Στ. Γουναρίδης: Άβδηρα και Τόπειρος θα το ξανα-σκεφτούν γιατί… δεν θα «βγαίνουν» οικονομικά

Αλλαγή «τοπίου» στον ΣΔΑΝΞ με αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου στη «Θ»

«Απαιτείται χρόνος και διαδικασίες για την αποχώρηση των Δήμων-Δεν είναι απλά τα πράγματα», λέει με νόημα ο ίδιος

Αλλάζει το «τοπίο», αναφορικά με τα όσα είδαν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας για τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, με δηλώσεις του στην «Θ» ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Στέλιος Γουναρίδης.

Ο ίδιος, αφενός διευκρινίζει πως τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και τα «μερίσματα» του κάθε Δήμου και συγκεκριμένα των Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου που εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν, θα ανακύψουν από την οικονομοτεχνική μελέτη που έχει ήδη παραγγελθεί και αφετέρου εκφράζει την πεποίθηση πως η αποχώρηση δεν συμφέρει σε κανέναν δήμο, συνεπώς – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – δεν «βλέπει» εν τέλει, αποχώρηση.

Παρόλα αυτά, ο κ. Γουναρίδης, σημειώνει μεταξύ άλλων με έμφαση πως δεν τίθεται θέμα να «τιναχθεί στον αέρα» ο ΣΔΑΝΞ, κάτι που προσφάτως επισήμανε και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, σε δηλώσεις του στην «Θ».

«ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ – ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ»

Αναλυτικότερα σε ερώτηση της «Θ» για το αν ο ΣΔΑΝΞ θα δώσει τα οχήματα που ζητούν οι αποχωρήσαντες δήμοι, ο κ. Γουναρίδης, απαντά ότι «αυτήν την στιγμή, προχωρούμε σε μια οικονομοτεχνική μελέτη και με ταυτόχρονα με τον Νομικό του Συνδέσμου μαζί, θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι σε μια περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αποχώρησης ενός ή δυο μελών, τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουν τα μέλη που αποχωρούν (γιατί υπάρχουν και υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε παρελθόντα έτη) και θα πάρουν, αυτό που τους αναλογεί. Εμείς, δεν είπαμε σε κανέναν να μην φύγει. Απλώς, ο σύνδεσμος δεν είναι δικό μου μαγαζί για να μπορώ να πω «πάρε αυτά, φύγε και δεν αναλαμβάνεις καμία υποχρέωση» γιατί θα έχω και νομικές συνέπειες. Αυτήν την στιγμή, περιμένω την επίσημη αποχώρηση για να την θέσω και στο ΔΣ, να το συζητήσουμε και αν και εφόσον μέσα από την οικονομοτεχνική μελέτη – και σε συνεργασία με τον Νομικό – βρούμε τον τρόπο της αποχώρησής τους, πολύ ευχαρίστως να προχωρήσουμε. Όμως, όλα αυτά δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Για την εκκαθάριση μιας απλής επιχείρησης – όπως γνωρίζετε- χρειάζεται 8 χρόνια. Δεν είναι μόνον να μοιραστούν τα «μερίσματα», τα οχήματα κλπ. Υπάρχουν και υποχρεώσεις (ένα δάνειο που τρέχει κ.α). Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε. Η οικονομοτεχνική μελέτη θα αφορά και στους 4 δήμους – είναι κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια περίπου και έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως –  για να γνωρίζουν τι υποχρεώσεις τους αναλογούν και τι δικαιώματα έχουν, αναλογικά με το ποσοστό τους. Όλα αυτά θα κριθούν από την μελέτη αυτή και την γνωμάτευση του νομικού του συνδέσμου, γιατί μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Δεν μπορώ να μοιράζω εγώ και να βάζω την υπογραφή μου».

«ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»

Σε άλλη ερώτηση της «Θ» αναφορικά με την «τύχη» του προσωπικού, με δεδομένη την αποχώρηση των δύο Δήμων από τον ΣΔΑΝΞ, ο ίδιος απαντά ότι «το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό. Δεν μπορώ να γνωρίζω βέβαια, αν με μια αποχώρηση, ένας δήμος παίρνει και το ανάλογο προσωπικό. Πάντως στον ΣΔΑΝΞ το προσωπικό δεν είναι μόνον από τον Δήμο Ξάνθης (σ.σ. εδώ αναφέρθηκε σε μια περίπτωση υπαλλήλων – χειριστών του συνδέσμου, που πήγαν στην ΔΙΑΑΜΑΘ, επέστρεψαν στον ΣΔΑΝΞ και εν τέλει μετακινήθηκαν στον Δήμο Ξάνθης, που είναι μέλος του ΣΔΑΝΞ με αίτημα για μετακίνηση για 2+2 χρόνια). Αν βγει «κινητικότητα» περί τα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, μπορούν να μετακινηθούν. Διαφορετικά, μπορούν με 2+2 έτη να πάνε στον Δήμο (να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι ίδιοι).

«ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΕΣ;»

Στην ερώτηση για το αν «βγαίνει» ο ΣΔΑΝΞ μόνον με τον Δήμο Ξάνθης και τον Δήμο Μύκης, ο κ. Γουναρίδης απαντά: «Η πρώτη απάντησή μου είναι η ερώτηση για το αν μπορούν οι ίδιοι οι δήμοι να ανταπεξέλθουν με την δική τους υπηρεσία καθαριότητας. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, γιατί τα κόστη τους το 2022 ανέρχονταν σε 204.000 περίπου για τον Δήμο Αβδήρων και σε 64.600 περίπου για τον Δήμο Τοπείρου. Αν μείνουν σε εμάς οι δύο δήμοι (σ.σ. Ξάνθης και Μύκης) θα μπορέσουν ίσως να φέρουν υπαλλήλους για 2+2 χρόνια στους δήμους, ώστε να φύγουν κάποια άτομα από τον Σύνδεσμο και να πέσει ο προϋπολογισμός του συνδέσμου. Όταν οι δήμοι έχουν δικό τους προσωπικό, παίρνουν απευθείας τα χρήματα από το Υπουργείο. Θα πέσει πολύ το budget γιατί συν τοις άλλοις θα φύγουν και κάποια φορτηγά, δεν θα έχουμε  συντήρηση, πετρέλαια, οδηγούς, εργάτες κλπ. Πιστεύω ότι «βγαίνει» και θα συνεχίσει».

«ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Δημάρχου Τοπείρου στην «Θ» περί ΣΔΑΝΞ και αποχώρησης από αυτόν, ο κ. Γουναρίδης, επισήμανε ότι «θα ήθελα να πω ότι από τον Δήμο Τοπείρου έχουμε να πληρωθούμε δυο χρόνια ως ΣΔΑΝΞ, ενώ κάνουμε αποκομιδή».

«ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ»

«Ο Σύνδεσμος είναι ένας φορέας όπου πέρυσι και κυρίως φέτος, έχουμε δώσει κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις μας. Σέβομαι και τους 4 δημάρχους και μάλιστα δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρχε συνεργασία. Μάλιστα ο Δήμος Αβδήρων, μας εξυπηρέτησε με έναν εργάτη για 10 μέρες. Και εμείς όμως, βγάλαμε αντί για ένα, τρία δρομολόγια στις παραλίες. Δεν έχω κάτι απέναντί τους, αλλά πιστεύω ότι δεν θα φύγουν και ότι θα μείνουν στον ΣΔΑΝΞ γιατί αν τα βάλουν κάτω, δεν τους συμφέρει να φύγουν» συνέχισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι «εγώ δεν είμαι αυτός που θα αλλάξω την απόφαση ή θα την λάβω. Εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Και επειδή έτυχε να είμαι στην ψήφιση του προϋπολογισμού – γιατί λένε για την αύξηση των τελών κλπ – και πριν αναλάβω, το ψήφισαν όλοι με «δυο χέρια» γιατί τους είπαμε ότι θα είναι για έναν χρόνο και ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 θα «γυρίσει» στο 2021. Το γνώριζαν όλοι και το ψήφισαν όλοι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν διαλυθήκαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση διάλυσης του συνδέσμου. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι η αποχώρηση δεν είναι κάτι απλό. Επιπλέον, πρέπει να βγει ο προϋπολογισμός (αν όχι αυτήν, την επόμενη εβδομάδα). Εμείς, δεν πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους 4 δήμους; Πως θα δώσουμε τα απορριμματοφόρα, εφόσον δεν καλυπτόμαστε νομικά. Οπότε, το βασικό είναι να βγει η οικονομοτεχνική μελέτη και μετά, αν συμφέρει σε κάποιον δήμο να φύγει, τότε να ληφθεί απόφαση. Γιατί όταν φεύγεις, παίρνεις αυτό που σου αναλογεί, αλλά παίρνεις και τα έξοδα, ανάλογα με το ποσοστό σου».

Κλείνοντας ο κ. Γουναρίδης, αναφέρθηκε και στην ανανέωση του στόλου, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα από τις συντηρήσεις κλπ.