Σχολή Αστυν. Δοκίμων Ξάνθης: Με 150 δόκιμες αστυνομικίνες η πρώτη χρονιά επαναλειτουργίας τους

– Τι θα γίνει με το ΠΡΟΚΕΚΑ και τους 100 συμβασιούχους συνοριοφύλακες…

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης, που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα περίπου δία στόματος του ίδιου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Θ”, σε πρώτη φάση η σχολή θα φιλοξενήσει 150 γυναίκες «δόκιμες». Πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι η πλήρης επαναλειτουργία της σχολής, κάτι που ανοίγει και το ζήτημα της ύπαρξης του ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά και το ζήτημα των 100 συνοριοφυλάκων που υπηρετούν εκεί. Ωστόσο η πρώτη χρονιά σίγουρα θα συστεγάσει τις δύο δομές, που δεν θα “επικοινωνούν” μεταξύ τους ούτε ως υπηρεσίες, όπως εξηγεί μιλώντας στην “Θ” ο Γενικός Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Παναγιώτης Δροσίδης

Ο ίδιος αναφέρεται παράλληλα και στους 50 νέους συνοριοφύλακες, η πρόσληψη των οποίων ανακοινώθηκε από τον κ. Χρυσοχοΐδη, υπογραμμίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτοί θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σε υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, όπως θα συμβεί – και ηδη αναγράφεται στην προκήρυξη – σε αντίστοιχες προσλήψεις συνοριακών φυλακών σε Καβάλα και Ροδόπη. 

“ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ 150 ΔΟΚΙΜΕΣ
– ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ”

Αναλυτικότερα ο κ. Δροσίδης ανέφερε στην “Θ” τα εξής: 

“Από την ημέρα που ήρθε ο υπουργός και εξήγγειλε την επαναλειτουργία της, έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες προσανατολίζονται σε ένα κομμάτι για να φιλοξενήσουν 150 δοκίμους. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω – αν και ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο ως προς αυτό – θα είναι γυναίκες, τουλάχιστον για την προσεχή χρονιά. Ο υπουργός – και από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – είπε ότι η σχολή θα επαναλειτουργήσει τα επόμενα χρόνια αποκλειστικά ως Σχολή χωρίς το ΠΡΟΚΕΚΑ. Δηλαδή με 500 δοκίμους, σε επίπεδα αμιγώς αστυνομικής σχολής. Αναφορικά με το ΠΡΟΚΕΚΑ, είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ηγεσία από την Αθήνα για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με αυτό. Υπάρχουν συμβάσεις με χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει σίγουρα να τηρηθούν. Σε πρώτη φάση, δεν είναι ουσιαστικά παράλληλη λειτουργία. Θα διαχωρίζονται. Δεν θα υπάρχει καμία επικοινωνία κρατουμένων με τους δοκίμους και καμία ανάμειξη του ΠΡΟΚΕΚΑ ως υπηρεσία με τη Σχολή Αστυφυλάκων ως υπηρεσία. Εάν όμως επανέλθει  η σχολή σε επίπεδα κατά τα οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν 500 δόκιμοι, θεωρούμε δεδομένο ότι κάποια στιγμή το ΠΡΟΚΕΚΑ θα κλείσει ή θα φύγει από εδώ. Το άνοιγμα της σχολής είναι κάτι το οποίο ζητούσαμε εμείς από την ημέρα που άνοιξε το ΠΡΟΚΕΚΑ. Διότι όπως και να το κάνουμε, η σχολή είναι ένα πανεπιστήμιο και το ΠΡΟΚΕΚΑ είναι μία φυλακή. Η συνύπαρξη μπορεί στο άκουσμα να προκαλεί μία «περιέργεια» στον κόσμο, αλλά στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικές υπηρεσίες και σίγουρα οι συνάδελφοι που θα υπηρετούν σε αυτές, θα διαφυλάξουν την ακεραιότητα και της μιας και της άλλης. Δεν θα έχουμε κάτι που θα μας ανησυχήσει. Νομίζω ότι είναι σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο όλο αυτό. Εάν όμως πάμε στους 500 δοκίμους, τότε πρέπει να μιλήσουμε και  για κλείσιμο ή μεταστέγαση. Ως ένωση αστυνομικών εμείς θα έχουμε ως πρώτο μέλημα την διαφύλαξη των εργασιακών συνθηκών όλων των συναδέλφων, νέων και παλιών, δοκίμων και μη, συνοριακών και μη. Όλοι είμαστε συνάδελφοι και επειδή ζούμε στην κοινωνία της Ξάνθης θέλουμε και το καλό της τοπικής κοινωνίας. Θέλουμε την σωστή αστυνόμευση του ξανθιώτη, θέλουμε να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η κοινωνία, κάτι στο οποίο θα συμβάλλει πολύ και το άνοιγμα της σχολής”.

“ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ 100 ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΚΕΚΑ, ΑΡΑ…”

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο, ειδικότερα αναφορικά με το «λουκέτο» στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης μεταναστών, επαληθευτεί; 

Όπως τονίζει ο κ. Δροσίδης “οι 100 συνοριακοί πού υπηρετούν εκεί είναι ορισμένου χρόνου. Υπογράφουν δηλαδή κάθε χρόνο την ανανέωση της σύμβασης τους για τον επόμενο. Όλα βέβαια είναι υποθέσεις ακόμη, αλλά στο σενάριο του αν αποφασιστεί να πάει αλλού, μπορεί να τους υποχρεώσουν να πάνε αλλού ή να τους κρατήσουν στην αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης. Φυσικά και θα βοηθήσει σε αυτό – στην περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο- η συνδικαλιστική κίνηση αστυνομικών της Ξάνθης γιατί θα έχουμε 100 νέους συναδέλφους άμεσα στην αστυνόμευση της πόλης. Απλώς θα πρέπει να κρατήσουμε και ένα άλλο ενδεχόμενο, για να υπάρχει ανάλογη μεταχείριση και αναφορικά με τους συναδέλφους μας, Ξανθιώτες, πού υπηρετούν στην Αθήνα και περιμένουν και αυτοί εδώ και χρόνια την μετάθεση τους. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μία ίση μεταχείριση των συνοριακών πού θα μείνουν εδώ και των συναδέλφων που περιμένουν τη μετάθεσή τους. Φυσικά και οι 100 συνοριοφύλακες είναι συνάδελφοί μας οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα για την φύλαξη του ΠΡΟΚΕΚΑ. Εμείς θα θέλαμε να τους έχουμε και πιο ενεργούς, αλλά παρόλα αυτά θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι οι 100 συνοριακοί είναι αποκλειστικά επιφορτισμένοι με την φύλαξη του κέντρου. Δηλαδή σε μεγάλες εκδηλώσεις της πόλης μας, όπως αυτή την περίοδο που διεξάγονται οι Γιορτές Παλιάς Πόλης και χρειάζονται επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, η αστυνομική διεύθυνση δεν μπορεί να τους διαχειριστεί. Δεν μπορεί να τους πάρει διότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά αποκλειστικά και μόνο στην φύλαξη του κέντρου”.

“ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ
ΟΙ 50 ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ”

Σε ό,τι αφορά στους 50 νέους συνοριοφύλακες την πρόσληψη των οποίων ανακοίνωσε ο υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης κατά την προ μηνός επίσκεψή του στην Ξάνθη, ο κ. Δροσίδης σημείωσε ότι “από ότι μπορούμε να φανταστούμε -διότι αυτήν τη στιγμή “τρέχει” μία παρόμοια προκήρυξη για Ροδόπη και Καβάλα- αυτοί θα πάνε να επανδρώσουν αποκλειστικά υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την συνοριακή φύλαξη. Θα υπηρετήσουν δηλαδή είτε στο τμήμα συνοριακής φύλαξης είτε σε τμήματα διασυνοριακής φύλαξης γιατί επίκειται και η λειτουργία του συνοριακού σταθμούς στο Δημάριο. Οπότε ίσως η εξαγγελία του υπουργού μας να συνδέεται και με την λειτουργία του Δημαρίου. Γιατί εκεί θα είναι ένας συνοριακός σταθμός που μπορούν να υπηρετήσουν συνοριακοί φύλακες. Βέβαια και ο “Άγιος Κωνσταντίνος” είναι και αυτός ένας συνοριακός σταθμός, απλά έχει βγει μία διαταγή και έχει δοθεί η επάνδρωση του στο Α.Τ Εχίνου. Οι συνάδελφοι του Εχίνου δηλαδή κάνουν υπηρεσία σε αυτόν τον συνοριακό σταθμό. Σαν συνδικαλιστική κίνηση, εμάς η πρότασή μας είναι (όταν ανοίξει το Δημάριο και επειδή δεν υπάρχει διάθεση από τους βούλγαρους να κλείσει ο “Άγιος Κωνσταντίνος” άρα θα έχουμε δύο σταθμούς ανοιχτούς) να δημιουργηθεί ένα τμήμα διασυνοριακής φύλαξης στο οποίο θα υπάγονται και τα δύο και επίσης να επανδρωθεί με έκτακτες εξωτερικές μεταθέσεις”.