«Σκληρό ρόκ» μεταξύ Φανουράκη – Δημαρχόπουλου για ΣΔΑΝΞ και Παιδικές Χαρές

Σαφείς αιχμές περί «πολιτικής ευθύνης» προς το πρόσωπο του πρώην Δημάρχου Ξάνθης κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, άφησε κατά την διάρκεια της πρόσφατης ειδικής  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης (Λογοδοσία), το μέλος της παράταξης «Δύναμη για το Αύριο» και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομιών – Διοικητικών του Δήμου κ.  Μανώλης Φανουράκης. Ειδικότερα, για το θέμα της κατάστασης στην οποία περιήλθε σήμερα ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) αφού οι νυν Δήμαρχοι έλαβαν την απόφαση για την οριστική διακοπή της λειτουργίας του, ο κ. Φανουράκης επισήμανε ότι «η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος». Επίσης, ο κ. Φανουράκης, άφησε σαφείς αιχμές για το πρόσωπο του κ. Δημαρχόπουλου και κατά την συζήτηση του θέματος σχετικά με την λειτουργία των παιδιών χαρών.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι δυο άνδρες, με τον κ. Φανουράκη να στηλιτεύει και την αντίδραση της ελάσσονος αντιπολίτευσης (αφήνοντας αιχμές και για την στάση της παράταξης Μελισσόπουλου) κατά την συνεδρίαση και τον κ. Δημαρχόπουλο να απαντά σε όσα – δημόσια – του καταλογίστηκαν, ιδιαίτερα αναφορικά με τον «Σύνδεσμο», χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το «δίδυμο» Μανώλη Τσέπελη – Μανώλη Φανουράκη.

Πιο αναλυτικά ο κ. Φανουράκης, υπογράμμισε στην «Θ» τα εξής:

«Όσον αφορά στον ΣΔΑΝΞ, ουσιαστικά έχει ληφθεί η απόφαση από τους Δημάρχους του νομού να προχωρήσουν στο κλείσιμο του συνδέσμου και αυτό γιατί όπως μας είπε και ο κ. Κοντός, ο σύνδεσμος δεν είναι βιώσιμος αυτήν την στιγμή μετά και από την μελέτη βιωσιμότητας που έκαναν (την οποία όμως δεν μας έχουν δώσει ακόμη). Αυτό που είπα εγώ, διότι η πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης (που για εμάς είναι συμπολίτευση με την Δημοτική Αρχή) έκανε ερωτήσεις προς εμάς, για να κρίνει ουσιαστικά εμάς και απάντησα ότι η πολιτική ευθύνη είναι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Δημαρχόπουλου, η οποία ουσιαστικά με μια καθυστέρηση–μετά από μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – έδωσε την αφορμή ώστε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων να μην γίνει  ΦΟΔΣΑ, ενώ είχε την ευκαιρία να γίνει. Με αποτέλεσμα να γίνει ΦΟΔΣΑ του Ν. Ξάνθης η ΔΙΑΑΜΑΘ και από εκείνη την εποχή και μετά να πληρώνουμε υποχρεωτικά τις εισφορές στην ΔΙΑΑΜΑΘ αλλά ταυτόχρονα να πληρώνουν οι Δήμοι και στον Σύνδεσμο. Κάτι που – όπως είπε και ο κ. Κοντός – δεν είναι βιώσιμο. Και όλα αυτά τα χρόνια φάνηκε ότι δεν είναι βιώσιμο. Θα με ρωτήσετε βέβαια «γιατί δεν προχωρήσατε εσείς στο κλείσιμο του Συνδέσμου;»

