Ο Πρόεδρος του Τ.Σ Διομήδειας-Πετεινού, αποκλειστικά στη «Θ»
Καμία βούληση για «ισοπέδωση» του νεκροταφείου, αλλά το αντίθετο…! – Δεν καταστράφηκε τίποτα από εμάς, σημειώνει ο ίδιος
Δυστυχώς το θέμα που προέκυψε στον οικισμό του Πετεινού με τον καθαρισμό του χώρου όπου βρίσκονταν παλαιότερα ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο, πήρε «ανεπίστρεπτες» διαστάσεις, ενώ φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ότι εκτός από μικροπολιτικά οφέλη, κάποιοι το χρησιμοποιούν και ως «εργαλείο) (π.χ. DEB) για να περάσουν ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ εναντίον της χώρας μας προς τα έξω.
Το πρωταρχικό δεδομένο που δεν ελήφθη καν υπόψη από εκείνους που θέλησαν να «σπεκουλάρουν», έγκειται στο γεγονός ότι υπήρχε τόσο προφορικά όσο και γραπτά, σχετικό αίτημα κατοίκων του Πετεινού (πέραν του αιτήματος της Βακουφικής Επιτροπής, από τον μέχρι πρότινος εν ζωή υπεύθυνό της), προκειμένου να καθαριστεί ο εν λόγω χώρος, που εγκυμονούσε κινδύνους πυρκαγιάς αλλά και δημόσιας υγείας.
Το δεύτερο – και επίσης σημαντικό στοιχείο – έγκειται στο γεγονός ότι οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν πριν από 1.5 χρόνο και κατά την διάρκειά τους υπήρχε σχετική επιτήρηση από Ιμάμηδες, αλλά και από τους μουσουλμάνους Βουλευτές κατά περίπτωση. Μάλιστα –σύμφωνα με πληροφορίες- οι ίδιοι οι Ιμάμηδες, εναπόθεταν στην άκρη τις πέτρες και ο,τι προέκυπτε, προκειμένου να επιτευχθεί ο καθαρισμός του χώρου, χωρίς ζημιές, δεδομένου ότι ο σεβασμός όλων προς τους νεκρούς, αποτελούσε ύψιστη προτεραιότητα.
Το τρίτο στοιχείο, έγκειται στην ξεκάθαρη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αβδήρων, να αναδείξει – και με την δημιουργία μνημείου – τον χώρο αυτό και σε καμία περίπτωση να «ισοπεδώσει» το νεκροταφείο και να προσβάλει την μνήμη των μουσουλμάνων συμπολιτών μας που έζησαν στον οικισμό, ο τελευταίος εκ των οποίων ενταφιάσθηκε εκεί περί το 1920.
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Διομήδειας, κ. Στάθης Αναστασιάδης, ο οποίος διερωτάται εύλογα, για ποιο λόγο το θέμα, έλαβε τέτοιες διαστάσεις σήμερα, ενώ από τον καιρό της έναρξης των εργασιών καθαρισμού και εξωραΐσμού, δεν υπήρξε ποτέ κάποια «όχληση».
ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΕΙΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ – ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Αναλυτικότερα ο κ. Αναστασιάδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Εδώ και χρόνια – πριν ασχοληθώ ακόμη με την πολιτική – όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και πως επρόκειτο για έναν εγκαταλελειμμένο χώρο (με πολλά καραγάτσια κλπ). Όταν ανέλαβα πρόεδρος, υπήρχαν καθημερινές οχλήσεις από τους κατοίκους του Πετεινού (αλλά και από Διομήδεια και Ζυγό) προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος. Κάποιοι το χαρακτήριζαν και ως «αίσχος». Κάποια στιγμή, υπήρξε και ένα έγγραφο κάποιων κατοίκων του Πετεινού, οι οποίοι υπέγραψαν για να καθαριστεί (με φωτογραφίες μάλιστα) λέγοντας ότι υπάρχουν φίδια, νεκρά άγρια ζώα, ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς αλλά και ότι ο χώρος αποτελεί εστία μόλυνσης κλπ. Υπάρχει λοιπόν και σχετικό έγγραφο. Έτσι, μπήκαμε σε αυτήν την διαδικασία, γιατί υπήρχε και μια αίτηση από την Βακουφική Επιτροπή (από τον κ. Αιντίν, ο οποίος έχει φύγει από την ζωή) ώστε να καθαριστεί. Και έτσι, μπήκαμε και το καθαρίσαμε.
