Σ. Μελισσόπουλος: Επείγει η αξιοποίηση του Κόσυνθου

Με αφορμή την σχετική διημερίδα στην Ξάνθη…

Να μετατραπεί ο ποταμός σε ένα νέο «επίκεντρο» για την πόλη, σημειώνει ο ίδιος, στην «Θ»

Ο Ποταμός Κόσυνθος, δεν είναι απλά ένα ποτάμι που διαχωρίζει τους οικισμούς της Παλιάς Πόλης και του Σαμακώβ, αλλά παραμένει ένα «μεταλλείο ανεκμετάλλευτο». Κάτι κοινά αποδεκτό από όλους τους Ξανθιώτες,  το οποίο ωστόσο δύναται να αλλάξει εάν χρησιμοποιηθεί σωστά το «εργαλείο» του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, όπου συμμετέχει με εκπρόσωπο τον κ. Σάββα Μελισσόπουλο, ο Δήμος Ξάνθης.

Για το όραμα, που σίγουρα θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να υλοποιηθεί, αλλά μπορεί να ξεκινήσει σήμερα, μίλησε στην «Θ» ο ίδιος ο κ. Μελισσόπουλος, με αφορμή και την πρόσφατη σύσκεψη στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου και αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2022 η Διημερίδα, με τίτλο: «Ποταμός Κόσυνθος: Οι ποταμοί των Μύθων, των Θεών και των ανθρώπων, σήμερα», που διοργανώνει το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ»

Αναλυτικότερα ο κ. Μελισσόπουλος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Κατά αρχήν, πρέπει να πω ότι υπάρχει ένα Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια  που ιδρύθηκε το 2006. Σε αυτό συμμετέχουν 26 πόλεις – μέλη (δήμοι) της χώρας που διαρρέονται από ποτάμια και ο σκοπός του είναι η ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν περιβαλλοντική , πολιτιστική, αισθητική αλλά και οικονομική ανάπτυξη όλων των ποτάμιων και των παραποτάμιων οικοσυστημάτων. Μέχρι σήμερα πιστεύω ότι η συμμετοχή μας ήταν συμβολική και ως ένα μέρος ανενεργή, γιατί και το δίκτυο είχε ανενεργό «ρόλο». Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συμμετοχή μας δεν είναι για να γίνονται κάποιες ημερίδες – διημερίδες όπως θα γίνει και η δική μας. Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ποταμών που διατρέχουν τον δήμο μας (το αστικό μας κομμάτι) όπως είναι ο Ποταμός Νέστος (ένας μεγάλος ποταμός που ουσιαστικά διαπερνά και διάφορους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας). Εγώ εστιάζω κυρίως στην ανάδειξη και στην αξιοποίηση του Ποταμού Κόσυνθου,  που είναι ένα ποτάμι που διατρέχει την πόλη μας στο σημείο που είναι και το «κέντρο» της πόλης.

ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ, ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Ποια είναι όμως η πρόταση για την αξιοποίηση του Ποταμού Κόσυνθου, που δεν αποτελεί ένα ποτάμι που απλά διαχωρίζει τους οικισμούς Παλιά Πόλη και Σαμακώβ, αλλά αποτελεί ένα «μεταλλείο ανεκμετάλευτο» τόσα χρόνια;

Όπως επισημαίνει ο κ. Μελισσόπουλος:

Το μεγάλο μου όνειρο – και το είχα βάλει και στο πρόγραμμά μου – είναι να μετατραπεί – και μπορεί- ο Κόσυνθος ποταμός σε ένα νέο «επίκεντρο» για την πόλη. Σε ένα σημείο αναφοράς, ομορφιάς. Σε ένα τόπο συνάντησης, σε ένα αξιοθέατο τουρισμού, δημιουργώντας εκεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πάρκο δράσεων που μπορεί να δημιουργηθεί παράλληλα με την κοίτη του. Να δημιουργηθούν δηλαδή εκεί, φυσιολατρικά μονοπάτια άθλησης και αναψυχής, ποδηλατόδρομοι, μουσεία υπαίθρια κ.α. Αν το σκεφτείτε αυτό και με το γεγονός ότι πρέπει να αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον με νέα πρωτοποριακή φωταγώγηση, με έργα ανάπλασης, φύτευσης κατάλληλων δένδρων, με νέα χρώματα κλπ, γενικότερα θα αναβαθμιστεί όλο το κομμάτι και η ημερήσια αλλά και η νυκτερινή εικόνα του ποταμού, θα είναι υψηλής αισθητικής και θα εναρμονίζεται τόσο με το περιβάλλον, όσο και με τις νέες τεχνολογίες, με τις καινοτόμες δράσεις, που θα συνδυάζουν και θα αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος του ποταμού. Όλα αυτά, τα λέω διότι δεν θα γίνουν αύριο το πρωί. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά. Άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει και έχουν καθυστερήσει κιόλας, με την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού, που εμείς δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη.

