Σ. Ξυνίδης: «Δεν ανασταίνονται οι νεκροί!» – Χαρ.  Χρυσοχοΐδης: «Βαρέσαμε διάλυση – Χλωμό τοπίο στο ΚΙΝΑΛ»

Ψάχνουν για ταυτότητα οι «παλιό – ΠΑΣΟΚοι»

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να «κυβερνά» σε πολλές των περιπτώσεων, με στελέχη του σε κυβερνητικές θέσεις, ωστόσο το πραγματικό ΠΑΣΟΚ έχει πεθάνει. Κάτι το οποίο επισημαίνουν αμφότεροι στην «Θ» ο Γραμματέας του ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Χρυσοχοϊδης (ο οποίος μάλιστα επιβεβαιώνει ότι ΚΙΔΗΣΟ στην Ξάνθη δεν υπάρχει πλέον) καθώς και ο πρ. Βουλευτής Ξάνθης και πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος μιλά για την ανάγκη επανεκκίνησης της κεντροδεξιάς αλλά και επί προσωπικού σχετικά με το αν θα κατέβαινε εκ νέου στον πολιτικό στίβο, ακόμη και αν επιτευχθεί τελικά η ριζική αλλαγή στο κόμμα.

 

«Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΡΙΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ…»

Ειδικότερα ο κ. Ξυνίδης ανέφερε ότι «η λεγόμενη δημοκρατική παράταξη είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια κρίση με την έννοια του ότι δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη του δημοκρατικού χώρου. Αναζητώντας τους λόγους και το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα πρέπει να δούμε τις διαδικασίες που έγιναν μέσα στα πλαίσια του ίδιου αυτού χώρου, προκειμένου να θέσει επί τον τύπον των ήλων τις αιτίες αυτού του φαινομένου. Αυτή η διαδικασία έχει γίνει επιφανειακά και προκειμένου περισσότερο να καλύψει παρά να αναδείξει τις αντιθέσεις και τα προβλήματα και τις λάθος αποφάσεις που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια. Επί της ουσίας από το 2004 και μετά (μετά την ήττα δηλαδή του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ και την καταστροφική κυβέρνηση Καραμανλή για τον τόπο) δεν έχει γινεί ουσιαστικός πολιτικός απολογισμός για τα λάθη, τις επιτυχίες και το τι συνετέλεσε για να φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει. Κατά την γνώμη μου λοιπόν, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο βέβαια να γίνει με όρους συνεδρίων κλπ, διότι έχει αποδειχθεί ότι αυτού του είδους οι εργασίες έχουν αποδυναμωθεί πλέον και στην ουσία ποδηγετούνται από τις εκάστοτε ηγεσίες. Δεν είναι αντιπροσωπευτικές και δεν παράγουν πολιτικά συμπεράσματα και αποτελέσματα, αλλά οδηγούν σε μια οχλοβοή ομοφωνίας υπέρ των ομιλιών των προέδρων και αυτό σίγουρα δεν είναι μια πολιτική διεργασία που θα αναδείξει τα πραγματικά πολιτικά ζητήματα ούτως ώστε να μπορέσει αυτός ο χώρος, η δημοκρατική παράταξη, να βρει την δύναμη να ξαναδημιουργήσει και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του ψηφοφόρου».

 

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΝ ΕΤΕΙ 2020»

