Σ. Ξυνίδης: “Κάποιοι επέλεξαν τον πιο αδύναμο κρίκο…” – Στ. Τσετινές: “Ο Χρ. Δούκας δέχθηκε πόλεμο από τη… Ν.Δ”

Οι υποστηριχτές Χ. Δούκα στην Ξάνθη μιλούν στη «Θ»

Και οι δύο συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και σεβαστό…

Το αποτέλεσμα του β γύρου, αλλά και το γεγονός ότι αναδείχθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το ίδιο πρόσωπο που πριν από τρείς μήνες περίπου είχε αμφισβητηθεί, σχολιάζουν μέσα από την “Θ” ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής του Χ. Δούκα κ. Σωκράτης Ξυνίδης και ο συντονιστής της πρωτοβουλίας υποστηρικτών Χ. Δούκα κ. Στέλιος Τσετινές. 

“ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΧΑΡΙΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ”

Αναλυτικότερα ο κ. Ξυνίδης, τόνισε στην “Θ” ότι “καταρχήν να πω ότι ήταν μία εξαιρετική διαδικασία. Δεν σημειώθηκε κανένα παράπονο και κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια και της προεκλογικής περιόδου αλλά και της καθαυτής εκλογικής διαδικασίας και βέβαια βγήκε ένα αποτέλεσμα με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες, το οποίο όχι μόνο απλά οφείλουμε να σεβαστούμε αλλά θα πρέπει και να συγχαρούμε αυτόν που επικράτησε σε αυτή τη διαδικασία. Τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του, στον οποίο βεβαίως – προς το καλό όλων μας- ευχόμαστε καλή επιτυχία και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί και όλες τις δυνάμεις οι οποίες και υπήρχαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ και – κατά πώς είδαμε να εξελίσσεται αυτή η δημοκρατική διαδικασία – προστέθηκαν γιατί αυξήθηκε και ο αριθμός των συμμετεχόντων, άρα και των πρόθυμων ανθρώπων να συμμετέχουν σε μία κοινή προσπάθεια. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία αντίφαση. Δηλαδή τέθηκε ένα ζήτημα ηγεσίας, το οποίο ήταν απόρροια του εκλογικού αποτελέσματος που δεν ήταν ικανοποιητικό στις Ευρωεκλογές. Τέθηκε από αρκετούς ένα ζήτημα ότι δεν εκπροσωπεί με επάρκεια η σημερινή ηγεσία τον πολιτικό μας χώρο και άρα θα έπρεπε να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας. Αυτό εκφράστηκε και στον πρώτο γύρο με το ότι αυτοί οι οποίοι αμφισβήτησαν την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη και έθεσαν υποψηφιότητα συγκέντρωσαν ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ της αλλαγής ηγεσίας (σε ένα ποσοστό 70%-30%). Όμως αυτό δεν εκφράστηκε στον δεύτερο γύρο, διότι προφανώς – αυτό που βγαίνει ως μοναδικό λογικό συμπέρασμα – κάποιοι από αυτούς που αμφισβήτησαν ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη, την αμφισβήτησαν χάριν των δικών τους προσωπικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών και όχι χάριν του κόμματος και του οτι θα έπρεπε  να αλλάξει η ηγεσία προκειμένου το κόμμα να πάει καλύτερα.

“Ηθελα να αλλάξει, αλλά για να είμαι εγώ πρόεδρος και όχι κάποιος άλλος. Αν είναι να είναι κάποιος άλλος πρόεδρος, καλύτερα να αφήσουμε τον Ανδρουλάκη και όχι να έχω μπροστά μου κάποιον ο οποίος θα έχει μία πρόσφατη αναβάπτιση και θα δημιουργήσει και ένα “ρεύμα”. Καλύτερα να έχω τον παλιό μήπως και έχω ξανά την ευκαιρία μου στο μέλλον”.

Αυτό ήταν το σκεπτικό. 

 Έτσι, όταν τέθηκε στον δεύτερο γύρο το δίλημμα μεταξύ δύο υποψηφίων εκ των οποίων ο ένας αποτελούσε την αλλαγή και ο άλλος την μέχρι σήμερα ηγεσία, είτε επέλεξαν να μην πάνε στις κάλπες είτε επέλεξαν να στηρίξουν τον κ. Ανδρουλάκη και να ρίξουν και λευκό. Αυτό είχε ως λογικό αποτέλεσμα, να μην υπάρξει η επιδιωκόμενη αλλαγή στην ηγεσία. Το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό από όλους και ευχόμαστε τα καλύτερα για τον πολιτικό μας χώρο”.

