Ευθείες βολές σε Ευφραιμίδη-Τσιλιγγίρη αλλά και σε Άδωνι- Νέζη και… Μητσοτάκη
Επιστολή σε Γεωργιάδη και ανακοίνωση του ΕΒΕ Ξάνθης για αδικία και εμπαιγμό του επιχειρηματικού κόσμου που τελματώνει λόγω κορωνοϊού
Με σαφείς αιχμές τόσο κατά του Αντιπεριφεριεάρχη Ξάνθης Νίκο Ευφραιμίδη, όσο και κατά του Βουλευτή Σπύρου Τσιλιγγίρη και συγχρόνως κατά του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και γενικότερα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης έδωσε χθες στην δημοσιότητα μία ανακοίνωση, στην οποία γίνεται μνεία και σε ανάλογη επιστολή που έστειλε το ΕΒΕ προς τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη με κοινοποίηση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους Υπουργούς Σταϊκούρα και Χατζηδάκη.
Τόσο στην ανακοίνωση, όσο και στην συνημμένη επιστολή, ο κος Μωραϊτης μέμφεται όλους τους παραπάνω για μεταφορά ευθυνών στον… επόμενο για ένα σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την επιβίωση του επιχειρείν στην Π.Ε Ξάνθης.
Κι όλα αυτά με αφορμή την Ξανθιώτικη τηλεδιάσκεψη και των στοιχείων της ηλεκτρονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου αντίστοιχα, αλλά και του αιτήματος για μια τηλεδιάσκεψη των φορέων της Ξάνθης με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η οποία φυσικά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Η Ξάνθη αποζητά δικαίωση και ίση μεταχείριση για την πρωτοφανή καταστροφή που έχει υποστεί. Ο εμπαιγμός και η ανεπάρκεια των εκλεγμένων «αρχόντων» βυθίζει ακόμη περισσότερο την κατεστραμμένη οικονομία της
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Tο Ε.Β.Ε. Ξάνθης, στο Διοικητικό του Συμβούλιο, στις 31/3/2021, εφόσον συγκέντρωσε τα στοιχεία από την Πανξανθιώτικη τηλεδιάσκεψη καθώς και τα στοιχεία της ηλεκτρονικής έρευνας που πραγματοποίησε, κατέληξε σε επτά (7) αιτήματα, τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα και από τις τρείς (3) παρατάξεις του Δ.Σ. και τα οποία κοινοποιήθηκαν άμεσα στον Βουλευτή Ξάνθης κ. Τσιλιγγίρη Σπύρο και στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Εφραιμίδη Νίκο. Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε ότι στην Πανξανθιώτικη Συνδιάσκεψη, οι κύριοι Αντιπεριφεριάρχης κ. Ευφραιμίδης και βουλευτής Ξάνθης κ. Τσιλιγγίρης εξουσιοδοτήθηκαν ομόφωνα, ως οι αρμόδιοι, προκειμένου να κλείσουν την πολυπόθητη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Πρωθυπουργό, αφού πρώτα έλαβαν και τα αποτελέσματα της έρευνας του Ε.Β.Ε.
Στις 6 Απριλίου 2021, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευφραιμίδη και του ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες της πολυπόθητης τηλεδιάσκεψης που θα προγραμμάτιζαν από κοινού με τον Βουλευτή Ν. Ξάνθης κ. Τσιλιγγίρη, με τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Η απάντηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη ήταν: «…καλό θα είναι να περιμένουμε, καθώς έχω πληροφορία πως επίκειται επίσκεψη του Πρωθυπουργού αμέσως μετά το Πάσχα, στην πόλη μας».
Κατόπιν ο πρόεδρος τηλεφώνησε στο βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη για τον ίδιο λόγο.
Ο Βουλευτής τον παρέπεμψε στον κ. Νέζη, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος. Ο Πρόεδρος επικοινώνησε με τον κ. Νέζη και εν συνεχεία ο κ. Νέζης ζήτησε να κοστολογήσει ο κ. Μωραΐτης τα αιτήματα.
Καθώς ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. μπήκε σε διαδικασία ανάγνωσης και αξιολόγησης των αιτημάτων, ο κ. Νέζης, διακόπτοντάς τον, αποκρίθηκε λέγοντας ακριβώς: «Δεν υπάρχει μια…» και εν συνεχεία τον παρέπεμψε στο κ . Άδωνη Γεωργιάδη.