Προσέχαμε πάρα πολύ και μάλιστα ήταν παρόντες και οι Ιμάμηδες, ενώ κατέβηκαν και Βουλευτές. Γενικότερα υπήρχε επιτήρηση από αυτούς τους ανθρώπους και σαν πρόεδρος, πήγαινα και εγώ εκεί. Αυτό γίνονταν τον πρώτο καιρό. Η διαδικασία αυτή του καθαρισμού του οικοπέδου, ξεκίνησε πριν από 1.5 χρόνο και τώρα ξαφνικά έγινε αυτός ο «ντόρος» και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.
Εννοείται ότι υπάρχει σεβασμός στους νεκρούς και σε αυτά τα νεκροταφεία. Έγινε καθαρά για να καθαριστεί ο χώρος και να αναδειχθεί. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αβδήρων, ενημέρωσε το συμβούλιο σχετικά με την περίφραξη του χώρου (4 στρέμματα) και την δημιουργία μνημείου. Όσο για το υπόλοιπο κομμάτι, έγινε μια μελέτη – για να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης – για την δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού πάρκου αναψυχής, για να γίνει όλη η περιοχή ένα «στολίδι».
ΚΑΜΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ «ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ» ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ – ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ
Σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπήρχε βούληση για «ισοπέδωση» του νεκροταφείου, ο κ. Αναστασιάδης, απαντά κατηγορηματικά:
Ούτε μία στο εκατομμύριο. Επίσης δεν καταστράφηκε τίποτα από εμάς. Πραγματικά, για εμένα φαίνεται υπερβολικό αυτό που γίνεται. Η διαδικασία έγινε καθαρά για να καθαριστεί και να αναδειχθεί ο χώρος (και να γίνει ένα μνημείο σε αυτόν τον χώρο, για να γίνει επισκέψιμος και να τιμούνται οι άνθρωποι που είναι εκεί).
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟΣ» Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΚΟΥΦΙΚΟΣ – ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΚΑΘΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ – ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΡΙΝ 1.5 ΧΡΟΝΟ – ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;
Αναφορικά με το αν ο χώρος είναι «Βακουφικός» ή δημοτικός τελικά, ο κ. Αναστασιάδης, τονίζει ότι:
Η έκταση είναι δημοτική. Από το 1967 πρώτα πέρασε στην Κοινότητα Διομήδειας και όταν έγιναν οι δήμοι, πέρασε στην δημοτική περιουσία (σ.σ. του Δήμου Αβδήρων). Σε καμία περίπτωση δεν είναι Βακουφικό. Μάλιστα το 1987 χαρακτηρίστηκε «πράσινος» ο χώρος αυτός. Έγιναν όλα, καθόλα νόμιμα.
Η πραγματική διάσταση των γεγονότων είναι πως έγινε κάτι προς το καλό όλων των πολιτών, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο χώρος και δεν υπήρχε ο,τιδήποτε άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Ίσα ίσα, η πρόθεση του Δημοτικής Αρχής, ήταν να αναδείξει το κομμάτι του νεκροταφείου αυτού ως μνημείο και μάλιστα επισκέψιμο, με δεδομένο ότι ο Πετεινός κάποτε είχε Μουσουλμάνους, ο τελευταίος εκ των οποίων ενταφιάστηκε το 1920.
Και ως προς τις παρεμβάσεις καθαρισμού, επαναλαμβάνω ότι ξεκίνησαν 1.5 χρόνο πριν. Γιατί γίνεται σήμερα όλο αυτό λοιπόν και δεν έγινε από την αρχή; Αυτή είναι και μια δική μου απορία. Και επίσης, πάνω από ένα μήνα έβλεπες καθημερινά ανθρώπους (όπως οι Ιμάμηδες) να επιτηρούν τις εργασίες. Μάλιστα, οι ίδιοι οι Ιμάμηδες – κατά την ώρα των εργασιών – έβαζαν στην άκρη τις πέτρες και ο,τι πεσμένο έβρισκαν. Ο,τι ήταν πεσμένο – πριν μπουν τα μηχανήματα – το έβγαζαν, κατά την επιτήρηση. Δεν ενοχληθήκαμε ποτέ από κανέναν. Γιατί σήμερα;