Σίγουρα  εμπρησμός οι φωτιές στο Κοτζά Ορμάν, αλλά… ποιος και γιατί τις έβαλε;

Κ. Δαλάτσης: Τελείως άκυρο να βάζουν τέτοια εποχή φωτιά οι αγρότες

Λ. Σερραίος: Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κυνηγοί

 

Διάφορες συζητήσεις, αλλά και «σενάρια» προκάλεσαν οι διαδοχικές φωτιές στην περιοχή του «Κοτζά Ορμάν»,  που αποδίδονται –σύμφωνα και με δηλώσεις του Διοικητή της Π.Υ στην «Θ»
– σε εμπρησμό. Ωστόσο αφέθηκαν υπονοούμενα για πιθανή εμπλοκή κάποιων αγροτών, αλλά και κάποιων κυνηγών, με αιχμές για τους πρώτους λόγω των μεγάλων καταστροφών που καταφέρνουν οι αγριόχοιροι σε καλλιέργειες και για τους δεύτερους για να αποκαλυφθούν εκτός φυσικού περιβάλλοντος τα θηράματά τους.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω  και σε συνέχεια του αναλυτικού ρεπορτάζ της «Θ» απ’ όπου προκύπτει ότι πρόκειται για εμπρησμό, μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης καθώς και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοΐζος Σερραίος, αποκλείοντας αμφότεροι το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι είτε αγρότες, είτε κυνηγοί, εξηγώντας παράλληλα και τους λόγους.

 

ΤΕΛΕΙΩΣ «ΑΚΥΡΟ» ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ – ΕΔΩ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Δαλάτσης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Είναι τελείως «άκυρο» να λέμε ότι τέτοια εποχή βάζουν οι αγρότες φωτιά για να «γλιτώσουν» από τα αγριογούρουνα. Οι ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών γίνονται κυρίως την περίοδο της Άνοιξης, τότε που σπέρνονται και φυτρώνουν οι καλλιέργειες. Αυτήν την εποχή είναι «άκυρο» να λέμε ότι οι αγρότες βάζουν φωτιά για να διώξουν τα γουρούνια. Αν οι αγρότες είχαν πρόβλημα με τα γουρούνια, θα έπαιρναν τα όπλα – τώρα που επιτρέπεται και το κυνήγι – και θα έκαναν μια βόλτα στα χωράφια τους. Εκτιμώ ότι σε αυτήν την περίπτωση, αυτό δεν έχει λογική. Ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλές καλλιέργειες (ειδικά τα βαμβάκια) είναι στα χωράφια. Τα καλαμπόκια έχουν αλωνιστεί αρκετά (αλλά κάποια είναι αλώνιστα). Ειδικά όμως το καλαμπόκι αυτήν την εποχή παίρνει αμέσως φωτιά, οπότε είναι άκυρο να πιστεύουν κάποιοι ότι οι αγρότες έχουν βάλει φωτιές. Δεν ξέρω από πού ξεκίνησαν οι φωτιές και ποιος μπορεί να τις έβαλε, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι το έχουν κάνει αγρότες ειδικά αυτήν την εποχή. Αν μου λέγατε – μετά από ένα μήνα – ότι κάποιοι αγρότες έβαλαν φωτιές για να κάψουν υπολείμματα, θα είχε μια λογική. Αυτό όμως – όσον αφορά στα γουρούνια – δεν έχει «βάση».

Αν ήταν να διώξουμε τα γουρούνια με τις φωτιές, πιστέψτε με, θα το κάναμε και την Άνοιξη. Θα είχαν βάλει μπάλες με άχυρο – μαζεμένες από το Καλοκαίρι – οι συνάδελφοι αγρότες και θα πήγαιναν και θα άναβαν φωτιά σε διάφορα σημεία ώστε να φύγουν τα γουρούνια. Μακάρι να είναι και η λύση στο πρόβλημα. Εδώ, κάθε Άνοιξη, που ξεκινούν να βγαίνουν τα γουρούνια, γίνεται ο «κακός χαμός» και τότε δεν επιτρέπεται και το κυνήγι (ενώ τώρα επιτρέπεται). Γιατί λοιπόν να μην πάει ένας συνάδελφος, εάν είναι κυνηγός (γιατί δεν είναι όλοι και κυνηγοί) να κυνηγήσει το γουρούνι. Φωτιές, ίσως να έχουν μπει αλλά αργότερα. Είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσουν οι αγρότες να βάζουν φωτιές. Τώρα δεν είναι λογικό. Ίσως μετά απο 20 μέρες να δούμε κάποια φωτιά σε κάποιο σημείο, για να καούν υπολείμματα κυρίως ή κάποια χόρτα (σε σημεία που δεν θα μπορεί να δουλέψει ο αγρότης) ή αργότερα  για τα καούν κλαδιά (από όσους δεν τα θρυμματίζουν).

