Σε «τροχιά» υψηλής τεχνολογίας η ΔΕΥΑΞ, με τα έξυπνα υδρόμετρα!

Παρουσιάσθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα του διασυνοριακού προγράμματος «Wrestle», από Δήμο Ξάνθης και Δημοτική Επιχείρηση

Ένα εξαιρετικό software, γίνεται «ακοίμητος φρουρός» της ποιότητας και ποσότητας του νερού και ειδοποιεί για κατανάλωση, σφάλματα, διαρροές και…υδροκλοπές

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, από τον Δήμο Ξάνθης και την ΔΕΥΑΞ,  που αποτελούν εταίρους και βασικούς συντελεστές του έργου: «Wrestle»  που αφορά στο «κοινό σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα», με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου και τη διάχυση των επιτευγμάτων του. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάσθηκε εκτενώς και το σύστημα παρακολούθησης –που ήδη τρέχει πιλοτικά και αναμένεται να τρέξει συνολικά για τον Δήμο Ξάνθης λίαν συντόμως με την τοποθέτηση και άλλων έξυπνων υδρομέτρων – το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο «εργαλείο» τόσο για τους την ίδια την επιχείρηση και τους εργαζόμενούς της, όσο και για τους πελάτες – καταναλωτές – δημότες της Ξάνθης, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή, τι συμβαίνει στο υδρόμετρό τους, αναφορικά με την κατανάλωση, τις διαρροές ή ακόμη και την απόπειρα…κλοπής του νερού.

«Η ΔΕΥΑΞ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το έργο Wrestle, υλοποιείται το πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας InterReg VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», με στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός κοινού συστήματος στη διασυνοριακή περιοχή για την παρακολούθηση και τη βιώσιμη διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλο, πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτη Καμαρίδη για όλον αυτό τον σχεδιασμό και παράλληλα και όλους τους εργαζόμενους στον Δήμο, στην ΔΕΥΑΞ, τους συνεργάτες μου για όλο αυτό το εγχείρημα που πραγματικά θα έχει τα θεμιτά αποτελέσματα που θέσαμε ως στόχο για τον έλεγχο των διαρροών με τις όποιες σύγχρονες εγκαταστάσεις, με τα έργα υποδομής που κάνουμε – εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές στους αγωγούς – και βεβαίως με τα έργα μεταφοράς νερών από μεγάλες αποστάσεις για κάποιους συνοικισμούς που είχαν χρόνια προβλήματα με την υδροδότηση. Και με ένα ακόμη έργο, όπως η αξιοποίηση της λυματολάσπης, η ΔΕΥΑΞ πλέον μπαίνει σε ένα κομμάτι σύγχρονης λειτουργίας,  αξιοποιώντας και την εξέλιξη της τεχνολογίας που είναι σήμερα ο,τι πιο σωστό μπορεί να κάνει ένας φορέας, στο κομμάτι αυτό. Παράλληλα, στόχος μας είναι, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της αξιοποίησης που θα προκύψουν ως οφέλη από οποιαδήποτε δραστηριότητα (είτε γεωθερμία είτε φωτοβολταϊκά είτε ο,τιδήποτε άλλο) να την κατευθύνουμε στο κομμάτι της ΔΕΥΑΞ, έτσι ώστε (επειδή έχουμε τα μεγαλύτερα λειτουργικά κόστη στην ενέργεια) να προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε οικονομικά την επιχείρηση, που είναι ένα κομμάτι του Δήμου Ξάνθης. Για αυτό, επειδή είναι ένα κοινωνικό αγαθό, όλοι μαζί ενωθήκαμε – υπάλληλοι, συνάδελφοι, ειδικοί συνεργάτες και επιστήμονες – για να πετύχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον έλεγχο του νερού και μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και το μεγάλο όνειρό μας, που είναι να μεταφέρουμε το νερό από το πεδίο της Γαλάνης…»

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ξάνθης, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, μέσα από το οποίο προκύπτει ένα πολύτιμο «εργαλείο», τόσο για τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΞ όσο και για τους δημότες – καταναλωτές.