“ΟΞΥΜΩΡΟ, ΑΛΛΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ”

Από την πλευρά του ο κ. Τσετινές, υπογράμμισε ότι “το αποτέλεσμα ήταν μία καθαρή και δημοκρατική νίκη του Ν. Ανδρουλάκη. Πήρε σαφή εντολή είτε για να συνεχίσει όπου νομίζει ότι πρέπει να συνεχίσει στον τρόπο με τον οποίο προεδρεύει στο κόμμα είτε να αλλάξει αυτά που νομίζει ότι πρέπει να αλλάξει. Θεωρώ ότι θα λάβει και τα μηνύματα αυτών των τριών μηνών που πέρασαν και γενικά τις διαδικασίας, θα λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες και θα προχωρήσει με τον τρόπο που πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσει. Θεωρώ ότι αυτοί οι τρεις μήνες ήταν πολύ καλοί. Βέβαια ήταν σχετικά σύντομο – και νομίζω ότι το ήθελαν όλοι – αλλά φαντάζομαι ότι δεν μπορούσε λόγω των διαδικασιών να τραβήξει περισσότερο. Διότι γενικά είναι καλό να μπορούμε να αναλύουμε – τουλάχιστον το πολιτικό κομμάτι όσον αφορά σε υποψηφίους – όσο γίνεται εις βάθος, για να μπορούμε να κρίνουμε όσο καλύτερα γίνεται και την ατζέντα του καθενός. Αυτό θεωρώ ότι ως ένα βαθμό δεν έγινε και ως εκ τούτου νομίζω ότι ο κόσμος εστίασε σε μηνύματα που ενδεχομένως θα ήταν δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας και ενδεχομένως να μην εστιάσαμε στο κομμάτι το πολιτικό, σε αυτό που διακυβεύονταν και σε αυτό που ήταν να αλλάξει. Διότι όπως είδατε, ουσιαστικά αμφισβητήθηκε ο πρόεδρος. Και όχι πολιτικά, γενικά και αόριστα , αλλά αμφισβητήθηκε συγκεκριμένα από άλλους 5 υποψήφιους. Θεωρώ λοιπόν ότι ο κόσμος δεν “άκουσε” σε βάθος αυτό που οι δύο υποψήφιοι είχαν στην ατζέντα τους. Θεωρώ ότι ήταν δύσκολο μέσα σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα να αναλυθούν πολύ παραπάνω αυτά τα ζητήματα. Για αυτό και κατ’ εμέ σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό σίγουρα έπαιξε και ρόλο ο “πόλεμος” που δέχθηκε ο Χάρης Δούκας από διάφορα “συστήματα”, κυρίως νομίζω της ΝΔ. Κάτι που δεν είναι δικαιολογία βέβαια. Αυτά είναι μέσα στο “παιχνίδι”. Έτσι είναι η πολιτική. Εκτιμώ λοιπόν ότι ένας από τους κύριους λόγους που έχασε ο Χάρης Δούκας και νίκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι ότι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει επαρκώς αυτό το εμπόδιο (η επιρροή τέτοιων συστημάτων σε εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ) και δευτερευόντως να μπορέσει να πείσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι κατάλληλος για την προεδρία. 

Επίσης ναι μεν ήτανε μεγάλη η συμμετοχή, αλλά φαντάζομαι πώς όλοι (και ο Χ. Δούκας φυσικά, άλλα και όλοι συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου) θα θέλαμε μία μεγαλύτερη συμμετοχή και την πρώτη φορά και ειδικά την δεύτερη. Θεωρώ ότι ήταν πολυπαραγοντικό. Βέβαια η νίκη ήταν σαφής εντολή στον Ν. Ανδρουλάκη. Στο γιατί ο κόσμος που πήγε προτίμησε – κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό- την εκλογή ξανά του Ν. Ανδρουλάκη απέναντι στον Χ. Δούκα, ίσως είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης και ως εν ενεργεία πρόεδρος έκανε πιο σαφές το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Το “δώστε μου μία δεύτερη ευκαιρία να αλλάξω αυτά τα κακώς κείμενα”. Είναι μεν λίγο οξύμωρο (σ.σ. η επανεκλογή του) αλλά παρόλα αυτά σεβαστό. Ο κόσμος τα ζύγισε και πίστεψε ότι ναι μεν αμφισβητήθηκε, αλλά ας “δώσουμε άλλη μια ευκαιρία” γιατί αυτόν που ευαγγελίζεται ο Χ. Δούκας, ενδεχομένως να είναι λίγο πιο άγνωστο στο πώς το αντιλαμβάνεται το καθένας”.

Εκλογές ΠΑΣΟΚ στην Π.Ε Ξάνθης:

Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα και τα συγκεντρωτικά στο Ν. Ξάνθης

Με 977 ψήφους, έκοψε το “νήμα” των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Ξάνθης, ο Ν.  Ανδρουλάκης, έναντι του Χ. Δούκα, ο οποίος συγκέντρωσε 710  ψήφους.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΣΕΑΣ: 128

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: 85

ΔΟΥΚΑΣ: 43

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΞΟΤΩΝ: 105

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: 37

ΔΟΥΚΑΣ: 66

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΒΑΤΟΥ : 150

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: 82

ΔΟΥΚΑΣ: 63

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΜΙΝΘΗΣ: 228

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: 100

ΔΟΥΚΑΣ: 127

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΒΔΗΡΩΝ: 97

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: 50

ΔΟΥΚΑΣ: 46

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ (3 ΚΑΛΠΕΣ): 1000

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: 623

ΔΟΥΚΑΣ: 365

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ: 1708

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: 977

ΔΟΥΚΑΣ: 710

ΛΕΥΚΑ+ΑΚΥΡΑ: 21