Σε «περιπέτειες» η βιομηχανία «GMC»

Επίσχεση εργασίας από το 80% των εργαζομένων

Έκκληση του Βιομήχανου Ηλ. Καμπάκα μέσω της «Θ» – Τι απαντούν οι εργαζόμενοι

 

Σε «περιπέτειες» μπαίνει και η GMC (Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Τεχνικών Έργων και Μεταλλουργίας) η οποία ειδικεύεται στην καθετοποιημένη παραγωγή χυτών προιόντων, μηχανουργικής κατεργασίας και μεταλλικών κατασκευών.

«Περιπέτειες» οι οποίες έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση πληρωμής των εργαζομένων, το 80% των οποίων έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Λάζαρος Τσελεπίδης ο οποίος απαντά και στην έκκληση που κάνει μέσω της «Θ» ο Βιομήχανος  κ. Ηλίας Καμπάκας, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «περιμένω να πληρωθώ για να τους πληρώσω».

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

Ειδικότερα ο κ. Καμπάκας, εκφράζοντας παράλληλα και το «παράπονό» του αναφέρει επακριβώς ότι «η συμπεριφορά των εργαζομένων είναι εγκληματική. Καθυστερούμε τρείς μήνες την μισθοδοσία τους, όχι με δική μας ευθύνη. Η ΔΕΗ μας χρωστά κοντά στα 2 εκατομμύρια. Δεν πληρωνόμαστε. Ελπίζουμε να πληρωθούμε και να τους πληρώσουμε. Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα, είδε το CERN. Το CERN για εμάς δεν είναι απλά ένας πελάτης. Μας έχει επιτρέψει εδώ και πέντε χρόνια, να χρησιμοποιούμε το σήμα του στην ιστοσελίδα μας (ότι είμαστε προμηθευτές και κατασκευάζουμε τα μηχανήματά του) και για εμάς είναι πολύ σπουδαίο αυτό. Ήρθε λοιπόν το CERN την προηγούμενη Πέμπτη για μια μεγάλη δουλειά 3 εκατομμυρίων και για μια πενταετή προγραμματική συμφωνία, ήρθε να μας πιστοποιήσει ότι είμαστε ικανοί να κατασκευάσουμε τα μηχανήματα για αυτές τις δουλειές. Ήρθαν υψηλόβαθμα στελέχη του CERN και παρακάλεσα τους εργαζόμενους να έρθουν για τέσσερις ώρες (ενώ τους επισήμανα ότι αφού θέλουν να συνεχίσουν την επίσχεση, να το κάνουν μέχρι να πληρωθούν) για να φανεί ότι το εργοστάσιο δουλεύει και ότι δεν είναι ένα κλειστό και ερημωμένο εργοστάσιο. Δυστυχώς ενώ μας κορόιδευαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ότι θα έρθουν, την Πέμπτη δεν ήρθε κανένας. Ήρθε το CERN και ουσιαστικά δεν είδε κανέναν. Δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω. Είμαστε η μοναδική εταιρία που κατασκευάζει μηχανήματα. Δεν μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην εταιρία. Τώρα το τι «μου λέει» το ΠΑΜΕ, είναι «παραμύθια» της Χαλιμάς. Σε τι να φταίω εγώ δηλαδή; Αφού δεν με πληρώνουν τι να κάνω; Μόλις θα πληρωθούμε, θα τους πληρώσουμε. Επί τριάντα δύο χρόνια δεν καθυστερήσαμε ούτε ένα ευρώ. Τώρα υπάρχει πρόβλημα και αυτό το ξέρουν όλοι».

 

«ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ – ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ»

«Οι μισοί εργαζόμενοι δουλεύουν και οι άλλοι μισοί κάνουν επίσχεση αυτήν την στιγμή, το εργοστάσιο δουλεύει με τους μισούς. Όταν θα πληρωθούμε (κάνουμε αγώνα να μας πληρώσουν) θα τους πληρώσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, από την στιγμή που τράπεζες δεν υπάρχουν. Αν κάποιος (το ΠΑΜΕ πιθανόν να έχει) έχει κάποια άλλη ιδέα, να μας το πει. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να πληρωθούμε για να τους πληρώσουμε. Είναι χρεωστούμενα παλαιών μηνών. Ήταν πέντε μήνες και τώρα χρωστούμε τρεις μήνες παλαιότερους, τους οποίους θα εξοφλήσουμε. Η ΔΕΗ που είναι ένας από τους κυριότερους πελάτες μας (αφού κάνουμε όλα τα ανταλλακτικά της ΔΕΗ εδώ και τριάντα δύο χρόνια) τώρα καθυστερεί να πληρώσει και έτσι καθυστερούμε και εμείς να πληρώσουμε. Αν κάποιος έχει κάποια άλλη ιδέα, να την ακούσουμε» συνέχισε ο ίδιος, ενώ παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους να δουλέψουν. Συγκεκριμένα σημείωσε: «να έρθουν οι εργαζόμενοι να δουλέψουν και μέσα στην εβδομάδα πιστεύω ότι θα πληρωθούν».

