Σαμοθράκη: Δίνεται λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατοίκων απ’ την Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση της αναγνώρισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Σαμοθράκης παίρνει η Κυβέρνηση και λύνεται ένα διαχρονικό, πολύ σοβαρό θέμα.

Η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Νίκου Γαλατούμου, επισφραγίστηκε με την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, παρουσία του δημάρχου Σαμιθράκης Θανάση Βίτσα.

Η συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία όλο το προηγούμενο διάστημα με τον αρμοδιο υφυπουργό, κ.Κυρανάκη αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Δασών, Στάθη Σταθόπουλο, όπως φυσικά και η συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων, απέδωσε καρπούς.

 Η Κυβέρνηση όπως ανακοινώθηκε θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα επιλύει ένα σημαντικό ζήτημα για τους κατοίκους του νησιού της Σαμοθράκης.

Στην σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αντικείμενο το ιστορικό δικαίωμα της Σαμοθράκης για την αναγνώριση της κυριότητας γης των κατοίκων.

ξεκαθαρίστηκε ότι σύντομα θα κατατεθεί τροπολογία για πρώτη φορά με σύμφωνη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας της Γ.Γ δημόσιας περιουσίας, του Γ.Γ Δασών κου Σ. Σταθόπουλου, του Υφυπουργού κου Κ. Κυρανάκη και της Νομικής Υπηρεσίας του. Πρόκειται για μια λύση που όπως ειπώθηκε από την πλευρά του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ.Κοντογεώργη εντάσσεται στο συνολικό κυβερνητικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του Έβρου.

Παρόντες οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Στ. Κελέτσης και Α. Δημοσχάκης και φυσικά ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, που με δήλωση του ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην εξαιρετικά θετική αυτή εξέλιξη:

“Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε οτι βρισκόμαστε ελάχιστα πριν την αναγνώριση των δικαιωμάτων κυριότητας των κατοίκων της Σαμοθράκης με τροπολογία του άρθρ. 62 του Ν. 998/1979 ώστε να συμπεριληφθεί η Σαμοθράκη ως μη δορυάλωτη περιοχή όπου δεν θα τεκμαίρονται δικαιώματα κυριότητας υπερ του δημοσίου.

 Όλοι βοήθησαν και υποστήριξαν το αίτημά μας.

Η κυρία Γ. Χιόνη ως νομική σύμβουλος του δήμου και με ιστορική έρευνα στο θέμα μας βοήθησε καθοριστικά.

Αναγνωρίζουμε και τις προσπάθειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ξεχωριστά και ιδιαίτερα οφείλουμε να αναφερθούμε στον ιστορικό κο Κωνσταντίνο Χιόνη και στον πρώην Δήμαρχο Θάσου κο Κ. Χατζηεμμανουήλ για την ενημέρωση και πρόσκληση στην ημερίδα της Θάσου τον Μάιο του 2017 όπου για πρώτη φορά ανακαλύψαμε ένα ιστορικό μας δικαίωμα.

Τους ευχαριστούμε.

Πρόκειται για μια συλλογική επιτυχία της Σαμοθράκης”.

Πηγή:www.evros-news.gr