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ‘’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’’ ΑΛΛΑ….΄΄ΜΠΡΑΒΟ’’ ΣΕ ΟΛΟΥΣ – 100% Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΄΄ΕΤΡΕΞΑΝ’’»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Καμαρίδης, τόνισε ότι «εγώ δεν θα ήθελα να ευχαριστήσω, με την έννοια του «ευχαριστών», κανέναν. Εγώ θα ήθελα να πω ένα «μπράβο» γιατί αυτό το πρόγραμμα – όπως όλοι ξέρετε – με βάση το χρονοδιάγραμμα της ένταξής του, είχε ενταχθεί πριν από πολλά χρόνια στα πλαίσια του προγράμματος «Wrestle». Εάν δεν ήταν ο Δήμαρχος, με την βοήθεια της κας Χατζογλίδου, να το βγάλει από τα συρτάρια, να το αναθέσει στην ΔΕΥΑΞ και να υλοποιηθεί, δεν θα γίνονταν ποτέ. Ο Δήμαρχος λοιπόν, με την σχέση που έχει με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ  μας έκανε να «τρέξουμε» και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Και επειδή εμείς έχουμε αποδείξει πως ο,τι αναλαμβάνουμε με τα στελέχη και τους συνεργάτες μας, το φέρουμε εις πέρας, σήμερα ήρθε η στιγμή να παρουσιάσουμε το κομμάτι που μας αναλογεί, από αυτό το μεγάλο πρόγραμμα της διαχείρισης των υδάτων. Χαιρόμαστε και προσωπικά θα πω «μπράβο» και στους συνεργάτες μου που το «έτρεξαν» αλλά και στους επιστήμονες που κατάφεραν να το φέρουν εις πέρας και με μια δυνατότητα 100% εκμετάλλευσης. Και αυτό το λέω, γιατί αλλού τα πράγματα δεν ήταν τόσο «ρόδινα». Μπορεί να το βλέπουμε στα στενά πλαίσια ενός προγράμματος, αλλά για εμάς υπήρξε και πιλοτικό πρόγραμμα με άριστα αποτελέσματα για το επόμενο έργο που λίαν συντόμως θα έρθει και θα λύσει μια σειρά από θέματα».

Ο κ. Καμαρίδης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος αναπάντησε, δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στον κ. Καμαρίδη και σε όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΞ.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «WRESTLE»

Λίγο αργότερα, ακολούθησε η παρουσίαση του έργου «Wrestle», από τον κ. Νίκο Κουτσομάρκο, Project 4 και Συμβούλου Υποστήριξης του Δήμου Ξάνθης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλα εκείνα τα στοιχεία που «συνθέτουν» το διασυνοριακό πρόγραμμα, στον προϋπολογισμό αυτού αλλά και στους εταίρους. Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδίου προς μια βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και ουσιαστικά ένα κοινό σύστημα των ΔΕΥΑ Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης και της βουλγαρικής πλευράς, με κάποιες κοινές προδιαγραφές, που θα διευκολύνει την προστασία της ποιότητας και της ποσότητας του νερού στις αντίστοιχες περιοχές, θα εξασφαλίσει την αποδοτική χρήση και διατήρηση των υδάτινων πόρων, θα μειώσει τα λειτουργικά και διαχειριστικά κόστη και θα προωθήσει μια «πράσινη συμπεριφορά» στους ενδιαφερόμενους φορείς. 

Ακολούθως, ο ίδιος αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν λάβει χώρα καθόλη την διάρκεια που «τρέχει» το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά και στα «πακέτα εργασίας», με σημαντικότερο την δημιουργία του κοινού συστήματος παρακολούθησης, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση του εξοπλισμού, την εγκατάσταση και παραμετροποίηση του λογισμού αλλά και την πολιτική του λειτουργία. Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου για τον Δήμο Ξάνθης και για την ΔΕΥΑΞ, αναλύοντας ένα προς ένα τα βήματα που ακολουθήθηκαν. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, κατέστη σαφές ότι 96,67% του ύδατος της περιοχής, καταναλώνεται απο την γεωργία, το 2.93% από την ύδρευση,  το 0,35% από την κτηνοτροφία και το 0,05%  από την βιομηχανία. Ακολούθησε επίσης η παρουσίαση των πρόσφατων έργων της ΔΕΥΑΞ, ενώ αναλύθηκε και η κοινή στρατηγική του προγράμματος «Wrestle».

«ΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΙΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Καμαρίδης, αναφέρθηκε σε όλα όσα «σημαίνει» εν λόγω πρόγραμμα για την καθημερινότητα αλλά και στο εργαλείο που ακούει στο όνομα «σύστημα παρακολούθησης». Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «όταν ανέλαβα την ΔΕΥΑ, ο Δήμαρχος Ξάνθης με την προγενέστερη εμπειρία που είχε μου είπε: «κοίταξε να εξασφαλίσεις την ποιότητα και την ποσότητα του νερού και από εμένα έχεις την πλήρη στήριξη». Όταν μας έδωσε ο Δήμος αυτό το πρόγραμμα, σκεφτήκαμε να το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να έχει συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα: Εξοικονόμηση νερού, που είναι ένα πρόβλημα που αύριο θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας,  ποιοτικά χαρακτηριστικά (τι νερό πρέπει να πίνουμε) και να κατανοήσει ο κόσμος αλλά και να μπορεί να ελέγξει το δίκαιο της χρέωσής του. Το ονομάσαμε «πιλοτικό πρόγραμμα» για αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Εγκρίθηκε, το «τρέξαμε» και θα γίνει, είτε θέλουν είτε δεν θέλουν. Εγκαταστάθηκαν έξυπνα ρολόγια. Αυτό το ρολόι, ο,τι έχει εκείνη την στιγμή, το μεταδίδει στα κέντρα λήψης σήματος και μπορούν να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή (κατανάλωση, διαρροές, χημική σύσταση νερού, απόπειρα κλοπής νερού). Αυτόματα και τα οικονομικά της ΔΕΥΑΞ θα μπουν σε μια διαδικασία περιφρούρησης). Ο ίδιος, εξήγησε επίσης ότι τα πρώτα 100 ρολόγια, τοποθετήθηκαν σε μεγάλες περιοχές για να έχει νόημα η καταγραφή. Επίσης, ενώ δεν μπορούμε να πάρουμε προσωπικό, ενώ το προσωπικό μας «γερνά», με αυτό το σύστημα θα «απελευθερώσουμε» περίπου 10 άτομα που έκαναν τους καταμετρητές και θα τους χρησιμοποιήσουμε αλλού. Έτσι, θα είναι σαν να προσλαμβάνουμε 10 άτομα».

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ…ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ,  Η ΔΕΥΑΞ»

Επίσης, ο κ. Καμαρίδης σημείωσε ότι «πρακτικά εξοικονομεί ο κόσμος, ελέγχει ο κόσμος τι καταναλώνει, κάνουμε οικονομία στο νερό, κάνουμε οικονομία στα εργατικά χέρια, αλλά και έλεγχο εκείνη την στιγμή, στην ποιότητα του νερού».

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο κ. Άρης Παπαευαγγέλου -Τεχνικός Σύμβουλος της ΔΕΥΑΞ, ο οποίος ανέπτυξε την παρουσίαση του συστήματος παρακολούθησης.

Τα πλεονεκτήματα του εν λόγω συστήματος είναι η ασύρματη μετάδοση δεδομένων από κάθε έξυπνο υδρόμετρο (σ.σ. όπως αναφέρθηκε έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά 100 αντίστοιχα υδρόμετρα σε καταναλωτές του Δήμου Ξάνθης), η συστηματική παρακολούθηση των σφαλμάτων και ιδιαίτερα των κρίσιμων όπως η παράνομη αφαίρεση υδρόμετρου (σφάλμα ξηράς λειτουργίας), η απενεργοποίησή του χωρίς παρέμβαση υδραυλικού, η ειδοποίηση για παράνομη ροή σε απενεργοποιημένο υδρόμετρο (για την οποία αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στον δημότη – καταναλωτή), η σελίδα σφαλμάτων υδρομέτρων, η σελίδα διαχείρισης βάσης, τα στατιστικά και οι συγκρίσεις αλλά και η σελίδα με διαδραστικό χάρτη καταχώρησης νέων υδρόμετρων.

Ο κ. Παπαευαγγέλου ανέλυσε λεπτομερώς όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΞ, μέσα από το σύστημα, τα οποία δίδονται και με συγκεκριμένους χρωματικούς κώδικες.

Αναλυτικότερα, το πράσινο χρώμα αφορά σε κανονική λειτουργία του υδρόμετρου, το πορτοκαλί σε σφάλμα που αφορά σε αντίστροφη ροή ή διαρροή ή χαμηλή στάθμη μπαταρίας ή ψύχος ή πλημμύρα, ενώ το κόκκινο αφορά σε σφάλμα επικοινωνίας (σ.σ. μεταξύ υδρόμετρου και εφαρμογής).

Αντίστοιχα, οι καταναλωτές, έχουν την δυνατότητα να δουν μέσα από την εφαρμογή «MY YDRO» για τον πελάτη – καταναλωτή, όλες τις λεπτομέρειες για τον ημερήσιο μέσο όρο κατανάλωσης, αλλά και να ειδοποιηθούν αντίστοιχα για τα σφάλματα. Η δε ΔΕΥΑΞ, έχει την δυνατότητα να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή, την συνολική ημερήσια, εβδομαδιαία ή και μηνιαία συνολική κατανάλωση, την κατανάλωση ανά δημότη καταναλωτή και να εξάγει βασικά συμπεράσματα αλλά και συγκριτικά στοιχεία, ανά ημέρα, εβδομάδα ή και περισσότερες ημέρες.

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι οι σταθμοί μέτρησης της ΔΕΥΑΞ είναι τρεις (για το πιλοτικό πρόγραμμα). Οι δυο εξ αυτών, δίνουν την στιγμιαία παροχή, την συνολική παροχή και την πίεση του αγωγού, ενώ ο τρίτος δύναται να δώσει και στοιχεία σύστασης του νερού, όπως το χλώριο, το ph και την αγωγιμότητά του.