«Σπασμένοι» στα…δύο οι εργαζόμενοι στην GMC

Προχωρούν σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και σε δημιουργία συλλογικότητας εντός της εταιρίας

Η επίσχεση εργασίας «δίχασε» – Τι λέει ο πρ. πρόεδρος του σωματείου Κ. Ανδρεάδης στην «Θ»

 

Εργαζόμενους χωρισμένους στα…δύο έχει από ότι φαίνεται αυτήν την στιγμή η GMC, μετά και από όλα όσα έγιναν με την επίσχεση εργασίας, την διάλυση του Σωματείου Εργαζομένων και την αλλαγή «πλεύσης» των μέχρι πρότινος μελών (κάποιων) του ΔΣ.

Εργαζόμενοι για τους οποίους μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του προηγούμενου σωματείου κ. Κώστας Ανδρεάδης εξηγώντας ότι προχωρούν σε εκλογές και…επανεκκίνηση.

«ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΔΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «θα γίνουν νέες εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το καταστατικό προβλέπει ότι από την στιγμή που παραιτηθούν μέλη του ΔΣ και δεν επαρκούν για να καλύψουν το πενταμελές, πηγαίνει αναγκαστικά σε νέες εκλογές. Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο κατέθεσα την άποψή μου. Θεώρησα ότι το σωματείο βαδίζει σε λάθος γραμμή. Η σκέψη μου είναι ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα στην Θράκη. Αν συμμετείχαμε όλοι μαζί στην επίσχεση εργασίας, η εταιρία αυτόματα θα έκλεινε. Δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει. Με ποιους θα συνεχίσει; Και επειδή είναι τεχνική εταιρία θέλει τεχνικό προσωπικό. Οπότε διαφωνήσαμε. Κάποια άτομα μπήκαμε μέσα και εργαστήκαμε προκειμένου σήμερα να συνεχίσει να υπάρχει διεκδίκηση από το σωματείο παρότι είμαστε σε αντίθετες γραμμές. Αυτή ήταν η σκέψη η δική μας. Λοιδορηθήκαμε. Κάποιοι συνάδελφοι είπαν βαριές κουβέντες και προς την εταιρία. Μάλιστα κάποια στιγμή άκουσα ότι μέλη του ΔΣ απείλησαν ότι θα κλείσουν την εταιρία. Αυτά τα πράγματα δεν λέγονται».

«ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»

«Τι είδους συνδικαλισμός είναι αυτός. Είμαι συνδικαλιστής στο νομό εδώ και 20 χρόνια και διατηρώ την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Ξάνθης. Είμαι ιδρυτής αυτής της κίνησης. Πιστεύω ότι ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι ανεξάρτητος, να μην εμπλέκεται με κόμματα και για να υπάρχει συνδικαλισμός πρέπει να υπάρχουν και εργοστάσια. Αλλιώς δεν υπάρχει νόημα. Υπάρχουν εικονικά σωματεία που δημιουργούνται για να κρατούν τα κόμματα στον «αφρό». Πραγματικά σωματεία, πόσα υπάρχουν; Αυτά είναι ουσιαστικά και σοβαρά πράγματα. Εμείς λοιπόν μπήκαμε σε μια άλλη λογική και αποδείξαμε ότι η εταιρία συνεχίζει να υπάρχει, να έχει μέλλον μπροστά της. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή εταιρία και για την περιοχή αλλά και για την χώρα μας. Παράγει για την ΔΕΗ. Όποτε κινδυνεύει να μείνει εκτός παραγωγής μια μονάδα, εδώ έρχεται. Παράγει για τον Στρατό, για μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού κλπ» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή οι εργαζόμενοι είναι χωρισμένοι σε δύο κομμάτια. Είναι αυτοί που συνεχίζουν με την στάση του σωματείου (σ.σ. του προηγούμενου που προχώρησε στην επίσχεση εργασίας) και εμείς οι οποίοι διεκδικούμε με διαφορετικό τρόπο. Η διαφορά είναι στον τρόπο διεκδίκησης. Δεν φτάνεις μια εταιρία σε επίσχεση εργασίας επί τέσσερις μήνες για να χάσει από την περιοχή 3-4 εκατομμύρια δουλειά. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την κρίση στην χώρα. Απορώ, δεν ασχολείται κανείς με το γιατί οι τράπεζες δεν αναχρηματοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα; Για αυτό δεν μιλά κανείς πολιτικός; Εμπλέκονται όλοι σε αυτό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Δεν αναρωτήθηκε κανείς πως είναι δυνατόν να έχεις ένα συμβόλαιο συνεργασίας με την ΔΕΗ για παράδειγμα και να σου κρατά η τράπεζα το 40%. Δεν πάω να «καλύψω» τον εργοδότη. Αλίμονο. Είμαι συνδικαλιστής και έχω δώσει αγώνες εδώ όμως και αυτό είναι ένα κομμάτι της αλήθειας».

 

«ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Κλείνοντας ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «…κάποιοι εργαζόμενοι έχουν μια άλλη άποψη. Δεν θα μαλώσουμε για αυτό. Δημοκρατία έχουμε. Από εδώ και πέρα η εταιρία συνεχίζει και υπάρχει. Έχει μέλλον μπροστά της και αν λυθεί το θέμα που θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία, θα πάνε ακόμη καλύτερα τα πράγματα. Διαφορετικά, αγωνιζόμαστε και εμείς όπως κάθε άλλη επιχείρηση να επιβιώσει στο χάος που επικρατεί. Προχωρούμε σε εκλογές. Οι εργαζόμενοι έχουν αποπληρωθεί και υπάρχουν χρεωστούμενα σχεδόν ενός μήνα. Και αυτό επειδή έμεινε ανοιχτή η επιχείρηση. Προχωρούν σε εκλογές και σε διαδικασίες και εμείς προχωρούμε σε μια συλλογικότητα εντός του χώρου εργασίας, για να έχουμε και εμείς εκπροσώπηση. Δεν μπορούμε να είμαστε έτσι. Αυτοί που κράτησαν όρθια την εταιρία δεν μπορούν να είναι με κλειστό το στόμα. Προσωπικά είμαι από τους ιδρυτές αυτού του σωματείου και το πόσο πόνεσα όταν παραιτήθηκα δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς. Όταν όμως πήγα μέσα στο ΔΣ σε μια τόσο κρίσιμη συζήτηση και είδα «παγωμένους» απέναντί μου τα μέλη του ΔΣ, να μην θέλουν καν να ακούσουν την άποψή μου, ήξερα εκ των πραγμάτων ότι έπρεπε να παραιτηθώ και ότι δεν μπορώ να συνεχίσω σε μια τέτοια «σφαγή». Έτσι έγιναν τα πράγματα. Αν δεν συζητάς και ειδικά σε τέτοιες καταστάσεις που κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους άνθρωποι 50-55 ετών, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Έπρεπε να ξημερώσουμε μέχρι να βρούμε λύση όχι να αποφασισθεί σε πέντε λεπτά τι θα γίνει».