Σε “καραντίνα” και επιφυλακή σχεδόν όλος ο Ν. Ξάνθης 

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Έτσι θανατώνονται και θάβονται τα κοπάδια

“Φρένο” στις σφαγές και στην διακίνηση για 21 μέρες 

Μιλούν στην “Θ” οι Δημ. Ψεμματάς και Απ. Παπαδόπουλος 

Τριακόσια τριάντα (330) αιγοπρόβατα, σφαγιάστηκαν το περασμένο Σάββατο σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μυρωδάτο, ύστερα από επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς, με τον Ν. Ξάνθης σχεδόν στο σύνολό του να βρίσκεται σε… “καραντίνα” και τους κτηνοτρόφους της περιοχής σε συνεχή επαγρύπνηση. 

Ήδη έχουν σταματήσει τόσο η διακίνηση, όσο  και η σφαγή των ζώων (για 21 μέρες), τα οποία μάλιστα παραμένουν σταβλισμένα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Τα νεκρά, από την εκρίζωση του εκάστοτε “μολυσμένου” κοπαδιού, ζώα ενταφιάζονται επι τόπου (με συγκεκριμένη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω) προκειμένου να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε άλλες περιοχές, από την μεταφορά τους. 

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην “Θ” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς και ο υπεύθυνος κρεοπωλείου της γνωστής επιχείρησης “meat company” κ. Απόστολος Παπαδόπουλος. 

“ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΣ Ο Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΣΤΑΒΛΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΖΩΑ”

Αναλυτικότερα ο κ. Ψεμματάς, επισήμανε στην “Θ” τα εξής:

“Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν άλλα ύποπτα κρούσματα. Αυτό θα φανεί από τη μία μέρα στην άλλη. Απλώς είμαστε σε επιφυλακή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων γύρω από το κρούσμα. Αυτό σημαίνει: Συχνός έλεγχος από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στα κοπάδια γύρω από αυτή τη μονάδα που σφαγιάστηκε, έλεγχος από τους κτηνιάτρους, έλεγχος από τους κτηνοτρόφους και μέτρα προστασίας (π.χ. να μην μπει κάποιος σε αυτούς τους στάβλους, κατά το δυνατόν κλπ). Όλα τα ζώα σε απόσταση 10 χλμ από το Μυρωδάτο αλλά και 10 χλμ από τη Χρυσούπολη (Χρυσοχώρι) είναι σταβλισμένα. Οπότε σχεδόν όλος ο Ν. Ξάνθης (παραπάνω από τον μισό) είναι σε καραντίνα και τα ζώα τα έχει μέσα. Τα ζώα σιτίζονται με ζωοτροφές που επίσης ελέγχονται αναφορικά με την προέλευσή τους”. 

“ΤΕΛΟΣ, ΓΙΑ 21 ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ” 

Αναφορικά με τα σφάγια, ο ίδιος υπογράμμισε ότι “σταμάτησαν οι σφαγές στα αιγοπρόβατα. Δεν σφαγιάζονται ούτε κατσίκες ούτε πρόβατα για 21 μέρες. Μπορούν να σφάξουν μοσχάρια, αγελάδες, χοίρους. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί και άλλο κρούσμα, μετά τα νέα θα είναι άσχημα, γιατί θα μετρούμε 21 μέρες ξανά από την αρχή”.

“ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΛΑΚΚΟΥΣ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ”

Σε ο,τι αφορά στον τρόπο διαχείρισης των κοπαδιών που εκριζώνονται μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Ψεμματάς, τόνισε ότι “τα ζώα που σφαγιάζονται, θάβονται σε μεγάλους λάκκους έξω από τις μονάδες. Η ειδική μονάδα στο Βανιάνο, δεν μπορεί να τα διαχειριστεί όλα αυτά και να τα πάρει για καύση. Εκτός αυτού, η μεταφορά μολυσμένων από τον στάβλο, είναι επικίνδυνη. Θάβονται παραδίπλα από τους στάβλους, για να μην περάσουν από άλλες περιοχές και έχουμε μετάδοση της ασθένειας. Το jcb δημιουργεί ένα τεράστιο λάκκο, ρίχνουν κάτω ασβέστη και νάιλον, σφάζονται τα ζώα, τρυπούν την κοιλιά τους για να μη φουσκώσουν και μετά τα ρίχνουν μέσα στον λάκκο. Είναι τραγικό και μόνο που το λέμε. Επειδή σκάβουν μέχρι τα δύο μέτρα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Ούτε να πει κάποιος ότι πρόκειται για “υγειονομική βόμβα” επειδή ρίχνουν και ασβέστη. Σε κανένα συνάδελφο κτηνοτρόφο όμως να μην τύχει να δει αυτήν την εικόνα”.

“ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΑ, ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ”

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, διευκρίνισε ότι “οι αίγες μπορούν να είναι φορείς του ιού, αλλά δεν ασθενούν όπως τα πρόβατα. Ενώ αν κολλήσουν τα πρόβατα, το δείχνουν (σπυριά, πυρετό κλπ). Εάν λοιπόν υπάρχει μονάδα αμιγώς με κατσίκια, δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς όταν υπάρχουν μέσα και πρόβατα και κατσίκια, αναγκαστικά σφαγιάζονται και τα κατσίκια.

Εμείς περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες ημέρες και με πίστη στο Θεό ότι δεν θα βγει άλλο κρούσμα”.

“ΔΕΝ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΝΤΟΠΙΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ”

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην ευλογιά αλλά και στην μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων και παροχής υπηρεσιών rendering της εταιρείας “Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company”, διευκρίνισε τα εξής: “Το μόνο που επιτηρούν οι αρχές αφορά στη διακίνηση ζωντανών αμνοεριφίων και προβάτων. Δεν επιτρέπουν τη διακίνησή τους πλέον, οπότε και δεν σφάζονται. Δεν είναι δηλαδή ότι υπάρχει κάποιο θέμα στο σφαγείο, αλλά ότι δεν δίνεται η άδεια διακίνησης από τον υπεύθυνο νομοκτηνίατρο να διακινηθούν τα ζώα, για προληπτικούς λόγους, μιας και υπάρχουν πλέον κρούσματα. Δεν φτάνουν καν στην διαδικασία να γίνει η συμφωνία, η αγορά κλπ. Επίσης, η τακτική που ακολουθείται αφορά στο ότι τα ζώα θανατώνονται και θάβονται στον τόπο που εντοπίζεται το κρούσμα (κτηνοτροφική μονάδα). Δεν βγαίνουν δηλαδή ούτε ένα μέτρο από την περίφραξη της μονάδας, για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να μεταδοθεί σε γειτονικές περιοχές. Λόγω της τεχνογνωσίας που έχουμε αλλά και των συμβάσεων που εξυπηρετούμε στα πλαίσια της αδρανοποίησης, υπάρχει εμπλοκή όσον αφορά σε όλη την τεχνογνωσία, στον απαραίτητο εξοπλισμό για την σφαγή κλπ, αλλά αυτό γίνεται επί τόπου, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, τον κτηνοτρόφο και όποιον άλλο εμπλέκεται ακόμη και για το σκάψιμο και την ταφή. 

Αυτή τη στιγμή, από την περιοχή μας, μέσα από το νομό αλλά και από τους άλλους γειτονικούς νομούς (που είχαν αποκλειστεί εδώ και καιρό), δεν γίνεται διακίνηση. Και βέβαια τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα. Μπορεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, να έχουν “βγει” και άλλες περιοχές. Οπότε ο,τι υπάρχει στην αγορά από σήμερα, μπορεί να είναι από άλλους νομούς οι οποίοι είναι “ελεύθεροι” και δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα. Δυστυχώς, φαίνεται να μην έχει υποχωρήσει το φαινόμενο και πλήττεται όλη η αλυσίδα παραγωγής, από τον κτηνοτρόφο έως και τον τελικό καταναλωτή. Μπορεί να έχουμε κάποια ντόπια αιγοπρόβατα από την περασμένη εβδομάδα στα ψυγεία μας, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι καινούριο από σήμερα. Είναι όλα μεταφερόμενα από άλλους νόμους που δεν έχουν κρούσματα. Αναφορικά με τις τιμές, θα δούμε πού θα πάνε. Είναι πάντως μία “ανωμαλία” στην αγορά και πάντα οι “ανωμαλίες” επηρεάζουν και τις τιμές”.