Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Τρίτης (26/05), η υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο την επόμενη σχολική χρονιά τα μαθήματα να αρχίσουν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, αφήνοντας έτσι «ανοιχτά» τα σενάρια για την 1η ή την 7η Σεπτεμβρίου.
Τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών εξειδίκευσαν το μεσημέρι της Δευτέρας (25/05) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου και η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Για τους εκπαιδευτικούς, η σχολική χρονιά λήγει την 30η Ιουνίου ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών θα παραταθούν μέχρι την 30η Ιουνίου.
Τα τμήματα θα λειτουργούν με 15 μαθητές τη φορά ενώ θα υπάρχει απόσταση 1,5μ ανάμεσα στα θρανία. Σε περίπτωση που τα τμήματα έχουν περισσότερους από 15 μαθητές, τότε το τμήμα θα διαιρείται στα δύο και τα υποτμήματα θα λειτουργούν εκ περιτροπής.
«Το άνοιγμα και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα είναι πιο δύσκολη άσκηση από το να κάτσουμε όλοι σπίτι μας, και απαιτεί πρόσθετη υπευθυνότητα», σημείωσε η υπουργός Παιδείας. «Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν πετάμε το μπαλάκι στην κοινωνία. Κάνουμε το καθήκον μας και φροντίζουμε να επανέλθουμε όλοι, μικροί μεγάλοι, σταδιακά στη νέα κανονικότητα».
Η κυρία Κεραμέως συνεχάρη και ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, γονείς, για τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.
Αντισηπτικά θα υπάρχουν σε όλες τις τάξεις ενώ οι αίθουσες θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.
Οι μαθητές θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές ώρες ενώ τα κυλικεία θα είναι κλειστά.
Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως, υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.
Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν έως τις 26 Ιουνίου και για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του εκπαιδευτικού έτους θα είναι έως τις 30 Ιουνίου.
Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως τα παιδιά θα βρίσκονται σε αίθουσες έως 15 ατόμων. Όταν τα τμήματα υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό τότε το τμήμα θα χωρίζεται στα δύο και τα παιδιά θα διδάσκονται εκ περιτροπής Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.
Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι 1.600 δημοτικοί και βρεφικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, που φιλοξενούν περίπου 90.000 παιδιά θα λειτουργήσουν με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύσουν για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.
Από την 1η Ιουνίου, οι υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με μόνη εξαίρεση τη χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που υπάγονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους.
Τέλος, για την άδεια ειδικού σκοπού σε δημοσίους υπαλλήλους, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι η χορήγησή της συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.
Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές
Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.
Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και των μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή υποψηφίων σε Τμήματα στα οποία απαιτείται η εξέτασή τους θα πραγματοποιηθούν από 1η έως 13 Ιουλίου 2020. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό ορίστηκε από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.
Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου με την εξέταση των Αγγλικών και θα συνεχιστούν στις 2 και 3 Ιουλίου για το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, αντίστοιχα. Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4 Ιουλίου).
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).
Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εξέταση των μουσικών ειδικών μαθημάτων: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7).
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες. Για το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο είναι έξι (6) ώρες.
Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι κατά προσέγγιση είκοσι (20) λεπτά, ενώ για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί από 2 μέχρι 6 λεπτά για κάθε υποψήφιο.
Όσον αφορά στο μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30 λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.