Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας, μιλά στο Newsbomb.gr για το «ραντεβού» Τσίπρα – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη – Τι επιδιώκει ο Έλληνας πρωθυπουργός – Πού το πάει ο Ερντογάν – Η «γαλάζια πατρίδα» και οι στόχοι της Άγκυρας, με φόντο την ένταση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο
Τα φώτα της δημοσιότητας είναι πλέον στραμμένα στο επικείμενο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη Τρίτη (05/02/2019) κι εύλογα αναρωτιέται κανείς με ποιο σκεπτικό πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση, με δεδομένη την ένταση που επιμένει να καλλιεργεί η Άγκυρα.
Όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός και διεθνολόγος, Σπύρος Λίτσας, «είναι μια συνάντηση, για την οποία κανείς δεν έχει καταλάβει ποια είναι η βάση της και τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά».
«Στην παρούσα χρονική φάση και στιγμή, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία δεν μπορώ να κατανοήσω σε τι ακριβώς αποσκοπεί. Πέρα, ίσως, από το ο κ. Τσίπρας, επειδή βρισκόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, εντάσσει την προβολή του διεθνούς προφίλ του μέσα στην ευρύτερη προεκλογική διαδικασία», σημειώνει ο κ. Λίτσας.
«Το σύνολο των αναλυτών που μελετούμε την Τουρκία δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί γίνεται αυτή η συνάντηση τώρα και τι έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση που είχε γίνει, όταν ο κ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα», προσθέτει.
Όπως εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έπρεπε να προστατεύονται ως προς το επίπεδο της υπερ-προβολής τους, καθώς κάτι τέτοιο κάνει κακό στην ελληνική αλλά και στην τουρκική πλευρά».
Ο Σπύρος Λίτσας υπογραμμίζει πως «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά περίεργη καμπή», ενώ τονίζει ότι «στόχος της Τουρκίας είναι να επιτυγχάνει τη διαρκή καθημερινή αιμορραγία της Ελλάδας». Μάλιστα δίνει έμφαση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές της Άγκυρας περί «γαλάζιας πατρίδας», ο κ. Λίτσας υπογραμμίζει πως πρόκειται «για μια νέα φιλοσοφία γύρω από τη νέα στρατηγική της Τουρκίας, διά της οποία αναδεικνύονται οι μαξιμαλιστικοί στόχοι της γείτονος, ώστε να καταστεί μεγάλη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο».