
Στην πρώτη πανελλήνια συνάντηση αιρετών και στελεχών, για το θέμα, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ξάνθης
«Είμαστε από τους λίγους με νόμιμο καταφύγιο – Συνέχεια, συνέπεια και προγραμματισμός», εξηγεί στην «Θ» ο ίδιος
Στην 1η πανελλήνια συνάντηση εργασίας για αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, συμμετείχε ο Δήμος Ξάνθης, με την παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Σάκη Χατζηαντωνίου, ο οποίος – μιλώντας στην «Θ» -κάνει λόγο για μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση», εξηγώντας ότι ανέκυψαν πολλά βασικά συμπεράσματα.
Ένα από αυτά, ήταν το συμπέρασμα ότι κυνηγοί, κτηνοτρόφοι και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων, αποτελούν τις «αιτίες» δημιουργίας αδέσποτων ζώων. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα εμφανή – σε σχέση με προηγούμενα χρόνια – αποτελέσματα του Δήμου Ξάνθης το 2024, ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων, καθώς και στο γεγονός ότι η Ξάνθη συγκαταλέγεται στους λίγους δήμους με νόμιμο καταφύγιο, καταλήγοντας ότι χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και προγραμματισμός, ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη μας.

«ΚΥΝΗΓΟΙ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΟΙ… «ΑΙΤΙΕΣ» ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Χατζηαντωνίδου, εξήγησε ότι «ήταν η πρώτη πανελλήνια συνάντηση και υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από αιρετούς και από υπηρεσιακούς παράγοντες, κάτι που και οι ίδιοι οι διοργανωτές και το υπουργείο δεν περίμεναν. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει όλους τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Απλώς κάποιες περιοχές μπορεί να μην έχουν πρόβλημα με αδέσποτα σκυλιά, αλλά με γάτες ή με ιπποειδή ή με πτηνά (ανάλογα με την περιοχή). Ανταλλάξαμε απόψεις και για εμένα ήταν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση γιατί μπόρεσα και συζήτησα με πάρα πολλούς αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και διαπίστωσα πως και αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης ανέκυψε ένα συμπέρασμα ότι οι βασικότερες αιτίες δημιουργίας αδέσποτων ζώων είναι οι κυνηγοί, οι κτηνοτρόφοι και οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που δεν μεριμνούν για να τα στειρώσουν, με αποτέλεσμα όταν αυτά γεννούν να αφήνουν έξω τα κουτάβια».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΜΕ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ – ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ – ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ»
Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «έγινε και μια ανάλυση και ο Δήμος Ξάνθης είναι από τους δήμους που μέσα στο 2024, είχε ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αναφορικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι με σοβαρότερα προβλήματα. Εμείς με βάση και τα πεπραγμένα του 2024, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε μια κατακόρυφη αύξηση στο θέμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και γενικώς σε ο,τιδήποτε είχε σχέση που αφορούσε στα αδέσποτα, γιατί δεν είναι μόνον οι στειρώσεις ή οι κτηνιατρικές πράξεις αλλά και οι διάφορες εκδηλώσεις και όλες οι άλλες ενέργειες που γίνονται. Είμαστε επίσης από τους πολύ λίγους δήμους, που έχουν νόμιμο καταφύγιο και αυτό είναι προς τιμήν μας. Με πλησίασαν πάρα πολύ και με ρώτησαν πως καταφέραμε και πήραμε την άδεια ίδρυσης επέκτασης του καταφυγίου. Γενικότερα δεν απορροφούσαν ούτε χρήματα από ελάχιστα κονδύλια που υπάρχουν, είπαν ότι η πολιτεία δεν βοηθά τους δήμους, με αποτέλεσμα οι δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ιδίους πόρους και να στερούν χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε σε άλλες κατευθύνσεις (όπως στα σχολεία, στην καθημερινότητα, στην πρόνοια ή οπουδήποτε αλλού). Δεν είναι ότι δεν αξίζει να δοθούν χρήματα για την διαχείριση των αδέσποτων (για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση) απλώς η πολιτεία πήρε την αρμοδιότητα των αδέσποτων ζώων από την Περιφέρεια και την έδωσε στους Δήμους, χωρίς όμως να δώσει και τα ανάλογα κονδύλια. Έδωσε την αρμοδιότητα και τις υποχρεώσεις, χωρίς τα κονδύλια. Επίσης αυτό που συζητήθηκε είναι ότι πως είναι απαράδεκτο να πηγαίνουν οι αιρετοί στα δικαστήρια, επειδή υπήρξε μια επίθεση αδέσποτου (ένα δάγκωμα) που όμως ο δήμος έχει διαχειριστεί σύμφωνα με την νομοθεσία. Δηλαδή το πήρε, το στείρωσε, το τσιπάρισε, το εμβολίασε και το άφησε έξω και αυτό για κάποιο λόγο δάγκωσε (δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα) έναν άνθρωπο. Και πρέπει να πάει ο Αντιδήμαρχος μέσα και να δικαιολογηθεί γιατί έγινε αυτό. Υπάρχουν πολλά τέτοια προβλήματα. Μάλιστα στο ¼ των δήμων, τις αρμοδιότητες αυτές τις έχουν οι Δήμαρχοι διότι δεν βρίσκουν αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες για να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη».

«ΕΛΛΙΠΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ, ΛΟΓΩ… ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ»
Τέλος, ο κ. Χατζηαντωνίου σημείωσε ότι «πρέπει επίσης να πούμε ότι στους περισσότερους Δήμους (συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ξάνθης) λόγω έλλειψης Δημοτικής Αστυνομίας, είναι ελλιπής και η αστυνόμευση σε ο,τι αφορά στα δεσποζόμενα ζώα. Και αυτό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των Δήμων. Βέβαια κάποιοι δήμοι θα αποκτήσουν σύντομα Δημοτική Αστυνομία γιατί είχαν φροντίσει εγκαίρως να κάνουν τα χαρτιά τους το 2023. Εμείς, δυστυχώς, δεν θα αποκτήσουμε σύντομα. Το άλλο είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια, συνέπεια και προγραμματισμός. Στειρώσεις και έλεγχος για να μην δημιουργούνται νέες αγέλες με αδέσποτα από τους προαναφερόμενους λόγους. Θέλει πρόγραμμα (και αυτό το ξέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης, εγώ αλλά και όλη η Δημοτική Αρχή) και το γεγονός ότι για το 2024 σαν πρώτη χρονιά είχαμε μια έντονη δραστηριότητα, με πρώτο τον κ. Δήμαρχο που έχει ρίξει βάρος σε αυτό το πρόβλημα, δεν μας καθησυχάζει. Ίσα ίσα μας δημιουργεί επιπλέον ευθύνες για να συνεχίσουμε με τους ίδιους και ακόμη πιο έντονους ρυθμούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το πρόβλημα. Έχουμε μια πρωτιά με το καταφύγιο. Ας έχουμε και μια ακόμη. Προχωράμε λοιπόν με το κεφάλι «κάτω» και συνεχίζουμε αυτά που ξεκινήσαμε. Διαχείριση, στειρώσεις, επέκταση καταφυγίου, πρόσληψη προσωπικού, έτσι ώστε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, χωρίς όμως αυτό να έχει αντίκτυπο στην ευζωία των ζώων.