Το Ε.Β.Ε. ΞΑΝΘΗΣ έστειλε επιστολή με τα αιτήματα τόσο στον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, κοινοποιώντας ταυτόχρονα την εν λόγω επιστολή και στον κ. Πρωθυπουργό, καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς, κυρίους Σταϊκούρα και Χατζηδάκη.
Να σημειωθεί, ότι ύστερα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του Προέδρου του Ε.Β.Ε. Ξάνθης στον Υπουργό κ. Γεωργιάδη για τα αιτήματα του Νομού Ξάνθης, χωρίς ανταπόκριση, δεν υπήρξε και καμία γραπτή απάντηση στο έγγραφο που εστάλη στο Υπουργείο. (Αξίζει εδώ να επισημανθεί πως είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γεωργιάδης δεν απαντά αμέσως ή μετά από 5 η 10 λεπτά, όπως συνήθιζε να κάνει στο παρελθόν).
Η άρνηση και η απαξίωση της κυβέρνησης να εισακούσει, να διαλεχθεί και να λύσει τα τεράστια προβλήματα της Ξάνθης, ο εμπαιγμός των επαγγελματιών του Νομού μας από τους «αρμοδίους», η αδιαφορία και η ανεπάρκεια των «ορισμένων» από την Πανξανθιωτική τηλεδιάσκεψη Τοπικών εκλεγμένων «αρχόντων» και η αδικία που έχει υποστεί ο Νομός, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, μας αναγκάζει να φέρουμε στην επιφάνεια (με διαφάνεια) όλα τα στοιχεία και τις προσπάθειες που έχει κάνει το Ε.Β.Ε. Ξάνθης, δημοσιοποιώντας τα με ακριβείς λεπτομέρειες, προς πλήρη ενημέρωση των μελών μας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας της Ξάνθης.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και δεδομένου ότι η μη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν έχει δοθεί σε καμία επιχείρηση, με ευθύνη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δυστυχώς μετά από 10 μήνες δεν έχει γίνει κανένας συμψηφισμός καμίας επιχείρησης για την επιδότηση εργασίας του 12%, παρά τις καλές προθέσεις του κυρίου Πρωθυπουργού, οι επιχειρηματίες της Ξάνθης θα αναγκαστούν να κάνουν το δεύτερο Πάσχα κατεστραμμένοι, απαξιωμένοι και αδικημένοι, παρακολουθώντας «άναυδοι» τα Club party με χιλιάδες συνωστισμένους πολίτες σε πλατείες … και την εστίαση κλειστή.
Η λύση που δίνουν όλοι αυτοί οι κύριοι είναι να κάνουν το Νομό μπαλάκι από τον έναν στον άλλον … από τον Άννα στον Καϊάφα.
Τώρα νίπτουν τας χείρας τους.
Δεν πτοούμαστε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την αποκατάσταση της αδικίας στο Νομό μας.
Ευχόμαστε καλό Πάσχα και καλό Ραμαζάνι σε όλους τους πληττόμενους συναδέρφους.
Παρακάτω σας κοινοποιούμε το έγγραφο που αποστείλαμε στους αρμόδιους Υπουργούς.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΒΕ ΣΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Κύριε υπουργέ σας εύχομαι καλή ανάρρωση και υγεία.
Κύριε υπουργέ μετά από 280 ημέρες lockdown και “κλειδωμένες” τις επιχειρήσεις της Ξάνθης με κρατική εντολή, ο επιχειρηματικός κόσμος της Ξάνθης απελπισμένος βγάζει κραυγή αγωνίας και ζητά μια τηλεδιάσκεψη μαζί σας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 13/7/2020 σας επισκεφθήκαμε στο γραφείο σας και σας εκθέσαμε τα “ειδικά” και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί στην οικονομία της Ξάνθης λόγω του πολύμηνου lockdown και δεδομένου ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ξάνθης γίνεται ακόμη πιο τραγική, παρά τη γενναία πράξη του Πρωθυπουργού μας να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, να συμψηφίσουν τα οφειλόμενα του Κράτους προς αυτές από την εργασιακή επιδότηση 12%. Ωστόσο μετά από εννέα (9) ολόκληρους μήνες, μετά από τρεις (3) τροπολογίες, τέσσερις (4) ΚΥΑ-και τρεις (3) εγκυκλίους του ΟΑΕΔ δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα να συμψηφιστούν τα οφειλόμενα του Κράτους ούτε σε μία επιχείρηση. Επίσης, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε καμία επιχείρηση μέχρι σήμερα, από τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ λόγω προβλημάτων στην εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ την απόλυτη ευθύνη των οποίων έχει η ίδια Περιφέρεια ΑΜΘ. Κατά την επίσκεψή μας στο γραφείο σας, μας είχατε υποσχεθεί ότι θα κάνετε ότι είναι δυνατόν να κλείσετε τις “πληγές” της οικονομίας της Ξάνθης. Την ίδια στιγμή επικοινωνήσατε τηλεφωνικά με τον κύριο Πρωθυπουργό με τον οποίο συνομίλησα και εγώ. Επίσης ο κύριος Πρωθυπουργός με επιβεβαίωσε το ίδιο.
