Σχεδόν ανύπαρκτη η φοιτητική στέγη στην Ξάνθη

838 νέοι φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή, πλην όμως…

Π. Ραφτόπουλος: «Μηδαμινή η διαθεσιμότητα σε studios και γκαρσονιέρες-Ό,τι διατέθηκε, διατέθηκε!»

Μεγάλες δυσκολίες στην ανεύρεση στέγης (studio ή γκαρσονιέρας), αντιμετωπίζουν οι νέοι φοιτητές της Πολυτεχνικής στην Ξάνθη, αφού δεν υπάρχει διαθεσιμότητα χώρων, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο ο μεσίτης και Γεν. Γραμματέας του συλλόγου Μεσιτών Ξάνθης κ.  Παναγιώτης Ραφτόπουλος.

«ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΠΙΤΙΑ»

«Ίσως – από ο,τι αντιλαμβάνομαι – οι τελειόφοιτοι έμειναν και δεν υπάρχουν πολλά σπίτια σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη τα παιδιά αναζητούν και δεν μπορούν να βρουν χώρους»

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι φοιτητές ήρθαν και έρχονται ακόμη. Αναφορικά με τις τιμές, δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές. Ένα studio ξεκινά από 180 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 300 αν είναι επιπλωμένο και έχει καλά τετραγωνικά. Μια γκαρσονιέρα, ξεκινά τώρα – στην καλύτερη περίπτωση – από 230 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 350 αν είναι 55-60 τ.μ (βέβαια εδώ παίζει ρόλο το αν μπορεί να το υποστηρίξει η τσέπη του γονέα. Αν έχουν οικονομική άνεση, θα το πάρουν. Αν όμως πρόκειται για άνθρωπο του μεροκάματου, δεν θα μπορέσει να το υποστηρίξει).

Απλώς, φέτος δεν έχει διαθέσιμα. Ίσως – από ο,τι αντιλαμβάνομαι – πολλοί τελειόφοιτοι παρέμειναν και δεν υπάρχουν πολλά σπίτια σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη τα παιδιά αναζητούν και δεν μπορούν να βρουν χώρους. Εν τω μεταξύ θα έρθουν και εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί, αλλά η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη. Βγαίνουν κάποια σπίτια ψηλά (π.χ. Κυψέλη) αλλά ο φοιτητής δεν πάει εκεί. Αυτά θα τα προτιμήσουν οι στρατιωτικοί ή οι εκπαιδευτικοί. Αν ψάξεις όμως τώρα, θα βρεις 3-5 σπίτια. Από εδώ και πέρα, για αυτούς που δεν νοίκιασαν από την αρχή, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Χτυπούν συνεχώς τα τηλέφωνα. Ο κόσμος ψάχνει αλλά δεν μπορεί να βολευτεί, ειδικά αυτοί που είναι από μακριά. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε φέτος».

«ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ, ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ»

«Επειδή οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν νωρίτερα αν κάποιος θα φύγει ή όχι και δεν το ρισκάρουν για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο να νοικιάσουν το ακίνητο, κάθε χρονιά τα νοικιάζουν όσο τα παιδιά είναι μέσα. Συνεπώς, νομίζω πως ο,τι διατέθηκε, διατέθηκε» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «πέρυσι, τακτοποιήθηκαν όλοι. Φέτος όμως, υπάρχει πρόβλημα και αυτό δεν λύνεται εύκολα».

«Η ΞΑΝΘΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»

Τέλος, δοθείσης της ευκαιρίας, αναφερόμενος στο κομμάτι της αγοράς ακινήτων στην Ξάνθη, ο  κ., Ραφτόπουλος, σημείωσε ότι «η Ξάνθη κινείται καλά σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει και η μειονότητα που βοηθά πολύ σε αυτό. Δηλαδή, υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει προσφορά. Αυτό είναι το πρόβλημα».

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΝΑ ΣΧΟΛΗ – 26 ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΠΘ

Να σημειώσουμε οι νέοι φοιτητές στην Πολυτεχνική Ξάνθης για το έτος 2022 ανέρχονται σε 838, έναντι 864 το 2021.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, υποδέχεται 117 άτομα, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 270 άτομα, το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 138 άτομα, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος 133 άτομα και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 180 άτομα.