Για το debate των υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ
Με αρκετές «μπηχτές» και “διαξιφισμούς” επί προσωπικού αλλά, και με αντιπαραθέσεις επί πολιτικού, διεξήχθη προχθές το βράδυ το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.
Εντούτοις το ενδιαφέρον όλων, επικεντρώθηκε στους δύο επικρατέστερους για αρχηγούς του κόμματος, που δημοσκοπηκά είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας . Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του κ. Ανδρουλάκη, προς τον κ. Δούκα “δεν είσαι Μιτεράν, δεν είσαι ευτυχώς και Ερντογάν”, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για “απρέπεια” και τον πρώτο, ούτε λίγο ούτε πολύ, να του λέει επίσης ότι είναι ο “πιο ευνοημένος” και ότι αν δεν του είχε κάνει πρόταση δεν θα είχε εκλεγεί δήμαρχος.
Πώς σχολιάζουν όμως οι υποστηρικτές των δύο υποψηφίων αρχηγών, την διεξαγωγή της τηλεμαχίας; Ποιος κατά τη γνώμη τους κέρδισε ή έχασε; Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν μιλώντας στην “Θ” οι κ. Σωκράτης Ξυνίδης (Δούκας) και Παναγιώτης Δαβιτίδης (Ανδρουλάκης).
“ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ DEBATE, ΑΛΛΑ…”
Αναλυτικότερα κ. Ξυνίδης, εξήγησε στην “Θ” ότι “κατά τη γνώμη μου το επίπεδο που υπήρχε προχθές στη συζήτηση, ήταν πάρα πολύ υψηλό και πολύ ικανοποιητικό. Για εμένα, το μόνο “μελανό” σημείο ήταν αυτή η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, που παρομοίασε από τη μία απαξιωτικά τον κ. Δούκα σε σχέση με τον Μιτεράν και από την άλλη τον παρομοίασε με τον κ. Ερντογάν. Αυτό νομίζω ότι ήταν πραγματικά το μοναδικό σημείο που ξεπέρασε αυτή την γενική, καλή, πολιτισμένη εικόνα. Μάλιστα η άποψή μου είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο συνομίλησαν ήταν ένας τρόπος αρκετά προχωρημένος και πολύ κοντά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι ειπώθηκαν -ακριβώς – πράγματα και επι προσωπικού τα οποία λέγονται στο παρασκήνιο και μεταξύ φίλων των υποψηφίων. Για μένα ήταν θετικό το ότι ειπώθηκαν ευπρεπώς on camera αυτού του είδους οι κατακρίσεις και δόθηκε η ευκαιρία στον κατακρινόμενο να απαντήσει καιρό ο κόσμος να μπορεί να βγάλει και ένα συμπέρασμα για το αν όλα αυτά που ακούει στο παρασκήνιο έχουν κάποια βάση ή όχι. Υπό αυτήν την έννοια νομίζω ότι το debate ήταν πολύ πετυχημένο γιατί είχε ισομερώς ένα κομμάτι επι πολιτικών θέσεων και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να πούνε αρκετά πράγματα και αρκετά συγκεκριμένα πράγματα και κυρίως να περάσουν και τη γενική πολιτική που ο καθένας εκφράζει. Θεωρώ ότι μπήκαν “ταμπέλες” σε σχέση με τις πολιτικές θέσεις του καθένα. Και μπορεί και ο πολίτης ανάλογα με τις πεποιθήσεις του να καταλάβει ποιος τον εκφράζει καλύτερα και να πάει να ψηφίσει με μεγαλύτερη γνώση. Θεωρώ γενικά οτι το debate προσέφερε στον πολιτικό πολιτισμό της χώρας πρωτευόντως και δευτερευόντως προσέφερε στους διάφορους υποψηφίους. Και κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε και νικητής, ούτε ηττημένος. Στάθηκαν όλοι σε ένα επίπεδο, προσπάθησα να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και φυσικά να “μειώσουν” τα μειονεκτήματά του στην κάμερα. Και νομίζω ότι όλοι τα κατάφεραν σε ένα καλό επίπεδο, ώστε να μην μπορούμε να πούμε σήμερα οτι “αυτός ξεχώρισε” ή “ο άλλος υστέρησε”.
“ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ON CAMERA, ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”
Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι “κατά τη γνώμη μου λοιπόν αυτό που έγινε στο on camera γίνεται και στο off camera και αυτό είναι κέρδος, διότι έχει μία τιμιότητα. Διότι βγήκε και τα είπε έτσι, με τον δικό του τρόπο ο κ. Ανδρουλάκης, κατά πρόσωπο στον κ. Δούκα, για μένα είναι πολύ καλύτερο από το να κάθονται οι τριγύρω και απλά να τα αναπαραγάγουν μέσω social media κλπ. Το δεύτερο κρατούμενο είναι πώς είναι λογικό οι επικρατέστεροι να δημιουργούν περισσότερη ένταση μεταξύ τους διότι ακριβώς είναι το “δίπολο”, διότι το πιο πιθανό δίδυμο είναι αυτό, οπότε συγκεντρώνουν τα “πυρά” τους από τώρα, προκειμένου να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα των πρώτο γύρο και να τους επιτρέψει να είναι πιο αισιόδοξοι στο δεύτερο γύρο. Επί της ουσίας των όσων είπε ο κ. Ανδρουλάκης, θέλω να πω ότι και αυτός δεν έχει ακούσει λίγα από τους υπόλοιπους. Οπότε θεωρώ ότι μπορεί σε αυτό το σημείο να ήταν υπερβολικός, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θεωρώ ότι δημιουργήθηκε μία βλάβη στον χώρο, με βάση την ανταλλαγή αυτών των χαρακτηρισμών, ούτε – πολύ περισσότερο- δημιουργήθηκε ένα κλίμα έντασης μεταξύ αυτών των δύο. Η εκδήλωση που έγινε με τον Χάρη Δούκα στην Ξάνθη, μου θύμισε το 2009 και για εμένα είναι εντυπωσιακό. Βλέπω δηλαδή ότι δημιουργείται μία κινητικότητα στον χώρο την οποία έχουμε πολλά χρόνια να δούμε και αυτό δημιουργεί σε όλους μια αισιοδοξία. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί ομογενοποιημένο».
“ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΑ “ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ”
Από την πλευρά του ο κ. Δαβιτίδης, υπογράμμισε ότι “το debate ήταν ένα debate αντάξιο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, ενός πολιτικού κόμματος που κάθε φορά μας εκπλήσσει με την καινοτομία του. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν όλοι υποψήφιοι είναι “κοσμήματα” για την παράταξή μας και πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να κάνει ένα παρόμοιο debate. Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε να μην σταθώ στα “επί προσωπικού” που υπήρξαν εκατέρωθεν, από αρκετούς υποψηφίους. Μένω στο πολιτικό κομμάτι. Βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνεται και το ίδιο την δυνατότητα να είναι μία σοβαρή λύση για τον κόσμο στις επόμενες εκλογές, ώστε να αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας. Ακούστηκαν θέσεις και απόψεις για όλα τα ζητήματα που αυτή τη στιγμή “καίνε” την ελληνική κοινωνία, για το πώς ο κόσμος θα τα βγάλει πέρα την επόμενη ημέρα, για τον δύσκολο χειμώνα ο οποίος έρχεται και μετά τιμολόγια της ΔΕΗ και με την οικονομική κρίση και για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και για τα “καρτέλ” που έχουν στηθεί στη χώρα από τον κ. Μητσοτάκη. Προσωπικά μένω στο κομμάτι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει τρομερά πολιτικά αντανακλαστικά και θεωρώ ότι είναι μία πολύ αξιόπιστη λύση για την επόμενη μέρα της χώρας”.
“ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΕΣ”
Αναφορικά με τις επί προσωπικού επιθέσεις μεταξύ των υποψηφίων αλλά και μεταξύ των υποστηρικτών τους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κλίμα έχει ήδη πολωθεί, ο κ. Δαβιτίδης σημειώνει ότι “εγώ πάντως αυτό που λέτε δεν το έχω αντιμετωπίσει στην Ξάνθη. Οι εθελοντές υποστηρικτές του κάθε υποψηφίου προέδρου, δίνουν τον αγώνα τους πρώτα απ’ όλα για να επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ, πολιτικά, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και μετά ο καθένας για την προσωπική του επιλογή που είναι θεμιτή. Προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο οποιαδήποτε κίνηση να “πολώσουμε” το κλίμα. Δεν συμμετέχω σε τέτοιες τοξικότητες και θεωρώ ότι δεν είναι αναγκαίο για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση την επόμενη ημέρα και όλα αυτά να τα αφήσουμε πίσω”.
“ΔΥΟ ΗΤΑΝ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ DEBATE – ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ”
Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το ποιος θεωρεί ότι κέρδισε τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια του debate, ο ίδιος απαντά ως εξής: “Δεν θα μιλήσω επί προσωπικού. Θα πω απλά ότι οι δύο ήταν οι χαμένοι. Αυτό μπορείτε να το βρείτε. Ευελπιστώ ότι στις 6 Οκτωβρίου θα προσέλθει ο κόσμος γιατί βλέπει μία ελπίδα αυτή τη στιγμή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια, τουλάχιστον πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, με τα όποια οργανωτικά λάθη τα οποία θα διορθώσουμε στην πορεία και ότι ο χρόνος που μένει αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση είναι μόνο προς το κακό για τον έλληνα πολίτη με όλα αυτά που αντιμετωπίζει. Θεωρώ ότι είναι η ώρα που το ΠΑΣΟΚ πρέπει και πάλι να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε καλύτερες μέρες. Όλα τα άλλα πού αφορούν είτε σε προσωπικές κόντρες, πολλές φορές υπάρχουν αλλά για μένα δεν είναι το να μείνουμε σε αυτές. Ούτε θα αναπτύξω τέτοια σχέση με τους συντρόφους μου είτε τοπικά είτε πανελλαδικά. Θα λέω πάντα, πολιτικά, αυτό που πιστεύω που πολλές φορές ίσως έρχεται και σε κόντρα με άλλους, αλλά εδώ είμαστε για να τα λύνουμε”.