«Ψήνεται» η επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στην Ξάνθη

Συνέχεια στο «σίριαλ» με την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομικών Δοκίμων Ξάνθης και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην Ξάνθη βρίσκεται σήμερα αρμόδιος τεχνικός για να σχεδιάσει την έναρξη και την εξέλιξη των εργασιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα και την επαναλειτουργία της σχολής, καθόσον η ίδια διαδικασία έγινε και προ επταετίας περίπου και τελικά η σχολή… δεν λειτούργησε έκτοτε! Το «ζουμί» όμως της αποκλειστικής πληροφορίας μου βρίσκεται στην ενδεχόμενη επίσκεψη προσωπικά του ίδιου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην περιοχή μας την επόμενη εβδομάδα που συζητιέται… Αν πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη σημαίνει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και ίσως η επίσημη ανακοίνωση από τα χείλη του αρμοδίου υπουργού της επαναλειτουργίας. Όλα αυτά όμως βρίσκονται υπό σκέψη και συνδυαστικά με τα υπάρχοντα δεδομένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πράγμα αναμοχλεύεται, ότι ο τεχνικός σήμερα καταγράφει τα δεδομένα και ότι η κυβέρνηση ψάχνεται για το επόμενο βήμα γιατί ήδη παραπήγε το πράγμα και η κοροϊδία…

Όλη η Π.Ε Ξάνθης έχει τελικά προβλήματα με την υδροδότηση, άσχετα αν τα «άκουσε» σε πρώτη φάση μόνο ο Δήμαρχος Αβδήρων και η ΔΕΥΑΑ. Διακοπές νερού γίνονται και στην ορεινή Σταυρούπολη, αλλά και στα Κιμμέρια του Δήμου Ξάνθης. Σημαντικά προβλήματα με το νερό υπάρχουν μόνιμα και όλο τον χρόνο και στον Δήμο Μύκης ως γνωστόν, αλλά διακοπές νερού σημειώνονται και σε περιοχές του Δήμου Τοπείρου. Καλά λέγανε κάποιοι κάποτε ότι σε λίγα χρόνια οι πόλεμοι δεν θα γίνονται για το πετρέλαιο, αλλά για το νερό! Η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας, η λειψυδρία και όλα αυτά σε συνδυασμό με τους ατελείωτους και πρωτοφανείς καύσωνες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που ένας Θεός ξέρει που θα καταλήξει. Διψασμένη η γης, διψασμένοι και οι άνθρωποι, αλλά ωστόσο δεν λέμε να συνετιστούμε και να περιορίσουμε την σπατάλη του πολύτιμου αυτού αγαθού. 

Είναι γεγονός ότι υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μια αύξηση των κουνουπιών, ιδιαίτερα στην παραλιακή μας ζώνη και είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες που εκφράζουν κάτοικοι και επισκέπτες… Όπως μας ενημερώνει και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ σήμερα στη «Θ»), το πρόβλημα αναμένεται να μειωθεί στο ελάχιστο με την έναρξη καταπολέμησης του προγράμματος με την μέθοδο ULV από αέρος. Στις αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Θ» διακρίναμε για ακόμη μια φορά ότι κάποιες υπηρεσίες δεν «καταλαβαίνουν» και καθυστερούν κωλυσιεργώντας στις αποφάσεις που πρέπει να εκδίδουν εγκαίρως, αγνοώντας ότι από αυτές τις καθυστερήσεις πλήττονται ολόκληρες περιοχές και καταπονούνται οι τοπικοί πληθυσμοί. Ο ισχυρισμός ότι θα πρέπει να υπάρξει κρούσμα ιού Δυτ. Νείλου και μετά να δοθεί άδεια για ακμαιοκτονία με προσπερνάει. Τέλος πάντων, εμείς θα περιμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα την έναρξη του νέου προγράμματος καταπολέμησης και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα το πρόβλημα θα αποτελεί παρελθόν… Γιατί έχουμε μπροστά μας και έναν καυτό Αύγουστο…

Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς, αλλά σε εμένα προσωπικά δεν μου βγαίνει η «εξίσωση»… Από την μία οι δείκτες της ανεργίας που επιμένουν σε υψηλά επίπεδα και από την άλλη η έλλειψη εργατικών χεριών σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες του καλοκαιριού! Συζητώντας με καρπουζο-παραγωγό πληροφορήθηκα ότι πολλά καρπούζια παραμένουν στο χωράφι μέχρι να… σαπίσουν (τι αμαρτία Θεέ μου) γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για την συγκομιδή τους. Καθημερινά σχεδόν ακούω από επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, αναψυκτήρια κλπ), ότι δεν μπορούν να βρουν «χέρια» ιδιαίτερα για τους επίμαχους θερινούς μήνες γι’ αυτό και υπολειτουργούν τις επιχειρήσεις τους! Το ίδιο συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία, αλλά και με τις αγροτικές καλλιέργειες που ψάχνουν και ακριβοπληρώνουν μάλιστα για να εισάγουν ξένους εργάτες γης από την Βουλγαρία και από άλλες χώρες! Δυστυχώς η νοοτροπία μας είναι πως… καλύτερα με τα 450 ευρώ του επιδόματος ανεργίας (όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις) ή με άλλα συναφή επιδόματα με λιγότερα χρήματα, παρά να πάμε να δουλέψουμε για 700-800 ευρώ! Και επειδή είναι αρκετές χιλιάδες Ελλήνων που «βολεύονται» και επιβιώνουν με τα επιδόματα, θεωρώ ότι θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία της επιδοτούμενης ανεργίας σε ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Διαφορετικά θα συνεχίζουν να υπάρχουν οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια ΠΑΝΤΟΥ!

Του Τένη Καμαρίδη