Από την πλευρά του ο κ. Τσελεπίδης, ανέφερε επακριβώς ότι «είχαμε κάνει μια τριμερή την περασμένη Δευτέρα με τον κ. Καμπάκα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ενώ μας χρωστά τέσσερις μισθούς συν ένα από το 2016 (πέντε στο σύνολο) του ζητούσαμε να μας βάλει τουλάχιστον τους δύο μισθούς και να μπούμε και πάλι να δουλέψουμε και να συνεχίσουμε και σιγά σιγά να βγούμε από όλη αυτήν την κατάσταση που ποτέ δεν διορθώνει. Αυτός είπε τα δικά του. Δηλαδή να μπούμε, να δουλέψουμε και να μας βάλει έναν μισθό και μέχρι το τέλος του μήνα και τον άλλον. Λέει δικαιολογίες ότι «οι τράπεζες δεν τον χρηματοδοτούν» αλλά εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτά. Εμείς ξέρουμε ότι όταν παρέχω εργασία με πληρώνεις. Από το 2009 μέχρι τώρα το στηρίζαμε αυτό το εργοστάσιο και εμείς και για χάρη των εργαζομένων και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στογιαννίδης που είναι υπεύθυνος στα εργασιακά, το έχει στηρίξει και στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά φαίνεται ότι τόσα χρόνια δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίζουν να δουλεύουν με τον ίδιο αντιεργατικό τρόπο».

 

«ΑΣ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ»

Αναφορικά με το…«παράπονο» που εξέφρασε μέσω της «Θ» ο κ. Καμπάκας κατά την επίσκεψη του CERN στο εργοστάσιο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια το εργοστάσιο, διότι είναι η «ζωή» μας. Ήξεραν ότι θα έρθει το CERN. Δεν το έμαθαν αυθημερόν. Το γνώριζαν εδώ και καιρό. Ας κοίταζαν να δώσουν μια προκαταβολή τουλάχιστον στον κόσμο, έστω για να μπορέσουν να κινηθούν οι εργαζόμενοι και να βάλουν κάτι στο ψυγείο τους και να πηγαίναμε να δουλέψουμε. Εξάλλου ήταν εκεί δέκα άτομα. Λόγω μάλιστα της εποχής, υπήρχε η δικαιολογία του ότι κλείνει το εργοστάσιο για δύο – τρεις εβδομάδες για συντήρηση και για τις διακοπές των εργαζομένων. Δικαιολογίες δηλαδή υπήρχαν για να πει κάποιος αναφορικά με το γιατί δεν λειτουργεί το εργοστάσιο».

 

«ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ»

Κλείνοντας ο κ. Τσελεπίδης σημείωσε ότι «από τα 55 άτομα, τα 45 κάνουμε επίσχεση εργασίας, διότι δεν πάει άλλο. Η ψυχή μας πλέον έχει «μαυρίσει» από όλα όσα γίνονται εκεί μέσα. Τόσα χρόνια «τραβά» αυτή η ιστορία. Κουραστήκαμε πολύ ψυχικά. Ο ίδιος λέει ότι θα πληρωθεί για να πληρώσει τους εργαζόμενους. Οι χρωστούμενοι μισθοί ήταν τρεις, έγιναν τέσσερις, έγιναν και πέντε. Εμείς γιατί να πάμε να δουλέψουμε; Για να γίνουν έξι και επτά; Να περιμένουμε να πληρωθεί ο Καμπάκας; Τον περασμένο μήνα παρήγαγε, τον προπροηγούμενο παρήγαγε. Εμείς εργαζόμαστε για να πληρωνόμαστε κάθε μήνα, δεν εργαζόμαστε για να παίρνουμε έναν μισθό κάθε τρεις μήνες. Μαθηματικά πηγαίνουμε προς τα εκεί. Όλο μπαίνουμε «μέσα» κατά έναν μισθό. Επίσης θέλω να τονίσω ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι είναι συλλογικές. Δεν τις παίρνει ένας. Τις παίρνουμε όλοι μαζί».