«Αυξημένη η ανάγκη για νέο πορθμείο εκτός οικισμού», σημειώνει στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών
Με βάση τα στατιστικά του Λιμεναρχείου Καβάλας (δες πίνακα ΕΔΩ) που κάνουν λόγο για πάνω από δύο (2) εκατομμύρια επισκέπτες που πέρασαν από την Κεραμωτή στην Θάσο το 2023, ποιο είναι άραγε το αποτύπωμα και το «ισοζύγιο» των παραπάνω δεδομένων στην τοπική κοινωνία της Κεραμωτής.
Στο παραπάνω ερώτημα απαντά – μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κεραμωτής κ. Χριστόφορος Γκριτζελάκης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «δυσανάλογο νούμερο για έναν επαρχιακό δρόμο, αλλά και για ένα Λιμάνι που δεν σχεδιάστηκε ποτέ να το εξυπηρετήσει», επισημαίνοντας αφενός οτι η Κεραμωτή δεν πήρε τίποτα και αφετέρου ότι «υπάρχει ανάγκη για σύγχρονο πορθμείο εκτός οικισμού, εάν θέλουμε να μιλάμε και για την ανάπτυξη της περιοχής».
«Η ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΙΠΟΤΑ –ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΡΘΜΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Γκριτζελάκης, επισήμανε τα εξής:
«Το 2 εκατομμύρια είναι ένα υπερβολικό νούμερο που τρομάζεις και μόνο που το ακούς. Και μιλάμε για 2 εκατομμύρια διερχόμενους από έναν επαρχιακό δρόμο και από ένα Λιμάνι που δεν σχεδιάστηκε ποτέ να το εξυπηρετήσει ένα πορθμείο που σχεδιάστηκε για 50.000 άτομα τον χρόνο και από ένα Λιμάνι που δεν έχει τουαλέτες, που δεν έχει τίποτα. Τι τους κάναμε αυτούς τους ανθρώπους; Τους κοροϊδέψαμε τελικά; Ήρθαν και έφυγαν. Οι άνθρωποι στην σύγχρονη εποχή μπαίνουν σε ένα αμάξι, μένουν στο air-condition του αυτοκινήτου και δεν βγαίνουν. Όχι! Η Κεραμωτή δεν πήρε τίποτα. Και αν πήρε, τα νούμερα είναι πενιχρά και ανάξια λόγου. Η Κεραμωτή έχει ένα δικό της, ιδιαίτερο κόσμο, που έρχεται γιατί την εκτιμά. Όλοι αυτοί ήταν διερχόμενοι και χρησιμοποίησαν το φυσικό κάλλος, το Λιμάνι Κεραμωτής, για να περάσουν στην Θάσο. Δεν άφησαν απολύτως τίποτα. Την υποβάθμισαν την Κεραμωτή, γιατί μιλάμε για κυκλοφοριακό. Το 2024 δεν μπορεί να μπει ασθενοφόρο, πυροσβεστικό κλπ. Η Κεραμωτή έχει 5000 δωμάτια πλέον, όπερ 7000-8000 άτομα κάθε μέρα σε διανυκτέρευση. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τα μέρη τους για να βρουν την βαβούρα και το μποτιλιάρισμα; Η Θάσος πρέπει να βρει έναν τρόπο – γιατί και η Θάσος χάνει στο τέλος – ώστε όλη αυτή η πορθμειακή κίνηση να γίνει με αξιοπρέπεια. Πρέπει να κοιτάξουμε τον άνθρωπο που επισκέπτεται είτε την Κεραμωτή είτε την Θάσο με ειλικρίνεια και να μην τον κοροϊδεύουμε. Τι φταίει ο τουρίστας λοιπόν που έρχονταν 8 ώρες από το Βουκουρέστι (Ρουμανία), περνούσε 2 ώρες τα σύνορα (έλεγχο μεταξύ ΕΕ, ενώ σε άλλες χώρες αυτό είναι αστείο) και 2 ώρες μποτιλιάρισμα στην Κεραμωτή για να πάει στην Θάσο; Γιατί στην Κεραμωτή, στο τέλος ο «ντόπιος» (ο εσωτερικός τουρισμός όπως λέμε) από την Επαρχία, από την Ξάνθη κλπ δεν έρχονταν καθώς για να μπει μέσα στην Κεραμωτή και να φτάσει στην όμορφη παραλία της, έκανε 1 ώρα. Αυτό το νούμερο (σ.σ. 2 εκατομμύρια διερχόμενοι) λέει μια τεράστια αλήθεια που πρέπει να την δούμε. Η Κεραμωτή υποβαθμίζεται. Υπάρχει ανάγκη για σύγχρονο πορθμείο εκτός οικισμού, εάν θέλουμε να μιλάμε και για την ανάπτυξη της περιοχής, που είναι και η Θάσος και η Κεραμωτή. Και οι δυο περιοχές χάνουν από αυτό. Το σύγχρονο πορθμείο είναι εθνικής σημασίας σχέδιο και όχι μόνον περιφερειακής».