«Γιατί πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του ψηφοφόρου; Για να ξανακυβερνήσει και αυτό είναι αυτοσκοπός; Είναι γεγονός ότι αυτή η παράταξη έχει αναδείξει πάρα πολλά και ικανά στελέχη τα οποία τεχνοκρατικά μπορούν να σταθούν σε πολλές κυβερνήσεις. Αν δεν έχουν αυτοί οι ίδιο πρόβλημα με την φιλοσοφία άσκησης πολιτικής με τους πολιτικούς χώρους, αυτό είναι ένα δικό τους πρόβλημα. Αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι έμπειρα και δυνατά στελέχη στο να μπορούν να ασκούν την εξουσία με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Νομίζω ότι αυτό έχει κατοχυρωθεί και στην συνείδηση του κόσμου. Ότι δηλαδή αυτή η παράταξη έχει σοβαρούς ανθρώπους οι οποίο μπορούν να διαχειριστούν σοβαρές καταστάσεις» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θεωρώ προσωπικά ότι αυτό που λέμε «Παλιό ΠΑΣΟΚ» είναι κάτι το οποίο μπορεί να αναστηθεί με την μορφή που είχε και νομίζω ότι δεν είναι και χρήσιμο διότι είναι άλλο οι δεκαετίες του 70-80-90 και άλλο το 2020 στο οποίο βρισκόμαστε. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά αυτής της παράταξης από την συντηρητική παράταξη και για αυτό και η συντηρητική παράταξη δεν πλήρωσε το τίμημα όπως η προοδευτική. Η προοδευτική είναι μια λαϊκή παράταξη. Στηρίζεται στον τόπο της. Δεν είναι ένα κόμμα της αριστοκρατείας, των τζακιών και των διαφόρων ηγεμόνων. Συνεπώς όταν βρέθηκε σε κατάσταση κρίσης και αυτοκριτικής ήταν πιο επίπονο αυτό ως αποτέλεσμα από ότι ήταν την συντηρητική παράταξη. Βέβαια η διαδικασία αυτή του να μπορέσει να αναδειχθεί ξανά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, σημαίνει ότι –αφού έχεις περάσει το προαναφερόμενο στάδιο- έχεις βρει και τα σημεία εκείνα της πολιτικής που σήμερα διαφοροποιούν μια προοδευτική από μια συντηρητική διακυβέρνηση. Μια προοδευτική διακυβέρνηση η οποία δεν είναι λαϊκίστικη και ψευτοπροοδευτική σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει ως κύριο άξονα και στόχο την εξυπηρέτηση των πολλών έναντι των λίγων όχι στα λόγια αλλά στην ουσία και στην ποιότητα της καθημερινής του ζωής. Αυτό είναι το ζητούμενο της παράταξης αυτής που πρέπει να ψάξει»

«ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ – ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΜΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν θα κατέβαινε εκ νέου στον πολιτικό στίβο, εάν ο Γιώργος Παπανδρέου επανέφερε το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ξυνίδης σημειώνει ότι «νομίζω πως έχω αποδείξει με την πορεία μου ότι δεν ασχολήθηκα με την πολιτική ευκαιριακά. Ασχολήθηκα από 14 ετών. Επίσης νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι για εμένα δεν ήταν αυτοσκοπός το να έχω μια βουλευτική έδρα, το να επιδιώκω να είμαι συνέχεια υποψήφιος βουλευτής, να κατακτώ μια θέση κλπ. Θεωρώ τον εαυτό μου (ως τρίτο πολύ σημαντικό στοιχείο που αναφέρω) ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ζήσει και την εμπειρία του βουλευτή και την εμπειρία του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ και του κατ΄επανάληψη (σε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις) του υπουργού έστω σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα των 2.5 ετών. Θυμίζω ότι ήταν η μικρότερη κοινοβουλευτική θητεία βουλευτή που υπήρξε. Δεν υπάρχει άλλος βουλευτής που να έχει θητεύσει στα κοινά λιγότερο από ότι εγώ. Θέλω να πω δηλαδή πως έχω αποδείξει ότι δεν είμαι εξαρτημένος από αυτά τα πράγματα. Από την άλλη θεωρώ πως από όταν επανήλθα στην εργασία μου, στην οικογένειά μου και στην κοινωνική μου επαφή με τον κόσμο (διότι πέρασα δύσκολα χρόνια από το 2012 και μέχρι πριν μερικά χρόνια σε σχέση με την επαφή μου και την επανένταξή μου στην κοινωνία), δεν είμαι διατεθειμένος να το ξαναπεράσω αυτό. Δεν σας κρύβω όμως ότι μέσα μου πάντα θα υπάρχει η προσδοκία ότι θα μπορούσε να δημιουργηθούν ακόμη και υπο αυτές τις δύσκολες συνθήκες, προϋποθέσεις αλλαγής της πορείας της χώρας σε μια σύγχρονη, μοντέρνα, προοδευτική χώρα. Αυτό το πράγμα, δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήνει ποτέ αδιάφορο. Θεωρώ όμως ότι αυτήν την στιγμή και για εμένα προσωπικά όπως έχει εξελιχθεί το πράγμα και σε σχέση με τις ανάγκες της πολιτικής (εννοώ ότι χρειάζονται νεότεροι άνθρωποι με πιο σύγχρονοι εμφύτευση ιδεών και πιο κοντά στην σημερινή πραγματικότητα) δεν υπάρχει κανένας λόγος για εμένα προσωπικά να επιδιώξω κάποιου τέτοιου είδους αξίωμα. Άρα η απάντηση είναι πως ναι, με την πολιτική ασχολούμαι αλλά συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και πολιτικές ευθύνες με αφήνουν παγερά αδιάφορο».

