Σπ. Ραψομανίκης: Είναι αργά για…δάκρυα Στέλλα

Έσβησε η φλόγα αλλά θα συνεχιστούν τα «ντουμάνια» στον ΧΥΤΑ Ξάνθης

Διοικητής Π.Υ ΒΙΠΕ, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και ο καθηγητής μιλούν στην «Θ»

 

Μπορεί η φωτιά να έχει σβήσει στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, ωστόσο ορατοί είναι οι καπνοί που ακόμη αναδύονται. Και μπορεί ο σοφός λαός να λέει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, φωτιά δεν υπάρχει, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΒΙ.ΠΕ Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μπλέτσας, ο οποίος αναφέρεται επίσης και στην γενικότερη εικόνα που επί αρκετά εικοσιτετράωρα, είχαν μπροστά τους οι άνδρες της Π.Υ.

Από την παραπάνω φωτιά ωστόσο έχει ανοίξει ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για τον λόγο αυτό, ήδη από την Δευτέρα το μεσημέρι (αν και αργά, όπως αναφέρει ο ίδιος στην «Θ») το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρυπαντικής Τεχνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Σπύρο Ραψομανίκη, συλλέγει στοιχεία η ανάλυση των οποίων θα ολοκληρωθεί εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τον κ. Ραψομανίκη και την ομάδα του, κάλεσε με δική του πρωτοβουλία ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, τον οποίο βέβαια ο Πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ και Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, κατηγορεί για ολιγωρία και για απουσία, επισημαίνοντας ότι τον καλούσε τηλεφωνικά την Κυριακή και ο ίδιος δεν απάντησε, ενώ δεν συγκάλεσε ούτε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ξάνθης για την αντιμετώπιση της φωτιάς στον ΧΥΤΑ.

Σε όλα τα παραπάνω, απαντά λιτά αλλά και ευθέως, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, σημειώνοντας με έμφαση ότι «μιλώ μόνο με νοήμονες».

 

«ΕΣΒΗΣΕ Η ΦΛΟΓΑ – ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΝΟΙ»

Ας ξεκινήσουμε όμως από την ίδια την φωτιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα ο κ. Μπλέτσας αναφέρει για το περιστατικό ότι «η φωτιά από εμάς θεωρείται ότι έχει λήξει, εφόσον δεν υπήρξε παρουσία φλόγας, μέχρι προχθές το μεσημέρι. Ωστόσο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποχώρησε από το σημείο, εφόσον ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να κάνει κάποια άλλη ενέργεια λόγω της φύσης της φωτιάς. Οι πυρκαγιές των απορριμμάτων σε τέτοιο μέγεθος και έκταση, σβήνουν μόνο με επιχωματώσεις και διαρκούν αρκετές ημέρες. Αυτή είναι δουλειά του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης και συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή μας από το σημείο του συμβάντος. Αυτοί οι καπνοί ενδεχομένως να είναι ορατοί για κάποιες ακόμη ημέρες. Αυτό δεν συνιστά κάποια ανησυχία. Ήταν τέτοιο το μέγεθος και η ένταση του συμβάντος που ήταν φυσικό και επόμενο να υπάρχουν τέτοιοι καπνοί ακόμη και μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για τον κόσμο, ούτε κάποιο ενδεχόμενο επέκτασης της φωτιάς σε εξωτερικό χώρο. Είναι αποκλειστικά εντός του ΧΥΤΑ σε απορρίμματα τα οποία είναι δύσκολο να σβήσουν, αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τα συνεργεία του ΣΔΑΝΞ και από τον αρμόδιο εργολάβο εκεί και φυσικά εμείς είμαστε στην διάθεση του πολίτη, όταν και αν μας ειδοποιήσει για παρουσία φλόγας να επέμβουμε και εμείς. Πάντως τα χωματουργικά μηχανήματα δεν έχουν αποχωρίσει στιγμή. Δουλεύουν μέρα – νύχτα. Είναι η μέθοδος εναπόθεσης των απορριμμάτων τέτοια που προκαλεί τέτοια φαινόμενα. Σας επιβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι ο κίνδυνος επέκτασης έχει αποσοβηθεί. Δεν υφίσταται θέμα».

«20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ – ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ»

«Η επιφάνεια της πυρκαγιάς, υπολογίστηκε γύρω στα 20 στρέμματα. Φανταστείτε όμως μια επιφάνεια σε πολλά επίπεδα και βέβαια και σε βάθος. Πρόκειται για έναν όγκο απορριμμάτων, τρισδιάστατο, με συνολική επιφάνεια αυτού (εάν απλωθεί στο επίπεδο) είκοσι στρέμματα» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «φανταστείτε ότι η εναπόθεση των απορριμμάτων γίνεται ενώ παρεμβαίνει μια στρώση χώματος. Τα παλαιότερα απορρίμματα αυτού του «λοφίσκου» από τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, από τις χημικές διεργασίες των πάσης φύσεως υλικών που υπάρχουν και από την πίεση που υφίστανται, κάποια στιγμή αυταναφλέγονται. Κάποιες άλλες φόρες, κάποιοι τρίτοι ενδεχομένως (οποιοσδήποτε «χ» ή «ψ» μπορεί να περάσει από εκεί) μπορεί να κάνει μια έναυση είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Όλα είναι ανοιχτά και όλα τα διερευνούμε. Αυτή η κατάσταση, πήρε κάποια μεγάλη έκταση την Κυριακή και αντιμετωπίστηκε, με οποιοδήποτε μέσο υπήρχε διαθέσιμο. Θα καπνίζει κάποιες μέρες ακόμη. Ωστόσο δεν υπάρχει φλόγα. Τα αίτια διερευνώνται. Είναι όλα ανοιχτά τα ενδεχόμενα. Για ο,τι λέει ο καθένας, φέρει και την ευθύνη των λόγων του. Εμείς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να απορρίψουμε. Συνεχίζεται η προανάκριση, λαμβάνονται καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους και η προανάκριση πιστεύω ότι θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα και με την απόφαση του κ. Εισαγγελέα, θα αποδοθούν (εάν υπάρχουν) οι ευθύνες εκεί που αναλογούν».

