S.O.S για την δημόσια υγεία – S.O.S και για τον… βυθό

Προβληματίζει η συνεχιζόμενη λαθραλιεία και το λαθρεμπόριο οστρακοειδών

Κ. Διαμαντάκης: «Για να βγάλεις έστω κι ένα όστρακο από την θάλασσα πρέπει να έχεις άδεια»

 

Τακτικές πλέον οι συλλήψεις λαθραλιέων και λαθρεμπόρων οστράκων σε όλη σχεδόν την παραλιακή ζώνη της Θράκης.
Πρόκειται για μεταφερόμενα από την Τουρκία όστρακα που αλιεύονται παράνομα και στερούνται συνοδευτικών εγγράφων, από όσους συλλαμβάνονται (συνήθως) στην ξηρά από τις Αστυνομικές Αρχές αλλά και για όστρακα του Θρακικού Πελάγους από «λαθραλιείς» (για όσους συλλαμβάνονται από τους Λιμενικές Αρχές) που «οργώνουν» τις παραλίες, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες άδειες τόσο για την αλίευση όσο και για την πιστοποίηση και πώληση τους, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Ροδόπης κ. Κώστας Διαμαντάκης. Σημειωτέον ότι η παράνομη –και άρα «αλόγιστη» αλιεία οστράκων, επιφέρει και μια σημαντική καταστροφή στην θαλάσσια πανίδα…

«ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑ ΟΣΤΡΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ»

Ειδικότερα ο κ. Διαμαντάκης εξηγεί ότι «για να βγάλεις οποιοδήποτε όστρακο μέσα από την θάλασσα, πρέπει να έχεις άδεια. Δεν μπορείς να βγάλεις ούτε μύδι, ούτε αχινό, ούτε τίποτα πλέον από την θάλασσα, αν δεν έχεις την απαραίτητη άδεια. Κανένας από αυτούς που πιάνει το λιμεναρχείο, δεν έχει άδεια. Είναι όλοι παράνομοι. Από όσο γνωρίζω, αυτοί που πιάνει η αστυνομία, κουβαλούν φορτία που φέρνουν από Τουρκία με κάποιον λαθραίο τρόπο, με κάποιον παράνομο τρόπο. Είναι φορτία που φέρνουν μέσα σε αυτοκίνητα. Γεμίζουν με 100-200-300 κιλά όστρακα που εννοείται ότι δεν είναι κατάλληλα συντηρημένα. Εκεί που είναι βεβαρυμμένο το περιβάλλον, τα όστρακα είναι «φίλτρα» του νερού, με αποτέλεσμα να κρατούν μέσα όποιον μικροοργανισμό υπάρχει. Για να είναι ασφαλή προς βρώση τα όστρακα, πρέπει να περνούν από την κτηνιατρική υπηρεσία. Η υπηρεσία πρέπει να «τσεκάρει» αν είναι κατάλληλα τα όστρακα και σε περίπτωση που δεν είναι κατάλληλα, βγαίνουν «άκυρα».

«ΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ»

«Φυσικά υπάρχει παράνομη οστρακαλιεία και στην δική μας περιοχή. Το Λιμενικό, απλά τους πιάνει. Δεν γνωρίζω τις ποινές και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αλλά και το Λιμενικό δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Δεν ξέρω αν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως «μάστιγα» το φαινόμενο αυτό, αλλά σίγουρα είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Τα όστρακα που δεν περνούν από έλεγχο, είναι σίγουρα «κίνδυνος» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «από όσο έχω ακούσει, τα πιο πολλά όστρακα από την Τουρκία είναι βεβαρυμμένα. Έχουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες που τα καθιστούν μη βρώσιμα. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς μετρούν στα όστρακα αλλά το έχουν το πρόβλημα. Δεν γνωρίζω τι κάνουν μέσα στην πατρίδα τους οι Τούρκοι, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να περάσουν αυτά για κατανάλωση. Υπάρχουν κέντρα στα οποία πηγαίνουν αυτά τα όστρακα (και στην Ξάνθη). Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλα ή ακατάλληλα τα δικά μας όστρακα, πάντως δεν έχω ακούσει και ότι είναι ακατάλληλα. Δεν έχουμε κάποια «πηγή» μόλυνσης στην περιοχή μας, όπως αποχετεύσεις (για παράδειγμα) που μπαίνουν μέσα στην θάλασσα. Δεν είναι βεβαρυμμένο το δικό μας νερό. Απλά δεν έχουν άδεια. Στερούνται των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων και για αυτό και συλλαμβάνονται και «τιμωρούνται» Και πολύ καλά κάνουν και πιάνονται. Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει μέσα στην θάλασσα και να βγάζει ο,τι θέλει. Πέρασαν αυτά τα χρόνια».

«ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΙΑΣΟΥΝ, ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ»

Κλείνοντας ο κ. Διαμαντάκης σημείωσε ότι «από ο,τι ξέρω, στην δική μας περιοχή, η κτηνιατρική υπηρεσία κάνει ελέγχους και αν υπάρχουν προβλήματα με τα όστρακα, το βρίσκουν. Αυτοί που συλλαμβάνονται από την αστυνομία ενδεχομένως να είναι άτομα του «περιθωρίου». Όσον αφορά σε αυτούς που πιάνει το Λιμεναρχείο, ξέρουμε ότι είναι από πολύ φτωχά «στρώματα». Παίρνουν ένα εργαλείο, το τραβούν και ο,τι μαζέψουν για ένα μικρό μεροκάματο. Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη γνώση για να πάρεις ένα εργαλείο και να μαζέψεις τα κοχύλια που μαζεύονται μέσα, αλλά χρειάζονται άδειες πλέον για να τα κάνεις αυτά. Το 2020 χρειάζεται άδεια για να βγάλεις το ο,τιδήποτε μέσα από την θάλασσα. Δεν μπορείς να βγάζεις κάτι ανεξέλεγκτα. Εμείς που είμαστε επαγγελματίες δεν μας ελέγχουν; Τι μπορούμε να βγάλουμε χωρίς έλεγχο; Τα πάντα ελέγχονται. Έχουμε άδειες για να τα βγάλουμε, έχουμε άδειες για να ψυγεία μας κλπ. Μόλις λήξει η άδειά μας, μας σταματά απευθείας το Λιμεναρχείο. Ένα όστρακο που θα το βγάλεις και δεν θα συντηρηθεί σωστά, δεν μπορεί να το καταναλώσει κανείς. Τα όστρακα πρέπει να τρώγονται ζωντανά. Αν «ψοφήσουν» και αρχίσουν και αλλοιώνονται και τα καταναλώσει ο κόσμος, θα υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά και είναι υπαρκτό το πρόβλημα, απλά την παρανομία δεν μπορείς να την σταματήσεις εύκολα. Όσους και αν πιάσουν, πάντα θα βρίσκονται και άλλοι να την κάνουν την «δουλειά».