Γ. Τσιτιρίδης: Απαραίτητη και η συμμετοχή των Δήμων στις αποφάσεις
Ρ. Ντελή Χουσεΐν: Δηλαδή… τζάμπα ο κόπος μας τόσα χρόνια;
Σφοδρές αντιδράσεις σε όλους τους δήμους, που λειτουργούν ιαματικές πηγές έχει προκαλέσει η πρόταση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, που αφορά στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας», η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίησή τους.
Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση απόσυρση των σχετικών άρθρων του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ακραία αντιαυτοδιοικητική ενώ κάνουν λόγο για αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, υποστηρίζοντας ότι η σύσταση της «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» Α.Ε. πλήττει «άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών».
Θέμα που αφορά άμεσα σε δύο δήμους του Νομού Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Αβδήρων (Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς) και Δήμο Μύκης (Πηγές Θερμών) και για το οποίο μίλησαν στην «Θ», αντίστοιχα, οι Δήμαρχοι κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, με τον πρώτο να κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «υφαρπαγή» και τον δεύτερο για «τζάμπα κόπο» τόσων ετών (σ.σ. αναφορικά με τις εργασίες του δήμου, για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των λουτρών).
ΘΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Ειδικότερα ο κ. Τσιτιρίδης, ανέφερε στην «Θ» ότι:
Και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών και η ΚΕΔΕ, αντιδρούν ομόφωνα σε αυτό το νομοσχέδιο και ζητούν να γίνει διαβούλευση με τους δήμους και την ΚΕΔΕ πριν ψηφιστεί. Κατά αρχήν, θα πρέπει σε αυτήν την Ανώνυμη Εταιρεία που θα στερεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο από τους δήμους – αν όντως καταλήξουν και γίνει – να είναι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών. Δηλαδή αν όντως το κράτος αποφασίσει να γίνει η δημιουργία αυτής της εταιρείας όπου θα διαθέτει όλες τις ιαματικές πηγές και θα τις διαχειρίζεται, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέτοχοι και εκπρόσωποι των δήμων που έχουν ιαματικές πηγές, για να μπορούν να συναποφασίζουν για αυτά τα οποία θα γίνονται.
Υπάρχουν δυο είδη εγκαταστάσεων λουτρών. Αυτών που η ιδιοκτησία τους ανήκει στους δήμους και αυτών που ανήκουν στην ΕΤΑΔ (όπως συμβαίνει για τον Δήμο Αβδήρων). Ίσως αυτό είναι και η εξήγηση για ποιον λόγο καθυστερεί η Ελληνική Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, να παραχωρήσει στους δήμους (όπως και στον Δήμο Αβδήρων) για κάποια χρόνια την διαχείριση των λουτρών. Όπως γνωρίζετε, εμείς ζητήσαμε είτε να τα αγοράσουμε – το οποίο μας απέκλεισαν – είτε να μας τα παραχωρήσουν για 25 χρόνια, αλλά δεν προχωρούσε. Το ίδιο συνέβαινε και με άλλους δήμους. Προφανώς θα ήξεραν κάτι περισσότερο και ότι υπήρχε μια σκέψη να υπάρξει αυτό το νομοσχέδιο που να τα μεταβιβάζει όλα σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, για αυτό και δεν προχώρησε η παραχώρηση στους δήμους.
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ – ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΕΤΑΔ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Επιπλέον ο κ. Τσιτιρίδης υπογράμμισε ότι:
Όσον αφορά στον Δήμο Αβδήρων, εμάς μας ενδιαφέρει να λειτουργήσουν καταρχήν τα λουτρά όπως γίνεται, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Είτε μέσω του δήμου είτε μέσω μιας κρατικής Ανώνυμης Εταιρείας είτε με σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου, γιατί τώρα δεν λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες επενδύσεις στα Λουτρά του Δήμου Αβδήρων, για λειτουργήσουν. Για τους δε υπόλοιπους δήμους, που έχουν στην διαχείρισή τους τα λουτρά, στην ουσία τους στερεί ένα δικό τους, δημοτικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο περνά στο κράτος. Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια υφαρπαγή, ενός δημοτικού περιουσιακού στοιχείου και ταυτόχρονα δεν θα έχει και κάποιο όφελος ο δήμος, από την διαχείριση των λουτρών. Για εμάς (σ.σ. με την ΕΤΑΔ), είναι ακόμη χειρότερα.
ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ
Αναφορικά με την σημερινή λειτουργία των Λουτρών Ποταμιάς – πέραν της πανδημίας που την έχει σταματήσει – ο Δήμαρχος Αβδήρων σημειώνει ότι:
Μπορώ να πω ότι υπολειτουργούν. Αν δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις προκειμένου κάποιος να έχει διαμονή, να έχει εστιατόριο ή κάποιες άλλες υπηρεσίες όπως η φυσικοθεραπεία ή οι υπηρεσίες ΣΠΑ, φυσικά και υπολειτουργούν.
ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΕΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΜΑΣ
Από την πλευρά του ο κ. Ντελή Χουσεΐν, επισήμανε ότι:
Αυτήν την στιγμή, δεν λειτουργούν λόγω κορωνοιού βέβαια, αλλά κατά τα άλλα λειτουργούν και μάλιστα μπορώ να πω ότι λειτουργούν πάρα πολύ καλά. Συντηρούμε πολύ καλά τις ιαματικές πηγές, γιατί έχω επισκεφθεί και άλλες πηγές της γύρω περιοχής. Βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ήδη δημοπρατήσαμε και ένα άλλο έργο που έχει να κάνει με τον χώρο των Ιαματικών Πηγών και αυτές τις ημέρες θα τοποθετηθεί και ο εργολάβος για να ξεκινήσει τις εργασίες. Θέλω να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι με τα όσα έχουμε κάνει εδώ και καιρό, τις έχουμε αναβαθμίσει και τώρα που έρχεται η εποχή να δει ο δημότης ότι υπήρχαν αυτές οι ιαματικές πηγές και ότι άξιζε τον κόπο που τις αναβαθμίσαμε, θα τις παραδώσουμε; Δεν το βλέπω ούτε τόσο εύκολο, ούτε σωστό. Βέβαια, εμείς – μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος – εκφράσαμε και τις δικές μας θέσεις. Εκτός αυτού, έχουμε αναγνωρισμένες με ΦΕΚ πηγές (μέχρι και παραχώρηση έχει γίνει ως προς την λειτουργία) αν δεν κάνω λάθος μέχρι το 2052. Έχουμε πάρει και την διαχείριση όλου αυτού του πλούτου και ξεκινήσαμε και μια άλλη μελέτη. Προσπαθούμε να πάρουμε ένα μικρό λεωφορείο, για να μεταφέρουμε δωρεάν τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, έστω και για μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά τον μήνα, που θέλουν να πάνε (από πιο απομακρυσμένες περιοχές) στα λουτρά. Να πάνε εκεί, να τους κεράσουμε και έναν καφέ, να τους επιστρέφουμε, ώστε να νιώσουν και αυτοί ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τον δήμο και μια επικοινωνία του δημότη με συνδημότες του, καθώς – μην ξεχνάτε – ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι στην «απομόνωση». Θέλω να πω δηλαδή, ότι διαθέτουμε ένα χώρο όπου μπορούμε να ψυχαγωγήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αν είναι να το δώσουμε και αυτό σε κάποιους άλλους και να είμαστε και πάλι με δεμένα χέρια, προφανώς και όχι. Έχουμε εκφράσει ούτως ή άλλως την θέση μας στην ΚΕΔΕ, που κάνει τον αγώνα της και αν χρειαστεί και από εμάς κάτι, είτε με μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είτε κάποια άλλη στήριξη, ο πρόεδρός μας, θα την έχει. Είμαστε και εμείς κάθετα αντίθετοι σε αυτό το κομμάτι.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ – «ΤΖΑΜΠΑ ΚΟΠΟΣ» ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;
Επιπλέον ο Δήμαρχος Μύκης, σημείωσε ότι:
Η διαχείριση και ο έλεγχος τουλάχιστον σε κάποιο σημείο, πρέπει να γίνονται από τον δήμο. Ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε τι εννοώ, είναι ότι αυτήν την στιγμή, στα όρια του δήμου μας, έχουμε ένα Κέντρο Υγείας και αν δεν κάνω λάθος οκτώ αγροτικά ιατρεία. Αυτά δεν ανήκουν στον δήμο. Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και ευθύνη και όμως, σε ο,τι και αν προκύψει, ζητούν την βοήθεια του δήμου. Ο δημότης δηλαδή δεν περιμένει πότε θα του λύσει η 4η ΥΠΕ το πρόβλημα σε κάποιο αγροτικό ιατρείο, επειδή έχει την ευθύνη. Έρχεται και βλέπει άμεσα τον δήμαρχο και ζητά βοήθεια. Θα περιμένω δηλαδή εγώ, να έρθει κάποιος άλλος στις Θέρμες για να του λύσει κάτι (και να τα ακούω εγώ) και να μην μπορώ να επέμβω σε… δημοτική περιουσία; Θα έρθει δηλαδή κάποιος άλλος και θα τρέχει ο δήμος; Δεν πρέπει να γίνει αυτό. Να υπάρχει δηλαδή μια εταιρεία (όποιας μορφής και αν είναι). Νομίζω ότι είναι σαν μια «προμελετημένη δουλίτσα», για την οποία αντιδρούν και η ΚΕΔΕ και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών. Τότε γιατί τόσα χρόνια κάναμε τόσο κόπο; Για να έρθει κάποιος άλλος και να επωφεληθεί και να «τα ακούω» πάλι εγώ σαν δήμος; Ποιο το νόημα; Δεν μπορώ να το κατανοήσω. Πιστεύω πάντως ότι θα αποσυρθεί.