Θεωρώ ότι τα οικονομικά στοιχεία από την πρώτη στιγμή της δική μας Δημοτικής Αρχής (2020-2021) έδειξαν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο κλείσιμο του Συνδέσμου. Βέβαια ο covid περιόρισε πολύ τις όποιες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων – διότι πάντα προέχουν οι ανθρώπινες ζωές και μετά οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις – και μετά η χρονική διάρκεια ήταν πολύ σύντομη για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Και ουσιαστικά φτάσαμε σήμερα στο να το προτείνουν αυτό οι Δήμαρχοι και μετά να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά σίγουρα είναι κάτι όχι και τόσο εύκολο (όπως τόνισα στο ΔΣ) γιατί πέρα από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχουν πολλά που πρέπει να ρυθμιστούν. Βέβαια ο κ. Κοντός είπε ότι «οι Σύνδεσμοι κλείνουν πολύ πιο εύκολα από τις εταιρείες». Αυτό μένει να το δούμε. Σίγουρα αυτό που προέχει είναι το πώς θα κατανεμηθούν οι υπάλληλοι, με ποια κριτήρια και ποιος θα πάει σε ποιο Δήμο. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να μας παρουσιαστεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ο,τι αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη, ο κ. Κοντός είπε ότι θα κατανεμηθούν αναλογικά. Αυτό θα το δούμε. Πάντως ο Ν. Ξάνθης είχε χάσει τότε την ευκαιρία να γίνει ΦΟΔΣΑ και μάλιστα θυμάμαι ότι σε ραντεβού που είχαν κάνει οι τότε Δημοτικές Αρχές, ο πρόεδρος κ. Μίχογλου, μαζί με τον κ. Στογιαννίδη, τον κ. Ζεϊμπέκ και τον τότε Υπουργό κ. Φάμελλο, για να γίνει ΦΟΔΣΑ ο ΣΔΑΝΞ, ο κ. Δημαρχόπουλος δεν είχε παραβρεθεί. Και ο Δήμος Ξάνθης είχε και την πλειοψηφία του Συνδέσμου και ουσιαστικά ο Σύνδεσμος δεν πήρε απόφαση ενώ είχε ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι χάσαμε αυτήν την ευκαιρία. Μια ευκαιρία για τον Ν. Ξάνθης ώστε να έχει τον δικό του ΦΟΔΣΑ».

Αναφορικά με τις Παιδικές Χαρές, ο ίδιος τόνισε ότι «όπως αντιληφθήκατε από το ΔΣ, είναι χρονοβόρα η διαδικασία για το σήμα λειτουργίας των παιδικών χαρών. Το σήμα είναι ετήσιο. Δίνεται κάθε χρόνο, οπότε και κάθε χρόνο υπάρχει μια επιτροπή που ορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ελέγχει τις παιδικές χαρές. Κατατίθεται ο φάκελος από την υπηρεσία και η εκάστοτε επιτροπή, δίνει το σήμα των παιδιών χαρών. Για τις 5 παιδικές χαρές που παραλάβαμε και ήταν εν λειτουργία, αναθέσαμε στον πιστοποιημένο μελετητή να μας δώσει την πιστοποίηση για να προχωρήσουμε στο σήμα λειτουργίας τους. Μετά από μελέτη που έγινε, διαπιστώθηκε πλήθος παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν για να προχωρήσουμε στην λειτουργία τους. Τότε, ο Δήμαρχος Ξάνθης αποφάσισε να κλείσει τις συγκεκριμένες παιδικές χαρές, προχώρησε στον νέο διαγωνισμό για τις νέες παιδικές χαρές και είχε σκοπό να προχωρήσει και στην αντικατάσταση των παιχνιδιών και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις παλιές παιδικές χαρές. Ο διαγωνισμός προχώρησε. Μέσα στις υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και η πιστοποίηση. Και για κάποιες παιδικές χαρές που είχαν πιστοποίηση το Καλοκαίρι του 2023 (από αυτές που είχαν παραδώσει) πήγαμε τον Σεπτέμβριο του 2023 να προχωρήσουμε στο σήμα λειτουργίας. Εκεί πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης ήταν ο κ. Ζερενίδης, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το Καλοκαίρι και ο αντικαταστάτης του μπορούσε να τον αντικαταστήσει έως και δυο μήνες από την ημέρα της παραίτησής του. Είχαν παρέλθει αυτοί οι μήνες, οπότε αποστείλαμε έγγραφο στην Αποκεντρωμένη για να ορίσει νέα επιτροπή για να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση των χαρών. Αυτή η επιτροπή, ορίστηκε τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εκεί έμεινε η όλη υπόθεση. Από εκεί και πέρα ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή…Εμείς θέσαμε το ερώτημα με αφορμή την απάντηση του Δήμου κατόπιν ερώτησης πολίτη και επειδή έχουν περάσει και έξι μήνες από την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής, θέσαμε τα ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ελάσσονα αντιπολίτευση κατηγορούσε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σαν να ήταν συμπολίτευση και αυτό το αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής που παρακολουθεί το ΔΣ. Ότι υπάρχουν δηλαδή 21 μέλη της Δημοτικής Αρχής, κανένας δεν απαντά και απαντά η ελάσσονα αντιπολίτευση για λογαριασμό της Δημοτικής Αρχής. Η απάντηση που λάβαμε από τον ιδιο τον Δήμαρχο είναι ότι τις προηγούμενες 1-2 μέρες πήραν απαντήσεις από τον πιστοποιημένο μελετητή και ότι θα ζητήσουν από τον ανάδοχο να διορθώσει κάποια πράγματα για να προχωρήσουν στην αδειοδότηση των νέων παιδικών χαρών και για τις παλιές θα κάνουν μια ανάθεση για να τις φτιάξουν. Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα αυτή η διαδικασία. Βέβαια στο ερώτημα του ποιος είναι αιρετός είναι υπεύθυνος αν γίνει κάποιο ατύχημα και ποια υπηρεσία αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με τις παιδικές χαρές, απάντηση δεν λάβαμε. Η προηγούμενη αρχή, λοιδορήθηκε και απαιτούσαν να κλείσουν γιατί είναι παράνομες, αλλά εδώ δεν μίλησαν για κλείσιμο. Είπαν ότι σε 3 μήνες θα εξασφαλίσουν την αδειοδότηση. Εύχομαι όλα να πάνε κατ΄ευχήν».

