Σε καθολική αποχή αύριο, οι Δικηγόροι της Ξάνθης – SOS για το τεκμαρτό εισόδημα

Σε καθολική αποχή προχωρούν αύριο οι Δικηγόροι της Ξάνθης, συντασσόμενοι με την ανακοίνωση της Συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, καθώς αύριο εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Αιτήσεις  Ακυρώσεως κατά του Φορολογικού νόμου, που παραμένει ένα «αγκάθι» για τον κλάδο αλλά και για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», η πρόεδρος του Δ.Σ.Ξ κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.  Η ίδια χαρακτηρίζει ως ένα ακόμη «αποτρεπτικό βάρος για τον νέο συνάδελφο» τον εν λόγω τρόπο φορολόγησης, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποδυνάμωση του επαγγέλματος και για νέους που προσπαθούν να στραφούν είτε στο Δικαστικό Σώμα είτε στο Συμβολαιογραφικό Σώμα είτε σε διάφορες θέσεις του δημοσίου.

Αναλυτικότερα, η κα Χατζηφωτιάδου, ανέφερε στην «Θ» ότι «το δικηγορικό σώμα έχει εκφράσει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στον τεκμαρτό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, που οδηγεί σε οικονομική συρρίκνωση και αφανισμού δυναμικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.   Τούτο δε, σε συνέχεια και της μη μείωσης του ΦΠΑ για τις δικαστικές υπηρεσίες και στη μη αύξηση ορίου απαλλαγής τον ΦΠΑ τη μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για τη μη μεταφορά της σχετικής οδηγίας (2020/285) στο εθνικό δίκαιο με κίνδυνο την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είναι γνωστό δικηγορικοί σύλλογοι και φορείς ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων έχουν προσβάλει δικαστικά την εφαρμοστική διοικητική πράξη του νόμου.

Οι Αιτήσεις Ακυρώσεως αυτές επρόκειτο να συζητηθούν κατά τη δικάσιμο της 14/3/2025 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ οπότε και η συζήτησή τους αναβλήθηκε για τη δικάσιμο της 28ης Μαρτίου με αποκλειστική και μόνη ευθύνη του Δημοσίου, το οποίο κατά τη συνήθη πρακτική του (κατά παράβαση των προβλεπόμενων δικονομικών κανόνων), προσκόμισε την προτεραία της δικασίμου κρίσιμα έγγραφα και στοιχεία με αποτέλεσμα να μην τεθούν έγκαιρα υπόψη των διαδίκων μερών και να αιτηθεί αναβολή από τη ΓΣΕΒΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και ΕΕΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης αποφάσισε να επικυρώσει την από 18.03.2025 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για καθολική αποχή των δικηγόρων – μελών του την Παρασκευή 28.03.2025 με το σύνηθες πλαίσιο αποχής.

Την ημέρα της εκδίκασης, πολλοί πρόεδροι θα παραστούν ενώπιον του ΣτΕ. Προσωπικά, όπως και άλλοι πρόεδροι, έστειλα πληρεξούσιο γιατί δεν μπορώ να παραστώ στην Αθήνα. Έχουμε στείλει ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο και εξουσιοδοτούμε τον πρόεδρο της Ολομέλειας και τους Δικηγόρους που θα παρασταθούν να μας εκπροσωπήσουν. Ο κάθε Δικηγορικός Σύλλογος έχει δηλώσει την παράστασή του ξεχωριστά. Επίσης, εκείνη την ημέρα, έξω από το ΣτΕ θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας και για πρώτη φορά καλέσαμε και τους άλλους επαγγελματικούς φορείς, γιατί δεν αφορά μόνο στους δικηγόρους το φορολογικό, αλλά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά από ότι έχω ακούσει δεν έχει εξαγγείλει κάποιος άλλος κλάδος αποχή αυτήν την ημέρα».

Η κα Χατζηφωτιάδου, εστίασε επίσης στην περαιτέρω αποδυνάμωση του δικηγορικού επαγγέλματος με επίκεντρο τους νέους δικηγόρους που αναζητούν εναλλακτικές για τον βιοπορισμό τους: «διατρανώσαμε την αντίθεσή μας να γίνεται τεκμαρτά η φορολόγηση γιατί αυτό είναι και ένα ακόμη αποτρεπτικό «βάρος» προς έναν νέο επαγγελματία, γιατί υπάρχει αυτή η ανασφάλεια του πόσου θα φορολογείται, ενώ είναι ήδη επιβαρυμένος με τις ασφαλιστικές εισφορές, έρχεται ο φόρος που δεν γνωρίζει πόσο θα είναι στο τέλος της χρονιάς, είναι τα λειτουργικά έξοδα ενός γραφείου και στο τέλος του χρόνου ερχόμαστε (όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες) να κάνουμε έναν απολογισμό και υπάρχει αυτή η ανασφάλεια του αν «μπορώ να συνεχίσω το επάγγελμα». Εξ αυτού του λόγου, πάρα πολλοί συνάδελφοι – ιδιαίτερα οι νέοι – προσπαθούν να προσανατολιστούν και σε άλλους φορείς και κυρίως προς το δημόσιο. Είτε στο Δικαστικό Σώμα είτε στο Συμβολαιογραφικό Σώμα είτε σε διάφορες θέσεις του δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται από νέους το επάγγελμα. Και ειδικά για την δική μας περιοχή, την Θράκη, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί. Πέρα από όλα τα άλλα μέτρα, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι νέοι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες, για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους και να εξασκήσουν το επάγγελμά τους και να μην αναζητούν εργασία είτε σε άλλους τομείς, είτε σε άλλες πόλεις ή χώρες».

Τέλος, η κα Χατζηφωτιάδου, σημείωσε ότι «ανάλογα με την απόφαση από την αυριανή εκδίκαση των Αιτήσεων Ακυρώσεως στο ΣτΕ κατά του Φορολογικού νόμου, θα επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας. Γενικά πάντως είναι κάτι που διεκδικούμε, ενώ υπάρχει και η πάγια απαίτησή μας είναι και η απαλλαγή του ΦΠΑ (να πάει στις 25.000 ευρώ). Θέλουμε να φορολογούμαστε ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώνουμε και όχι με το τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και να πω ότι από πέρσι είδαμε την διαφορά. Φέτος – που θα φανεί όλο το φορολογικό έτος – που θα κληθούμε να πληρώσουμε, δεν ξέρουμε που θα φτάσει όλο αυτό. Είναι δυσβάσταχτη η φορολογία κατ΄αυτόν τον τρόπο».