Κ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ: «ΜΙΛΩ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΟΗΜΟΝΕΣ»

Σε ο,τι αφορά τώρα, τις «κόντρες» και τις «ευθύνες» με «φόντο» μια φωτιά που ακόμη βγάζει…καπνούς, ο κ. Ζαγναφέρης αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «Δεν έχω να απαντήσω κάτι. Ακόμη και το ότι ζήτησα μετρήσεις το έκανα για το δικό μου αρχείο. Για δική μου χρήση. Θα πάρω τα αποτελέσματα, θα τα δούμε και θα σας ενημερώσουμε. Προσωπικά ασχολούμαι μόνο με νοήμονες. Για να συγκαλέσω το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, πρέπει κάποιος να μου το ζητήσει. Στις πλημμύρες του 2013, υπενθυμίζω ότι πνίγονταν τα πρόβατα και χωρίς να ρωτήσω τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη, κάλεσα τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη και «έσπασα» τον δρόμο. Είπαμε ότι το κάναμε ως Συντονιστικό και ο Εισαγγελέας με κάλεσε επειδή ο Δήμος Αβδήρων δεν πήρε απόφαση. Τώρα, σε αυτό που λέει ο κ. Μίχογλου ότι έπρεπε να αναλάβει η Π.Ε, δεν θα απαντήσω. Όσο για την Sunlight δεν είναι δημόσια υπηρεσία, δεν ανήκει πουθενά. Με κάλεσε ιδιώτης και αναλάβαμε να συγκαλέσουμε το συντονιστικό. Εδώ δεν με ειδοποίησε κανείς. Ζήτησε κανείς από τον ΣΔΑΝΞ να κάνουμε κάτι; Και αν με κάλεσε και δεν με βρήκε στο τηλέφωνο, ενημερώθηκε η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με κάποιο έγγραφο, μέσω mail ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να κληθεί το συντονιστικό; Αν το έκανα χωρίς αίτημα από αυτούς, θα πήγαινα στον Εισαγγελέα».

 

ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…

Στις μετρήσεις τώρα, από ότι φαίνεται είναι…αργά, παρά το γεγονός βέβαια ότι πάντα χρειάζονται.

Για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Ραψομανίκης αναφέρει ότι «η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας. Φυσικά είναι αργά αλλά τι να κάνουμε; Κανονικά έπρεπε να αρχίσουμε από την ημέρα της φωτιάς. Τα δείγματα πρέπει να αναλυθούν. Αυτό θα μας πάρει από έξι έως οκτώ εβδομάδες. Από την αντίστοιχη φωτιά στην Sunlight, εκείνη την στιγμή που τα πήραμε, στείλαμε τον κόσμο στα σπίτια του, κάναμε μια γρήγορη ανάλυση, ένα γρήγορο «πέρασμα» για να δούμε αν υπάρχει επικινδυνότητα, είδαμε ότι δεν υπήρχε και συνεχίζουμε ακόμη όμως τις αναλύσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστούν 4-6-8 εβδομάδες για να έχουμε τα αποτελέσματα από τα δείγματα που πήραμε. Εμείς θα μπορούμε να σας πούμε τι συνέβη από την Δευτέρα το απόγευμα και μετά» (δηλαδή, μετά από περίπου δύο 24ωρα).

 

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ»

Για το… «αργά ξεκινήσαμε» ο ίδιος αναφέρει ότι «δεν είναι αρμοδιότητα του εργαστηρίου, να αρχίσει από μόνο του τις μετρήσεις. Υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς που θα το προσκαλέσουν να το κάνει» σημειώνοντας ότι «προσωπικά με προσκάλεσε την Δευτέρα το πρωί ο κ. Ζαγναφέρης, πήρα αμέσως τον δειγματολήπτη και τον έστησα. Η αρμοδιότητα ανήκει σε άλλους. Δεν είχα καμία πρόσκληση μέχρι την Δευτέρα το πρωί. Με κάλεσε μετά ο κ. Ζαγναφέρης. Για το κομμάτι της επικινδυνότητας ή μη τώρα, αν δεν έχω μετρήσεις στα χέρια μου δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει βιβλιογραφία και η πρότερη εμπειρία των Ταγαράδων της Θεσσαλονίκης».