Από την πλευρά του ο κ. Δημαρχόπουλος τόνισε ότι «προσωπικά πλέον δεν ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση. Έκανα αποποίηση εκλογής και δεν είμαι ούτε επικεφαλής παράταξης, ούτε τίποτα. Όμως, όταν αναφέρονται στο όνομά μου ή στην θητεία μου, δεν γίνεται να μην απαντήσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολούθησα το Δημοτικό Συμβούλιο – και δεν το παρακολουθώ – αλλά μου είπαν ότι κάποια στιγμή έγινε μια αναφορά στον ΣΔΑΝΞ. Εγώ, πρόεδρος στον ΣΔΑΝΞ ήμουν μέχρι το 2017. Μετά ήταν ο κ. Μίχογλου, μετά ο κ. Τσέπελης και μετά ο κ. Γουναρίδης. Εν πάση περιπτώσει, αυτήν την στιγμή, οι Δημοτικές Αρχές του νομού, έχουν συνεννοηθεί και λένε ότι πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης ο ΣΔΑΝΞ και άρα πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ο ΣΔΑΝΞ δεν έχει ΧΥΤΑ. Γιατί δεν έχει ΧΥΤΑ; Γιατί ο ΧΥΤΑ πέρασε στο μεγαλύτερο όργανο, στην ΔΙΑΑΜΑΘ και πλέον την διαχείριση των απορριμμάτων την έχει η ΔΙΑΑΜΑΘ. Πότε έγινε αυτό; Να θυμίσω ότι έγινε όταν ήταν πρόεδρος στην ΔΙΑΑΜΑΘ ο κ. Τσέπελης, αλλά ταυτόχρονα ήταν πρόεδρος και στον ΣΔΑΝΞ. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, δηλαδή. Ποιος λοιπόν έδωσε τον ΧΥΤΑ από το ένα χέρι, στο άλλο χέρι, δηλαδή από τον ΣΔΑΝΞ στην ΔΙΑΑΜΑΘ; Ο κ. Τσέπελης που ήταν πρόεδρος και στα δύο. Από την στιγμή λοιπόν που ο ΣΔΑΝΞ δεν έχει ΧΥΤΑ, χάνει την ιδιότητα του ΦΟΔΣΑ. Την οποία είχε αποκτήσει με μια παλιά νομική απόφαση, γιατί έλεγαν ότι είναι ΦΟΔΣΑ ο ΣΔΑΝΞ από την στιγμή που έχει στην διαχείριση του τον ΧΥΤΑ. Έτσι τότε ο ΧΥΤΑ ήταν στον Δήμο Τοπείρου, τον διαχειρίζονταν ο ΣΔΑΝΞ και διατηρούσε την μορφή του ΦΟΔΣΑ. Από την στιγμή που ο κ. Τσέπελης πέρασε τον ΧΥΤΑ στην ΔΙΑΑΜΑΘ, έχασε και την ιδιότητα. Και άρα απέμεινε στον ΣΔΑΝΞ να κάνει μόνο διαχείριση της αποκομιδή σκουπιδιών. Και για τον Δήμο Ξάνθης, μόνο για την Σταυρούπολη και το Εύμοιρο. Όλη την αποκομιδή των σκουπιδιών την κάνει ο Δήμος Ξάνθης με τις υπηρεσίες του. Παρόλα αυτά όμως, συνέχιζε να πληρώνει προς τον ΣΔΑΝΞ ένα μεγάλο ποσό (800.000-900.000 αν θυμάμαι καλά). Ποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; (σ.σ. που επικαλείται ο κ. Φανουράκης). Πότε ο κ. Φανουράκης έκανε τέτοια πρόταση; Πότε συμμετείχε σε ένα συμβούλιο που συζητήθηκε κάτι τέτοιο; Ο Δημαρχόπουλος ήταν μέχρι το 2019. Πώς μπορεί να γίνει η μετατροπή σε ΦΟΔΣΑ; Ξέρει κάτι ο κ. Φανουράκης; Σας λέω πως για να είναι ΦΟΔΣΑ πρέπει να έχει ΧΥΤΑ. Πότε δεν είχε ΧΥΤΑ; Επί θητείας Δημαρχόπουλου; Όχι! Είχε ΧΥΤΑ! Θυμάστε που πήρε και φωτιά; Δεν θα ασχοληθώ με το τι λέει ο κάθε κ. Φανουράκης. Και ποιος είναι ο κ. Φανουράκης δηλαδή; Ο παντογνώστης της ιστορίας;»

