Άλλαξε ο τρόπος διασκέδασης ή… «ξέμειναν» από λεφτά οι Ξανθιώτες;
Μπορεί τα «Ρεβεγιόν» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τους Ξανθιώτες κάποτε να περιείχαν φαγητό, ποτό, διασκέδαση και ξενύχτι μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες στα κέντρα και στα «μπουζούκια», εντούτοις αυτά τα κέντρα διασκέδασης έχουν «αφανιστεί» από τον νομό, ενώ όλο και λιγότερα – χρόνο με τον χρόνο – και ιδιαίτερα από την εμφάνιση του κορωνοϊού και έπειτα, είναι και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τα ξενοδοχεία (όσα έχουν απομείνει στην Ξάνθη) που διοργανώνουν «ρεβεγιόν» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, αναφέρθηκε στις αλλαγές των συνηθειών των Ξανθιωτών, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν διαφαίνεται – τουλάχιστον άμεσα- το άνοιγμα «μπουζουκτσίδικων» (όπως τα είχαμε συνηθίσει) στον νομό μας.
«ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ – ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΤΑ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ»
Αναλυτικότερα η κ. Τσιακίρογλου, εξήγησε στην «Θ» ότι «γενικότερα μετά τον κορωνοιό, έχει παρατηρηθεί μια πολύ μεγάλη αλλαγή στις συνήθειες της διασκέδασης και της κατανάλωσης των συμπολιτών μας. Γενικώς έχει παρατηρηθεί ότι όντως, τα ρεβεγιόν που γίνονται την Παραμονή των Χριστουγέννων και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πλέον είναι ελάχιστα και από συγκεκριμένα μαγαζιά. Ελάχιστα ξενοδοχεία, τα οποία φιλοξενούν και κόσμο, κάνουν και κάποιο ρεβεγιόν, ενώ τα ρεβεγιόν που γίνονται πλέον είναι μέχρι κάποια ώρα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι όπως εκείνα τα ρεβεγιόν που ξέραμε παλαιότερα, που διαρκούσαν ως το ξημέρωμα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό είναι μια ένδειξη – γενικότερα – της αλλαγής νοοτροπίας που έχει συντελεστεί στην κατανάλωση και στις συνήθειες της διασκέδασης του Έλληνα, μετά την κρίση του κορονοϊού. Να πω επίσης ότι στην Ξάνθη, κάθε χρόνο, έχουμε κάποια events πριν από τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά, αλλά είναι μετρημένα. Δεν είναι πολλά. Δεν υπάρχει το πλήθος που αναφέρετε, το οποίο υπήρχε σε άλλες χρονιές. Εδώ, θα ήθελα επίσης να πω ότι για δεύτερη χρονιά παρατηρούμε ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα (από εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό) στον Νομό Ξάνθης. Προσωπικά μου έκανε εντύπωση ότι την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι που περπατούσα στην Παλιά Πόλη, είδα πολλούς τουρίστες εξωτερικού τουρισμού. Ήταν θετική η εντύπωση που μου έκανε, διότι επρόκειτο για επισκέπτες από την Τουρκία, που δεν έχουν τα Χριστούγεννα ως γιορτή. Οπότε, ορμώμενοι ίσως από τι δικό μας τριήμερο ήρθαν για διακοπές. Βέβαια δεν γνωρίζω αν αυτοί οι επισκέπτες παραμείνουν στην Ξάνθη και για την Πρωτοχρονιά, αλλά γενικά υπάρχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στον Νομό Ξάνθης τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Αυτό φυσικά προσμετράται στα θετικά, διότι βλέπουμε ότι σιγά – σιγά η Ξάνθη γίνεται χριστουγεννιάτικος προορισμός και η κορύφωση αυτών των επισκεπτών κλείνει με τα Θεοφάνεια. Ωστόσο, αυτό που αναφέρετε γενικά, είναι μια δεδηλωμένη πραγματικότητα. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα events που πραγματοποιούνταν τις παραμονές. Πλέον γίνονται από πολύ λίγα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από πολύ λίγα (1-2) ξενοδοχεία (όσα φυσικά έχουν απομείνει στον Ν. Ξάνθης) που φιλοξενούν τουρίστες».
«ΤΑ «ΜΠΟΥΖΟΥΚΤΣΙΔΙΚΑ» ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ, ΑΜΕΣΑ»
Αναφορικά με τον αφανισμό των «μπουζουκιών» από την Ξάνθη, που κάποτε γέμιζαν ασφυκτικά, ιδιαίτερα κατά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κ. Τσιακίρογλου σημείωσε ότι «δεν έχουμε τέτοιου είδους καταστήματα. Το μόνον χαρακτηρισμένο ως «κέντρο διασκέδασης» είναι το MYCLUB, το οποίο βέβαια λειτουργεί μόνο τους θερινούς μήνες. Δεν υπάρχει άλλο χαρακτηρισμένο «κέντρο διασκέδασης». Τα μπουζουκτσίδικα έχουν κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ξάνθη. Κάποιοι Ξανθιώτες πηγαίνουν σε όμορες περιοχές της ΑΜΘ, που έχουν τέτοια καταστήματα, αλλά και αυτοί είναι πολύ λίγοι. Αυτό που ακούω είναι ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες στα μπαράκια και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Ξάνθης. Και προφανώς για να κλείσουν αυτά τα καταστήματα (μπουζούκια) δεν υπήρχε η απαιτούμενη επισκεψιμότητα και κατανάλωση που θα τα καθιστούσε βιώσιμα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Μην ξεχνάμε ότι αυτό έχει παρατηρηθεί γενικότερα από την μεγάλη οικονομική κρίση που είχαμε. Από τότε και εντεύθεν έκλεισαν αυτά τα καταστήματα στον Ν. Ξάνθης. Δεν είναι ότι τα είχαμε στον κορωνοϊό. Από το 2011 και μετά, αυτά τα καταστήματα έχουν «αφανιστεί» τελείως από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Δεν έχουμε «μπουζουκτσίδικα». Έχουμε μόνον κάποια μικρής κλίμακας κέντρα διασκέδασης που κάνουν κάποια lives, αλλά δεν είναι «μπουζούκια». Και εκτιμώ ότι δεν θα ανοίξουν ξανά άμεσα και γρήγορα στην Π.Ε Ξάνθης, έτσι όπως διαφαίνεται. Δεν ξέρω αν το «σηκώνει» το οικονομικό «κλίμα» και γενικότερα η διασκέδαση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στον Ν. Ξάνθης. Γενικά ο,τι κλείνει είναι αρνητικό για την οικονομία της περιοχής αλλά και για την απασχολησιμότητα της περιοχής και την ανάπτυξή της. Καλώς ή κακώς, ο Ν. Ξάνθης έχει μια οικονομία πολύ μικρής κλίμακας. Είναι κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και ένας πολύ μεγάλος όγκος που διατηρεί την οικονομία του Ν. Ξάνθης είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οπότε, όταν αυτά αρχίζουν και εκλείπουν, κλείνουν και δεν ανοίγουν ξανά, αυτό προσμετράται στην αρνητική βιωσιμότητα της οικονομίας της περιοχής μας».