Σφοδρή αντίδραση δικηγόρων κατά των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων

Την έντονη αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας προκαλούν πρακτικές των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων. Έτσι οι διοικήσεις των συλλόγων δικηγόρων ζητούν αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Παράλληλα εξετάζουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Το θέμα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες 87 δικηγόρων κατά της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων doValue η οποία όπως λένε ακολουθεί καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος των δανειοληπτών. Ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, κάλεσε σε άμεσες παρεμβάσεις όλους τους δικηγόρους για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και να προστατευθούν οι δανειολήπτες.

Όπως εξηγούν οι δικηγόροι, “πέραν των καταχρηστικών συμπεριφορών της εταιρίας διαχείρισης δανείων και πιστώσεων “doValue Greece” έναντι των δανειοληπτών, η ως άνω εταιρία ενεργεί προσβλητικά, απαξιωτικά και υπονομευτικά έναντι του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου, καθώς προτρέπει τους δανειολήπτες να μην απευθύνονται σε δικηγόρο και δεν δέχεται, προς νομιμοποίηση των πληρεξουσίων δικηγόρων, την προσκόμιση νόμιμων εξουσιοδοτήσεων”.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεσμικό όργανο ελέγχου των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων, δηλαδή αυτών που έχουν αναλάβει την είσπραξη των κόκκινων δανείων που αγόρασαν τα ξένα funds από τις τράπεζες με αποτέλεσμα οι εταιρίες αυτές να δρούν ανεξέλεγκτα και να πιέζουν ασφυκτικά τους δανειολήπτες μη τηρώντας τους κανονισμούς δεοντολογίας τους οποίους τηρούσαν παλιότερα οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους η συγκεκριμένη εταιρία doValue – αλλά και άλλες – λειτουργούν καταχρηστικά κατά των δανειοληπτών. Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue είναι ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Η doValue έχει αναλάβει τη διαχείριση των δανείων που αγόρασε από τις τράπεζες το fund της Fortress το οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο κ. Σάμι Δαυίδ, πρώην στέλεχος της Marfin.

Οικονομική καταστροφή

Όταν πουλήθηκαν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες στα funds, ο σκοπός ήταν αφενός να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών και αφετέρου να διευκολυνθούν με ρυθμίσεις οι δανειολήπτες. Όσον αφορά στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν πουληθεί, πολλές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πετύχουν ρυθμίσεις αποπληρωμής που θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Η ελπίδα αυτή στηριζόταν στο γεγονός ότι τα funds αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια στο 1/5 της αξίας τους συνεπώς είχαν πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια εύρεσης συμφωνίας με τους δανειολήπτες ώστε και εκείνες να βγάλουν σημαντικό κέρδος και οι δανειολήπτες να μη πτωχεύσουν ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας και περιουσίες δανειοληπτών και εγγυητών. Ωστόσο, οι εταιρίες διαχείρισης απαιτούν από τους δανειολήπτες την εξόφληση σχεδόν του συνόλου των δανείων τους στις περιπτώσεις που υπάρχει ακίνητη περιουσία ή ακίνητα εγγυητών που μπορούν να κατασχεθούν. Έτσι τα μεν funds επιδιώκουν κέρδος 400-500% οι δε επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν και οι περιουσίες δανειοληπτών και εγγυητών κατάσχονται.

Η τακτική αυτή των funds και των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων οδηγεί σε απαξίωση την ελληνική οικονομία δεδομένου μάλιστα οτι επειδή αυτά funds έχουν έδρα στην Ιρλανδία, τα κέρδη τους δεν φορολογούνται καν από το ελληνικό Δημόσιο.

Η καταστροφή είναι πολλαπλή: Οι τράπεζες έχασαν τα 4/5 της αξίας των δανείων που πούλησαν στα ξένα funds, οι δανειολήπτες καλούνται να προσφέρουν κέρδος 5οο% στα funds, οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν, οι θέσεις εργασίας χάνονται, οι περιουσίες κατάσχονται και τα κέρδη των funds από τους πλειστηριασμούς φεύγουν στο εξωτερικό αφορολόγητα. Συνολικά ζημιώνεται η ελληνική οικονομία και η κοινωνία.

Αιτία είναι η έλλειψη ορίων στην αισχροκέρδεια των funds η οποία σχετίζεται με την έλλειψη θεσμικού οργάνου που θα τα ελέγχει. Την αδυναμία αυτή έχει εντοπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει προτείνει τη δημιουργία Bad bank για τη διαχείριση όλων αυτών των κόκκινων δανείων, όμως η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν αποδεχθεί την πρόταση.

Έτσι τα funds και οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων δρούν ανεξέλεγκτα εις βάρος όλων.

Αυτή τη στιγμή μόνο οι δικηγόροι έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και για αυτό αντιδρούν, περιμένοντας όπως λένε, να κινηθεί η κυβέρνηση και να θέσει όρια σε αυτές τις συμπεριφορλες με την ίδρυση ενός θεσμικού οργάνου ελέγχου των εταιριών διαχείρισης και των funds.