Επίσης ο κ. Δημαρχόπουλος σημείωσε με έμφαση τα εξής:

«Και όσο για τις παιδικές χαρές, η τελευταία φορά που πήραν πιστοποίηση, ήταν το 2018. Το 2019, ο Δήμος πέρασε από τα χέρια του κ. Δημαρχόπουλου στον κ. Τσέπελη. Πως λειτουργούσαν οι παιδικές χαρές; Έχασαν όλες την πιστοποίηση που είχαν; Έκανα εγώ ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτά τα ξεχνά…επιλεκτικά ο κ. Φανουράκης; Πέντε χρόνια θητείας του κ. Τσέπελη και του κ. Φανουράκη, δεν υπήρχε ούτε μια πιστοποίηση παιδικής χαράς. Υπάρχουν σήμερα παιδικές χαρές που έγιναν επί θητείας του κ. Τσέπελη και δεν ξέρουμε σε ποιο οικόπεδο έγιναν. Δεν ξέρουμε αν είναι νόμιμες, αν τα παιχνίδια είναι νόμιμα, αν υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς, χρήση και υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με την ασφάλεια των παιδιών που βρίσκονται μέσα στις παιδικές χαρές εξαιτίας της αποτυχημένης θητείας αυτού του διδύμου. Πέντε χρόνια δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα. Πέντε χρόνια χαμένα για την πόλη. Και γίνεται ο κ. Φανουράκης τιμητής των πάντων; Τι έκανε πέντε χρόνια ο κ. Φανουράκης; Το μόνο που έκανε είναι να παρουσιάζει σήμερα μια τριτοκοσμική εικόνα η Ξάνθη, ενώ όλες οι άλλες όμορες πόλεις είναι πολύ πιο μπροστά. Πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε εμείς για την θητεία αυτών των δυο; Λυπάμαι πολύ. Και να μην ασχοληθεί ξανά ο κ. Φανουράκης με την θητεία Δημαρχόπουλου, γιατί δεν μπορεί να την «πιάσει» ούτε στο «δακτυλάκι» μου».