
Με αφορμή την αυξημένη πληρότητα των ραντεβού στους ιδιώτες καρδιολόγους…
Γ. Γεωργίου: Θα ανασχεδιαστεί ο υγειονομικός χάρτης και δεν ξέρουμε τι μας ετοιμάζουν με βάση αυτά τα νούμερα…
Με αφορμή τα αυξημένα καρδιαγγειακά περιστατικά τον τελευταίο καιρό, αλλά και με αφορμή την πληρότητα των ραντεβού σε ιδιώτες καρδιολόγους της Ξάνθης, η «Θ» συνομίλησε με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Ξάνθης και Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Γεώργιο Γεωργίου, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο λειτουργεί για έκτακτα και τακτικά περιστατικά, η Καρδιολογική Κλινική του ιδρύματος.
Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση της ζήτησης των ραντεβού σε ιδιώτη καρδιολόγο, αφενός στην προκατάληψη ορισμένων ασθενών για το Νοσοκομείο (λόγω κορωνοϊου) και αφετέρου τόσο στο σύνδρομο post covid, όσο και στα περιστατικά στηθάγχης, που ούτως ή άλλως αυξάνονται τον Χειμώνα.

«ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ Γ.Ν.Ξ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΗ»

Αναλυτικότερα ο κ. Γεωργίου εξήγησε στην «Θ» ότι:
Φυσικά και λειτουργεί η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου. Έχει πέντε γιατρούς – αν δεν κάνω λάθος – και λειτουργεί μια χαρά. Βλέπει και έκτακτα και κάποια χρόνια περιστατικά. Για παράδειγμα, χθες και προχθές είχε 12-14 άτομα. Ενδεχομένως να είναι αυξημένες οι απαιτήσεις. Δεν μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι δεν λειτουργεί η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, οπότε αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας των ιδιωτών. Εμείς λειτουργούμε κανονικά, αλλά υπάρχει μια μικρή προκατάληψη του κόσμου ότι «το νοσοκομείο έχει covid» και κάποιοι δεν έρχονται. Μπορεί να φοβήθηκε ο κόσμος. Υπάρχει επίσης και το μετά – covid σύνδρομο, που σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζει την καρδιά. Δηλαδή, άτομα που έχουν περάσει τον covid και τα οποία ενδεχομένως πριν δεν ήξεραν ότι έχουν ένα μικρό πρόβλημα με την καρδιά, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια μετά τον covid. Έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, τον Χειμώνα (λόγω του ψύχους) συχνότερα αυξάνονται τα συμπτώματα αυτών που έχουν τα στηθαγχικά τους. Συνεπώς, κάπου μπορούμε να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις, για αυτήν την ζήτηση. Πάντως, η Καρδιολογική του Γενικού Νοσοκομείου, δουλεύει. Υπάρχει κίνηση στην κλινική και όχι μόνον για τα επείγοντα περιστατικά, οπότε αυτό σημαίνει ότι και κάποια χρόνια περιστατικά παρακολουθούνται, γίνεται υπέρηχος, μπαίνουν στα μονιτορς κλπ. Η Διευθύντρια είναι σε αναστολή, αλλά παρόλα αυτά, η κλινική δουλεύει, εξυπηρετώντας και τακτικά και έκτακτα.
«ΘΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ Ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ – ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ»
Σε ο,τι αφορά στην πληρότητα του Νοσοκομείου σε όλες τις κλινικές, η οποία είναι χαμηλή και λόγω της διστακτικότητας των πολιτών να προσέλθουν στα νοσοκομεία, ο ίδιος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που φαίνεται ότι θα συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο της αλλαγής του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γεωργίου επισήμανε ότι:
Γενικά, υπάρχει μια πτώση στην κίνηση όλων των κλινικών του Νοσοκομείου και αυτό το αποδίδουμε στον φόβο. Δεν ξέρω να δώσω άλλες ερμηνείες. Ίσως μειώθηκε η νοσηρότητα; Σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, ναι. Μειώθηκε κάπως η νοσηρότητα.
Η πληρότητα του νοσοκομείου γενικά, σε όλες τις κλινικές, είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο. Μπορεί να πηγαίνουν σε όμορους νομούς ή υπάρχει και αυτός ο φόβος του covid. Κάποιος δηλαδή πρέπει να φτάσει στο απροχώρητο για να έρθει στο νοσοκομείο και αυτό φαίνεται και από τις προσελεύσεις στα επείγοντα. Έχει μειωθεί η προσέλευση στα ΤΕΠ και αυτό το αποδίδουμε στην περιρρέουσα αντίληψη ότι ενδεχομένως να υπάρχει covid στο Νοσοκομείο.
Ο μέσος όρος πληρότητας στα νοσοκομεία της Ελλάδας, θεωρείται γύρω στο 60%. Εμείς είμαστε κάτω από 50% και όταν σχεδιάσουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, αυτό θα το λάβουν υπόψη, συνεπώς ενδεχομένως θα τα μετατρέψουν σε κάτι άλλο.
Η πληρότητά μας (με την έννοια τους πόσους νοσηλεύουμε) αυτόν τον καιρό, είναι χαμηλή και μέσα στον νέο υγειονομικό χάρτη που σκέφτονται να δημιουργήσουν, δεν ξέρω κατά πόσο θα το λάβουν υπόψη αυτό. Δεν θα απέκλεια το σενάριο να μετατραπεί σε κάτι άλλο. Δεν γνωρίζω τι σκέφτονται. Ενδεχομένως να του δώσουν κάποιο ειδικό σκοπό. Μιλώ βέβαια για τα απώτερα σχέδιά τους, τα οποία φυσικά εμείς τα μαθαίνουμε πάντα τελευταίοι (σ.σ. ο κ. Γεωργίου μας παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού περί ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία). Πάντως ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, θα ανασχεδιαστεί και δεν ξέρουμε τι μας ετοιμάζουν και μια παράμετρος που θα ληφθεί υπόψη, είναι και η πληρότητα.