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΔΗΣΟ…»

Από πλευράς ΚΙΔΗΣΟ ο κ. Χρυσοχοϊδης, υπογράμμισε ότι «το ΚΙΔΗΣΟ στην ουσία δεν υπάρχει. Δεν μαζευόμαστε όπως παλαιότερα. Το ΚΙΔΗΣΟ της Ξάνθης έχει διαλυθεί. Δεν υπάρχει διότι διαφωνήσαμε σε πολλά πράγματά που έγιναν και δεν υπάρχει και κανένας λόγος να διαιωνίζουμε μια κατάσταση που έχει τελματώσει πολιτικά. Έτσι έχουμε σταματήσει πια και να συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις του ΚΙΝΑΛ. Θα τηρήσουμε μια στάση αναμονής, περιμένοντας εξελίξεις τις οποίες φυσικά εμείς δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε. Θεωρούμε ότι το ΚΙΝΑΛ αυτήν την στιγμή είναι σε λάθος δρόμος και ενώ θα έπρεπε να καρπωθεί την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ όπου πολλά στελέχη και ψηφοφόροι μας έχουν πάει, παρόλα αυτά προέκυψε μια κατάσταση «ούτε κρύο, ούτε ζέστη». Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Απλά έδωσε έναν «αέρα» για να συνεχίσει το υπάρχον σύστημα στο ΚΙΝΑΛ, να έχει κάποια δύναμη όσον αφορά την εσωτερική διαδικασία. Η κοινοβουλευτική ομάδα, κατά κύριο λόγο, είναι άνθρωποι της κ. Γεννηματά, οπότε δεν έχουν κανέναν λόγο να μην συνεχίσουν αυτήν την κατάσταση για αυτούς. Για εμάς όμως αυτό είναι ένα τέλμα και δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε αυτήν την διαδικασία. Αυτό εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία στο ΚΙΔΗΣΟ της Ξάνθης καθώς και πολλά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ πανελλαδικά».

 

«ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ – ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ»

«Στην ουσία συντηρούν ένα σύστημα όπου κάποιοι κρατούν τις καρέκλες τους και επειδή «βολεύονται» με τις θέσεις που έχουν, δεν τους ενδιαφέρει καμία ριζική αναμόρφωση του χώρου. Εμάς αυτό δεν μας εκφράζει και έτσι δεν έχουμε κανέναν λόγο να συνεχίσουμε. Εξάλλου δεν έχουμε και καμία αγωνία να κρατήσουμε κάποιες θέσεις. Οπότε έχουμε κάνει πίσω» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το ΠΑΣΟΚ πέθανε όσον αφορά το κομμάτι της κατεύθυνσης που πρέπει να πάρει προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό το ΠΑΣΟΚ για εμάς δεν υπάρχει. Για αυτόν τον λόγο φυσικά είχαμε φύγει εμείς από το ΠΑΣΟΚ. Αν ήταν να επιστρέψουμε και να είμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση, ποιος ο λόγος; Για αυτό διαφωνήσαμε. Έχουμε σταματήσει να λειτουργούμε σαν ΚΙΔΗΣΟ. Τώρα, δεν ξέρουμε ποιος θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Από την πλευρά πάντως της ηγετικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ δεν βλέπουμε «φως». Νομίζω ότι τους βολεύει η κατάσταση, κρατούν τις καρέκλες τους και παίζουν το παιχνίδι εξουσίας».