Εξαιρετικά ενδιαφέρον το διήμερο συνέδριο από τον Δήμο Ξάνθης
Η Ξάνθη στο επίκεντρο των χωρών της Μαύρης Θάλασσας
Ένα σημαντικό διήμερο συνέδριο για τον οικοτουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο, διοργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης, στα πλαίσια του έργου «Ανάπτυξη δικτύου οικοτουρισμού στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», με το ακρωνύμιο ECOTOUR-NET, το οποίο πραγματοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “ENI CBC Joint Operational Programme BLACK SEA BASIN 2014-2020”.
ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των εταίρων του έργου από Γεωργία, Ουκρανία, Τουρκία και Βουλγαρία καθώς και επαγγελματίες του τουρισμού της περιφέρειας μας, tour operators, όπως και θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων τουρισμού από την Ελλάδα, με στόχο την προώθηση του οικολογικού τουρισμού στην περιοχή παρέμβασης του έργου που είναι η Μαύρη Θάλασσα καθώς και η προετοιμασία, η δημιουργία και η προώθηση ολοκληρωμένων πακέτων περιήγησης που αφορούν τις 4 διαδρομές – τοποθεσίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου στις περιοχές και αφορούν τον Δήμο Ξάνθης.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη καθώς και ο Δήμαρχος Ξάνθη κ. Μανώλης Τσέπελης, ενώ ακολούθησαν και άλλοι χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων, όπως αυτός του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας.
Σ. ΖΑΧΑΡΑΚΗ: ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ ΤΟ «ΑΝΑΓΛΥΦΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΞΑΝΘΗ – ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ, ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΣΩΣΤΗ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Πιο συγκεκριμένα η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για ένα πολυδιάστατο «ανάγλυφο» που προσφέρει η Ξάνθη, χαρακτηρίζοντάς την ως «στολίδι της Θράκης» και ως «μοναδικό μέρος που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και την Ευρώπη με την Ασία και ένα μέρος που όποιος αγαπά τα ταξίδια και θέλει να έχει να έχει ως επίκεντρο και την παράδοση και γαστρονομία και τον καλό οίνο, τις δραστηριότητες στην δύση, την διασκέδαση, το αρχαιολογικό κομμάτι και το κομμάτι της λαογραφίας, πρέπει να επισκεφθεί οπωσδήποτε την περιοχή».
Επαφή με την φύση, τοπικότητα, αυθεντικότητα, ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε μιλώντας για την Ξάνθη, η κ. Ζαχαράκη, θεωρώντας «σωστή στιγμή» την συγκυρία του συνεδρίου, καθώς όπως επισήμανε «η τάση διεθνώς και ευρωπαϊκώς, είναι αυτή της συνέργειας».
Η ίδια έκλεισε την παρέμβασή της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «εμείς θα είμαστε δίπλα, εμπράκτως και με φυσική παρουσία πολύ σύντομα, έτσι ώστε να αναδείξουμε όλα αυτά τα κύρια χαρακτηριστικά», ενώ ακολούθως αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού (σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος), που συνάδουν με τον οικοτουρισμό.
Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΞΑΝΘΗ
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης αναφέρθηκε στους εταίρους που συμμετέχουν στο συνέδριο, στους στόχους αυτού, μερικοί εκ των οποίων είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του οικοτουρισμού και την βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων στην λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του πεζοπορικού και ποδηλατικού τουρισμού και την ανάδειξη της κάθε περιοχής των πέντε περιφερειών που συμμετέχουν καθώς και την τόνωση της τοπικής οικονομίας στα πλαίσια του οικοτουρισμού. Επιπλέον ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι η περιοχή μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοτουριστικής δραστηριότητας, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ότι τα πλεονεκτήματά της αποτελούν ένα ολιστικό παράδειγμα οικοτουριστικής ανάπτυξης (φυσικό κάλλος, γεωγραφικές ομορφιές, πολυπολιτισμικότητα, βιοποικιλότητα, βουνό, θάλασσα και λίμνες, λαϊκή και αστική παράδοση, διεθνείς εκδηλώσεις κλπ).
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, χαρακτήρισε την Μαύρη Θάλασσα ως περιοχή «στρατηγικής σημασίας» ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην τοπική Εκκλησία της Ξάνθης, που ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση και προβολή του φυσικού πλούτου της περιοχής ο οποίος συνδέεται κατά τρόπο άριστο και με το πλήθος θρησκευτικών μνημείων του τόπου μας.
