και επίσης ότι «καταλήξαμε στο ότι δεν πρέπει να είναι ένα σχολείο – γκέτο, μόνο με παιδιά του Δροσερού» (που εγώ γελώ όταν τα ακούω όλα αυτά γιατί κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας). Είπαν ότι «θα είναι ένα σχολείο στις πετρελαιαποθήκες, με μίξη από παιδιά της πέριξ περιοχής».

 

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟ «ΕΙΔΑΝ» ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ

Πολιτική χροιά είδε ο κ. Σαββίδης στην αρνητική στάση του συνδυασμού Χατζηθεοδώρου, υπογραμμίζοντας τα εξής:

Εγώ όλα αυτά τα βλέπω λογικά. Οι παρατάξεις – κυρίως η μεριά των κ. Χατζηθεοδώρου και Ανταμπούφη – έκαναν πολιτική και όχι κάτι που να αφορά στην πόλη, που να αφορά στο Δροσερό.  Δεν μίλησαν ουσιαστικά επί των αναγκών. Έκαναν πολιτική «ότι θα γίνει γκέτο ή ότι είναι πολλά τα λεφτά», την ίδια στιγμή που μιλούσαμε για χρήματα που δίνονται κεντρικά και αν δεν τα πάρουμε, θα τα χάσουμε. Εγώ, με το ταπεινό μου το μυαλό, αυτά καταλαβαίνω και βάσει αυτού ψηφίζω.  Άρα η ψήφος μου στηρίχθηκε στο ότι: Πρώτον υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί σχολείο εκεί, δεύτερον σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για «γκέτο», τρίτον ότι πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τις «μάσκες» ότι «αγαπάμε το Δροσερό» και την ίδια ώρα που είναι να κάνουμε κάτι για το Δροσερό «στρίβουμε και φεύγουμε». Η πραγματική ανάγκη υπερβαίνει τις πολιτικές μας αποφάσεις. Όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη τα ξεπερνάς αυτά και χαίρομαι πάρα πολύ που ενώ η παράταξη του κ. Μελισσόπουλου δεν ψήφισε (ενώ άλλα ζητούσαν), ο φίλος μου ο Παναγιώτης Σταυρακάρας το ψήφισε, διότι πιστεύω ότι σκέφτηκε με τον ίδιο τρόπο που σκέφτηκα και εγώ.

 

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ… ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ; – ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΤΑΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ

Επιπλέον ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι:

Όσον αφορά στο αν υπάρχουν προσωπικές σχέσεις, ήθελα να ήξερα, στην πόλη μας κανένας δεν έχει διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους; Δηλαδή κάθε φορά που έχουμε κάποιον φίλο, θα ψηφίζουμε εναντίον του; Ναι, εμένα είναι φίλος μου και ο «Α» και ο «Β» και ο «Γ» και ο «Δ». Εάν κάτι είναι προς το συμφέρον της πόλης και προς το συμφέρον του Δήμου, θα το ψηφίσω. Εάν είναι κάτι εναντίον του Δήμου και της πόλης, δεν θα το ψηφίσω. Είναι πάρα πολύ απλή η σκέψη και ο τρόπος που ψηφίζω εγώ. Εάν αυτό σε κάποιους «ηχεί» ως ότι «συμπαρίσταται στον Δήμαρχο», φυσικά και θα του συμπαρασταθώ όταν πρόκειται για κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι σωστό. Θα μιλήσω και για κάτι που το βλέπω καθημερινά. Βλέπω τα έργα που γίνονται στο κολυβητήριο. Δεν θα το στηρίξω; Δεν θα λέμε κάθε φορά τα ίδια. Δεν θα κριτικάρω, ούτε θα σχολιάσω – ούτε και με ενδιαφέρει – το τι ψηφίζουν οι υπόλοιποι. Εγώ μπορώ να δικαιολογήσω τι ψηφίζω εγώ και αυτό που ψηφίζω είναι πάντα αυτό που θεωρώ ότι είναι για το συμφέρον της πόλης και πάντα όταν πεισθώ – και το τονίζω αυτό – ότι αυτό γίνεται καλοπροαίρετα και με προοπτικές.

 

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Ο συνδυασμός «Πολίτες για την Ξάνθη» σε σχετική ανακοίνωση με το εν λόγω θέμα, αναφέρει:

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο δεν καταψηφίσαμε την αγορά οικοπέδου για ανέγερση γυμνασίου στην περιοχή των πετρελαιοαποθηκών.

Καταψηφίσαμε την ανειλικρίνεια, καταψηφίσαμε τις μεθοδεύσεις, καταψηφίσαμε την αδιαφάνεια, καταψηφίσαμε τις μη ξεκάθαρες εισηγήσεις.

Αν δεν είχε προηγηθεί το ερώτημα των συναδέλφων, Παπαδάκη- Παπαϊωάννου, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα καλούνταν να ψηφίσουν αγορά οικοπέδων, αγνοώντας ότι έχει ήδη αγοραστεί το οικόπεδο της Μηχανικής από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για να γίνει δημοτικό σχολείο.

Γιατί άραγε μας το απέκρυψαν;

Ζητήσαμε λοιπόν ξεκάθαρα –έστω και εκ των υστέρων- να αλλάξουν την εισήγηση που αναφερόταν σε αγορά οικοπέδων για ανέγερση δημοτικού και γυμνασίου. Να είναι ξεκάθαρο ότι ψηφίζουμε την αγορά οικοπέδου για γυμνάσιο.

Παρά τις εκκλήσεις μας, πήραμε μόνο προφορικές βεβαιώσεις(!) για διευκρινίσεις αλλά όχι την αλλαγή της εισήγησης.

Κληθήκαμε να βασιστούμε στην φερεγγυότητα του Δημάρχου, των απευθείας αναθέσεων, του ανύπαρκτου έργου εδώ και 2 χρόνια.

Όταν ακόμη περιμένουμε να χτιστεί το 18ο ΔΣ και το 4ο Λύκειο εδώ και 15 χρόνια, η σημερινή δημοτική αρχή αγοράζει οικόπεδα στο Δροσερό για να δημιουργήσει «πρότυπα» σχολεία!

Εκπαιδευτικός σχεδιασμός και όραμα ή μεσιτείες;