Όταν βέβαια πας να κάνεις μια παρέμβαση στα ποτάμια αυτά, ουσιαστικά εμπλέκονται πολλοί φορείς (Περιφέρεια, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου κ.α)

Επίσης όλα αυτά δεν μπορούμε να τα κάνουμε χωρίς να έχουμε το πανεπιστήμιό μας και τους έγκριτους επιστήμονες (αρχιτέκτονες, υδρογεωλόγους κλπ) που μπορούν να μας δώσουν σημαντικές μελέτες που χρειαζόμαστε και φυσικά να βρούμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού διευθετηθούν όλα τα νομικά ζητήματα.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και θεωρούμε ότι το δίκτυο είναι μια ευκαιρία, διότι είναι πραγματικά ένα αναπτυξιακό «εργαλείο» που μπορεί να μας βοηθήσει. Έτσι, στην ημερίδα για την αξιοποίηση των παραποτάμιων οικοσυστημάτων των δήμων που έγινε, τόσο εγώ όσο και ο δήμαρχος, ζητήσαμε μια από τις επόμενες ημερίδες να γίνει στην Ξάνθη, με την ανάλογη θεματολογία σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά κυρίως για να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε όλοι οι δήμοι ακόμη και στο νομικό πλαίσιο που θα αποτελέσει θέμα αυτής της ημερίδας και με την παρέμβαση που μπορούμε να έχουμε στον υπουργό και στον κ. Αμοιρά (που ήρθε και στην Κότσινα αλλά θα έρθει και εδώ) ώστε να διευκολύνουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν αγκυλώσεις και να βοηθήσουμε με καινούριες πολιτικές, ώστε οι δήμοι να προχωρήσουν πολύ γρήγορα στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση των ποταμών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΑ «ΜΑΝΙΚΙΑ»

Επιπλέον ο ίδιος σημείωσε ότι:

Ξέρετε ότι αυτήν την στιγμή ένας Δήμαρχος για να διευθετήσει ένα ζήτημα αντιπλημμυρικού έργου ή καθαριότητας της κοίτης του ποταμού, πρέπει να περάσει από διάφορες δαιδαλώδεις και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και έτσι καθυστερούν πάρα πολύ τα έργα. Το μεγάλο όνειρό μας λοιπόν, εμείς το ξεκινάμε σήμερα,  άσχετα με το ποιες θα είναι οι επόμενες δημοτικές αρχές. Η Ξάνθη θα πρέπει να δρομολογήσει εξελίξεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση του Κόσυνθου Ποταμού που θεωρούμε ότι ένα «χρυσό εργαλείο ανάπτυξης» αφού οι δραστηριότητες που θα γίνουν εκεί και με βάση την ανάπτυξη του ποταμού αλλά και με την ανάπτυξη των διαφόρων δραστηριοτήτων στην κοίτη του, θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας αλλά και μια αυξημένη επισκεψιμότητα στην πόλη, που τόσο την έχουμε ανάγκη. 

Επειδή, εγώ τουλάχιστον, δεν θέλω να συμμετέχω τύποις σε ένα δίκτυο ώστε να ανταλλάσουμε απόψεις και να κάνουμε κάποιες επισκέψεις, αλλά θέλω να φτιάξουμε ευκαιρίες για την επόμενη ημέρα, για όλους τους δήμους της Ελλάδας. Βλέπω ότι άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Για παράδειγμα ο Δήμος Τρικάλων έχει ξεχωριστή υπηρεσία για τα ποτάμια (με μηχανήματα, μηχανικούς, μελετητές κλπ) και βλέπω τώρα και τον Δήμο Νάουσας και τον Δήμο Λάρισας να προχωρούν. Άρα πρέπει να σηκώσουμε τα «μανίκια», να δρομολογήσουμε τις καταστάσεις, να δούμε με τις τεχνικές υπηρεσίες τι μελέτες έχουμε και πως μπορούμε να προχωρήσουμε, για να μπορέσουμε και εμείς τις επόμενες χρονιές, να «γευτούμε» τα οφέλη που μπορεί να μας δώσει η αξιοποίηση ενός ποταμού και να δείτε ότι πραγματικά – αν συμβούν όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας – η Ξάνθη θα αλλάξει όψη και πέρα από την πλατεία, ένα νέο «κέντρο» για την πόλη θα είναι ο Κόσυνθος Ποταμός, εκεί όπου θα ευχαριστιόμαστε όλοι να περνούμε τον ελεύθερο χρόνο μας.