ΣΜ. ΒΑΧΑΡΕΛΗ: «ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ» Ο ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ
Ακολούθως, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Τοπείρου και Αντιδήμαρχος κ. Σμαράγκα Βαχαρέλη, στάθηκε στον υγροβιότοτο του Νέστου, που αποτελεί «συνδετικό κρίκο» στο σύστημα των υγροτόπων της Θράκης και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις λιμνοθάλασσες, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη οικολογική αξία.
Η Δρ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Παρούσα στην πόλη μας ήταν και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, η οποία μίλησε για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ως αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία και τις κατευθύνσεις της πολιτικής. Η ίδια αναφέρθηκε στο προφίλ των τουριστών και στην σημασία της προσβασιμότητας, στον πράσινο τουρισμό στην Ελλάδα καθώς και στα «δυνατά» και «αδύνατα» σημεία του οικοτουρισμού, στις εκαιρίες που δίνει αλλά και στις απειλές, ενώ ολοκλήρωσε την παρουσίασή της μιλώντας για τις δράσεις και την στρατηγική ανάπτυξης, αλλά και για το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Τουρισμού.
ΣΤΟ…ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ» ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο Δήμαρχος Ξάνθης έθεσε προσωπικά θέμα προς το Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με την διευκόλυνση της παραχώρησης του Δασικού Χωριού, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι στόχοι του δήμου, για την επένδυση από ιδιώτη.
Η Μ. ΓΑΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Επιπλέον, το διαδικτυακό «παρών» της έδωσε και η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΤΕ κ. Μαρία Γάτσου, που ανέπτυξε το θέμα του τουρισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ίδια μίλησε μεταξύ άλλων για τις παραμέτρους στις οποίες δίνει έμφαση ένας ταξιδιώτης, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα «ανέδειξε» η φετινή τουριστική σεζόν και στα όσα απαιτεί η «επόμενη ημέρα» που αφορούν στην αλλαγή του τουριστικού μοντέλου.
ΑΘ. ΤΣΩΝΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΑΦΘΑΡΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ, Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος χαρακτήρισε «ευάλωτο και ευπαθές» το τουριστικό προϊόν, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για μια «υπερτοπική διάσταση καλλιεργώντας και επιδιώκοντας συνέργειες και εκτός των διοικητικών ορίων».
Αναφερόμενος Ξάνθη και στην ευρύτερη περιοχή, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για έναν «από τους λίγους άφθαρτους και συγχρόνως συναρπαστικά ενδιαφέροντες προορισμούς που μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την τάση».
Ο ίδιος μίλησε για τον οικοτουρισμό αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη και σημείωσε ότι «όταν αναφερόμαστε στον οικοτουρισμό, είναι καλό να εξετάσουμε όχι μόνο τις φυσιές ομορφιές και τα αξιοθέατα που υπάρχουν σε έναν τόπο αλλά και την φιλοσοφία και την παιδεία που διέπει και τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες, που είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στο οποίο επενδύει η περιφέρειά μας».
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά και σε όλες τις φυσικές ομορφιές – αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα – της Ξάνθης αλλά και όλης της ΑΜΘ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα που συνδέεται με τον τουρισμό, αφού ήδη διαμορφώνεται ένας «γαστρονομικός χάρτης» με τοπικά προϊόντα που ξεχωρίζουν καθώς και στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς της ΠΑΜΘ για την ανάπτυξη του Birdwatching σε Βιστωνίδα και Νέστο.
Η ΞΑΝΘΗ, ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ, ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ, Η ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ECOTOUR-NET
Λίγο αργότερα, το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αμβροσιάδης, μίλησε για την πόλη της Ξάνθης, τους μεγάλους θεσμούς της, τα αξιοθέατά της, ιδιαίτερα στην Παλιά Ξάνθη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αξιοθέατα της ορεινής περιοχής της Σταυρούπολης. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», ενώ η παρουσίαση του έκλεισε με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του προγράμματος ECOTOUR-NET, τους οποίους και ανέπτυξε.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίσθηκαν με θεματικές ενότητες τις καλές πρακτικές οικοτουρισμού στην περιοχή της Ξάνθης καθώς και τις καλές πρακτικές οικοτουρισμού της Μαύρης Θάλασσας και ειδικά στις χώρες του προγράμματος Ecotour – Net.