Οι καταστροφές – και εκεί είναι το πρόβλημα – στις καλλιέργειες ξεκινούν την Άνοιξη (και εκεί δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση ο αγρότης, δηλαδή ούτε να πάει ο κυνηγός με όπλο (γιατί απαγορεύεται το κυνήγι) ούτε να κάνει ο,τιδήποτε άλλο. Άρα, όλο αυτό που λέγεται δεν έχει λογική. Δεν ξέρω από πού μπορεί να προήλθαν οι φωτιές (είναι δουλειά άλλου) αλλά σίγουρα όχι από αγρότες. Μου είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψω. Είναι άκυρο και για την εποχή. Για κάποιον άλλο λόγο έχουν μπει οι φωτιές, αν πρόκειται για εμπρησμό και όχι από αγρότες. Εξάλλου, τώρα τα αγριογούρουνα μπορούν να μπουν σε αλωνισμένο χωράφι και να φάνε ό,τι θέλουν (το πρόβλημα είναι όταν σπέρνεται το καλαμπόκι την Άνοιξη) γιατί οι κομπίνες αλωνίζουν και πέφτουν αλωνισμένα και στο χωράφι. Οπότε στα αλωνισμένα δεν πάνε να κάνουν ζημιές. Υπάρχει τροφή. Ο αγρότης δεν βάζει φωτιές την Άνοιξη, τώρα θα τις έβαζε;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ – ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ… ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ – ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΓΙΑ «ΚΑΛΥΨΗ» ΚΑΙ «ΑΠΟΚΡΥΨΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Σερραίος τόνισε ότι:

Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κυνηγοί. Το λέω όσο πιο καθαρά γίνεται. Δεν έχει νόημα να βάλουν φωτιές, διότι πρώτα από όλα, τα αγριογούρουνα είναι παντού (έξω και μέσα στο Κοτζά Ορμάν). Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένα πρόβλημα υπερπληθυσμού. Άρα για ποιο λόγο να βάλουν φωτιά για να τα βγάλουν έξω (που δεν πρόκειται να βγουν έξω αλλά να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές με πυκνή βλάστηση ώστε να κρυφτούν). Έχουμε ακούσει πολλές φορές για τους κυνηγούς. Για παράδειγμα, όταν μπαίνει φωτιά στην Λίμνη Βιστωνίδας «φταίνε οι κυνηγοί». Για ποιο λόγο να την βάλουν; Για να ζεσταθούν; Για να βγάλουν τις πάπιες έξω; Για να βγάλουν τα αγριογούρουνα έξω; Μπορεί να κάψουν όλη τη Λίμνη; Αν βάλει κάποιος φωτιά, θα κάνει μια συγκεκριμένη περιοχή και το άγριο ζώο θα φύγει για να κρυφτεί σε παραπλήσιες περιοχές. Άρα λοιπόν δεν έχει νόημα να βάλουν τις φωτιές οι κυνηγοί. Το έχω ακούσει πάρα πολλές φορές αυτό το πράγμα, αλλά θα ήθελα να τονίσω και ότι ο κυνηγός εκμεταλλεύεται το φυσικό περιβάλλον και την βλάστηση. Για να περιμένει το θήραμα, πρέπει να γίνει «ένα» με την φύση και την βλάστηση της περιοχής, για «κάλυψη» και «απόκρυψη». Άρα γιατί να βάλει φωτιά; Για να μείνει ακάλυπτος από παντού και να τον βλέπουν τα θηράματα; Δεν υπάρχει λογική σε όλο αυτό. Το αν – κατά λάθος – τον Χειμώνα, βάλει κάποιος φωτιά σε ένα σημείο (για να ζεσταθεί) και του «φύγει», είναι άλλη υπόθεση. Ο πληθυσμός των αγριόχοιρων αυτήν την στιγμή έχει αυξητική τάση, ενώ τα συνεργεία δίωξης υπάρχουν και θα δουλέψουν. Βέβαια αυτήν την στιγμή υπάρχει και η κυνηγετική δραστηριότητα και από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά επιτρέπεται κανονικά το κυνήγι του αγριόχοιρου, οπότε είναι λίγο «άκαιρο» να βγουν έξω συνεργεία, αφού τα ζώα θα κυνηγηθούν από τους κυνηγούς. Αν υπάρξει βέβαια κάποια περιοχή ειδική μεταχείριση και το τοπικό δασαρχείο θέλει να οργανώσει μια τέτοια κατάσταση με τα συνεργεία, βεβαίως και θα πάμε. Πάντως όσον αφορά στις φωτιές, από ότι κατάλαβα, οι κυνηγοί είναι το εύκολο «θύμα». Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Αν καθίσετε και το σκεφτείτε λογικά, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κυνηγός.

Δεν θέλει προσπάθεια για να βρει κάποιος αγριογούρουνο, άρα και η φωτιά δεν έχει νόημα, αφού και να μπει η φωτιά, το ζώο δεν θα βγει στο «καθαρό», αλλά θα καταφύγει σε περιοχή με πυκνή βλάστηση και θα βγει την νύστα (που απαγορεύεται το κυνήγι) να βρει την τροφή του. Δεν ξέρω ποιοι και για ποιον λόγο βάζουν τις φωτιές, αλλά δεν τις βάζουν οι κυνηγοί.