– Τον Οκτώβριο το πρώτο “ρίσκο” για τους παραγωγούς μας
– Τι λέει ο Πρόεδρος των αγροτών στην «Θ»
Ελιές, πατάτες, αγγούρια, ακτινίδια, αμπέλια, βερίκοκα, εσπεριδοειδή, καλαμπόκια, κολοκύθια, καρπούζια, λάχανα, πεπόνια, πιπεριές, ροδάκινα, ντομάτες και φασόλια είναι μόνο μερικές από τις καλλιέργειες που κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού στη χώρα μας, λόγω απουσίας βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων το προηγούμενο διάστημα.
Ποιες όμως από τις παραπάνω καλλιέργειες κινδυνεύουν στην δική μας περιοχή; Τι συμβαίνει με τα νερά από το φράγμα του Θησαυρού; Κατά πόσο ευνόησαν τις καλλιέργειες οι βροχοπτώσεις του περασμένου διαστήματος;. Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την “Θ” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνος Δαλάτσης.
“ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ
ΚΑΙ… ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΡΠΟΙ!”
Αναλυτικότερα ο κ. Δαλάτσης αναφερόμενος στο βασικό πρόβλημα που είναι η άρδευση των χωρατών, ανέφερε τα εξής:
“Από την έλλειψη νερού θα κινδυνεύσουν όλες οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες (καλαμπόκι, βαμβάκι, κηπευτικά κλπ) και σαφώς θα κινδυνεύσουν και οι δενδρώδεις καλλιέργειες (όπως τα ακτινίδια, που χρειάζονται αρκετό νερό, τα ροδάκινα και όλες αυτές οι καλλιέργειες). Ήδη λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχει ένα φαινόμενο στη χώρα μας να έχουμε παραμορφωμένους καρπούς σε κάποια προϊόντα από δενδρώδεις καλλιέργειες (ακτινίδια, αμύγδαλα) και υπάρχουν κάποια σοβαρά θέματα. Και όλα αυτά ξεκινούν από την κλιματική αλλαγή αλλά έχουν να κάνουν και με την έλλειψη νερού. Φέτος στην περιοχή μας η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Δεν θα πω ότι ήταν καταστροφική, αλλά ήταν πολύ δύσκολη και αυτό είναι οιωνός για το τι μας περιμένει. Εάν τον ερχόμενο χειμώνα δεν έχουμε βροχές και αρκετά χιόνια ώστε να γίνει αποταμίευση νερού στο Φράγμα του Θησαυρού αλλά να εμπλουτιστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας, η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ χειρότερη από τη φετινή. Γιατί φέτος είχαμε θέματα με την άρδευση από το φράγμα αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές είχαμε γεωτρήσεις να στερεύουν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι θα γίνει την επόμενη χρονιά εάν εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση. Αυτή τη χρονιά έχουμε προβλήματα σε περιοχές και με την άρδευση (στέρεψαν κάποιες γιωτρήσεις) αλλά είχαμε και εμείς πρόβλημα που αρδεύουμε από ΤΟΕΒ επειδή κάποιες μέρες την εβδομάδα δεν υπήρχε νερό. Οπότε το πότισμα δεν έγινε όπως έπρεπε. Σαφώς και επηρέασαν -από εκεί και πέρα- και οι υψηλές θερμοκρασίες που υπήρχαν για αρκετές μέρες. Και τώρα που βλέπουμε ότι γίνεται η συγκομιδή του ηλιόσπορου και του καλαμποκιού, η αποδόσεις είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια. Βέβαια οι παραμορφωμένοι καρποί είναι άλλο θέμα, αλλά όλα έχουν να κάνουν με την έλλειψη νερού αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες. Πριν από μερικές ημέρες έβλεπα ενα δελτίο της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας που έλεγε οτι κάποιες περιοχές είχαμε επι 80 και 90 μέρες πάνω από 37ο και 38ο κελσίου. Προφανώς και θα έχουν κάποιο πρόβλημα τα φυτά”.
“ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΒΡΟΧΕΣ ΑΛΛΑ…ΨΙΧΑΛΕΣ
– ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ “ΡΙΣΚΟ”
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ”
Αναφορικά με τις τελευταίες βροχοπτώσεις, αλλά και τον προβληματισμό των αγροτών για τις επιλογές τους στις καλλιέργειες της νέας περιόδου, ο ίδιος τονίζει τα εξής:
“Δεν επρόκειτο για βροχές αλλά για ψιχάλες. Στην ουσία έχουμε να δούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό βροχές. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να κάνει κάποιες βροχές, να αλλάξει λίγο και ο καιρός, να δροσίσει κιόλας κάτι που επίσης θα βοηθήσει τα φυτά. Η φετινή χρονιά είναι μία άσχημη χρονιά. Και το επόμενο διάστημα θα πρέπει και εμείς ως αγρότες να έχουμε υπόψιν μας την κατάσταση και να σκεφτούμε πολύ καλά τι θα καλλιεργήσουμε. Βέβαια αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται τον Οκτώβριο. Εάν τον Οκτώβριο δεν καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας με σιτηρά εκ των πραγμάτων τα χωράφια θα πρέπει να σπαρθούν την Άνοιξη. Τον Οκτώβριο δεν θα έχουμε πλήρη εικόνα αναφορικά με το αν θα έχουμε βροχές ή θα υπάρχουν νερά για την ερχόμενη Άνοιξη. Οπότε αν κάποιοι αποφασίσουν να μην καλλιεργήσουν τα χωράφια τους με σιτάρια, τότε υποχρεωτικά την Άνοιξη θα καλλιεργήσουν καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορο και κηπευτικά. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε παραγωγός πόσο νερό έχει στην περιοχή του και τι μπορεί να αρδεύσει και από εκεί και πέρα να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που θα πρέπει να ληφθεί το ρίσκο. Υπάρχει γενικότερα προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο. Διότι πριν εξαφανιστούν κάποιες καλλιέργειες λόγω έλλειψης νερού, φοβάμαι ότι θα εμφανιστούν οι αγρότες από την έλλειψη σοβαρής κυβερνητικής πολιτικής αλλά και σοβαρής ευρωπαϊκής πολιτικής και προοπτικής για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα”.