Πέρασαν εννέα (9) μήνες και η Ξάνθη, όχι μόνο δεν πήρε καμία απάντηση, υποχρεώθηκε παρόλο που δεν είχε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και αναγκάσθηκε τον Νοέμβριο, για άλλους τέσσερις (4) μήνες, να κλείσει πειθαρχώντας στα γενικά μέτρα. Με συνέπεια να πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Για το λόγο αυτό το Επιμελητήριο Ξάνθης πραγματοποίησε ΠΑΝΞΑΝΘΙΩΤΙΚΗ έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 11 Μαρτίου 2021 και συμμετείχαν καθολικά όλες οι αρχές και οι παραγωγικοί φορείς του Νομού μας, με θέμα τις κοινωνικές και οικονομικές καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας και τρόποι αντιμετώπισης της. Συναποφασίσαμε και εξουσιοδοτήσαμε τον κυβερνητικό Βουλευτή κ Τσιλιγγίρη καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ Ευφραιμίδη από κοινού να επικοινωνήσουν με το γραφείο του κ Πρωθυπουργού προκειμένου να ζητήσουν να πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη ώστε να ενημερωθεί και να δώσει λύσεις.
Ταυτόχρονα το Επιμελητήριο Ξάνθης πραγματοποίησε μια έρευνα στα μέλη του προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τους με εγκυρότητα.
Εφόσον είχαμε τις απόψεις της τηλεδιάσκεψης καθώς και της έρευνας, το ΕΒΕ τις επεξεργάστηκε και κατέληξαν και οι τρεις παρατάξεις του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ομόφωνα στη συνεδρίαση τις 31/3/2021, σε 7 συγκεκριμένες προτάσεις. Οι ειδικές προτάσεις για την Ξάνθης είναι οι κάτωθι:
- Η εξωλογιστική επιδότηση που δόθηκε σε δήμους της Αττικής και άλλους για τις ζημιές που είχαν υποστεί κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων (3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο) να δοθεί και στην Ξάνθη αναλογικά με τις ημέρες που η Π.Ε. Ξάνθης βρισκόταν σε βαθύ κόκκινο (ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΔ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ)
- Να υπάρξουν προγράμματα επιδότησης εργασίας με σκοπό την διατήρηση των θέσεων που τώρα είναι σε αναστολή λόγω του ότι είμαστε από τους φτωχότερους νόμους στην Ελλάδα και έχουμε πληγεί περισσότερο.
- Ένταξη του χρέους της πανδημίας στις 120 δόσεις και διαγραφή μέρους του με κριτήριο την απώλεια κύκλου εργασιών.
- Άνοιγμα της τουριστικής διόδου του Αγίου Κωνσταντίνου με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν σε όλες τις εισόδους της χώρας.
- Ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
- Επιδότηση τραπεζικών τόκων για όσο διάστημα έχει πληγεί κάθε επιχείρηση με βάση τον ΚΑΔ της. Αναστολή πληρωμής κεφαλαίου των δόσεων και επαναρύθμιση των δανείων.
- Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος καθώς και προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (ΚΑΔ) με απόφαση της δημόσιας αρχής, για τα έτη 2020 και 2021.
Κύριε υπουργέ,
δεδομένου ότι ο κ Πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν λόγω του φόρτου εργασίας και των σοβαρότατων προβλημάτων που είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει, είναι αδύνατον να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις, σας παρακαλούμε θερμά να δεχθείτε να πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη προκειμένου να δοθεί λύση στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ξάνθη. Καθώς τα γενικά μέτρα που ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα είναι «ασπιρίνες» και δεν επαρκούν για την κατεστραμμένη πλέον οικονομία της Ξάνθης.
Η Ξάνθη ζητά ίση και δίκαιη μεταχείριση, με τις υπόλοιπες περιοχές. ΖΗΤΆ ΔΙΚΑΙΩΣΗ για να διασωθεί η οικονομία.
Σας επισυνάπτουμε και την έρευνα του Επιμελητηρίου μας για ενημέρωση σας..