Στ. Μωραΐτης: Θετικό ο,τι ανακοινώνεται, αρκεί …να εφαρμόζεται – Έχουμε ένα «προηγούμενο» με το 12%

Με αφορμή την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και τον «χάρτη» των νέων μέτρων για τις επιχειρήσεις

Τα θέματα που θα τεθούν στον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που θα επισκεφθεί αύριο την Ξάνθη

Στις επιχειρήσεις και στον «χάρτη» των νέων μέτρων, αναφέρθηκε από βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα οι κεντρικοί άξονες, αφορούν επιγραμματικά σε:

  1. «Κούρεμα» στις Επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79% της επιδότησης,
  2. Μείωση φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις
  3. Επιπλέον μείωση φόρου 30% για συγχωνεύσεις/εξαγορές
  4. Επιπλέον κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές
  5. Υπερεκπτώσεις 100% για «πράσινες» και ψηφιακές δαπάνες
  6. Μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα
  7. Μειώσεις ΦΠΑ: Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το ίδιο θα συμβεί και στον ΦΠΑ για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Συνολικά η κατανάλωση για τέτοιες αυτές και αγαθά «επιδοτούνται» με 280 εκατ. ευρώ.
  8. Επιδότηση 150.000 νέων θέσεων εργασίας: για κάθε εργαζόμενο που θα προσλάβει το 2022 μια επιχείρηση μέσα από το πρόγραμμα, δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες. Ενώ εάν προσλάβει μακροχρόνια άνεργο, θα λαμβάνει και 200 ευρώ το μήνα σαν επιδότηση μισθολογικού κόστους. Και εάν προσλάβει νέο χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα λάβει 600 ευρώ(«Πρώτο Ένσημο»). Συνολικό όφελος 201 εκατ. ευρώ.
  9. Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: εκτός από τα οικιακά τιμολόγια, σημαντικό μέρος από τα 150 εκατ. ευρώ της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, θα αφορά και τις επιχειρήσεις με σύνδεση χαμηλής τάσεως.

Επιπλέον δρομολογούνται και τουλάχιστον 5 νέα μέτρα για επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:

-επεκτείνεται 3 μήνες το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021 με όφελος 50 εκατ. ευρώ εφέτος

-μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Η υπηρεσία φοροαπαλλάσσεται έτσι κατά 68 εκατ. ευρώ ετησίως

-επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022 (13,5 εκατ. ευρώ)

-επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021 (22 εκατ. ευρώ) και τέλος

-μειώνεται ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές (15 εκατ. ευρώ ετησίως).

 

Ο,ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ, ΑΡΚΕΙ… ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ – ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ «ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ» ΜΕ ΤΟ 12% – ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος σχολίασε ότι:

Αναλυτικότερα ο κ. Μωραϊτης, επισήμανε στην «Θ» ότι:

Όταν ανακοινώνονται και εφαρμόζονται οι εξαγγελίες είναι θετικές. Όμως έχουμε ένα «προηγούμενο» από πέρσι, για το 12%, που ακόμη δεν έχει ευοδώσει. Παρόλο δηλαδή που ο Πρωθυπουργός το ανακοίνωσε πέρυσι και το παλεύουμε τόσο καιρό. Βέβαια, την Τετάρτη στις 19.00 ο κ. Σταϊκούρας – που είναι ένας από τους κυριότερους υπουργούς που έχουν την ευθύνη για το 12% γιατί είναι δύο τα υπουργεία (εργασίας και οικονομικών) – θα μας επισκευθεί στο Επιμελητήριο Ξάνθης.

Έχω καλέσει και όλους τους παραγωγικούς φορείς και θα μας ανακοινώσει τι μέλλει γενέσθαι όχι μόνον με το 12% αλλά και με τα υπόλοιπα θέματα που επανειλημμένως είχαμε ζητήσει και διεκδικήσει εδώ και ένα χρόνο, από τον Πρωθυπουργό μας και τους αρμόδιους υπουργούς. Όλα αυτά (σ.σ. οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ) είναι θετικά. Βέβαια εμείς περιμέναμε να γίνει κάτι και με τα χρέη του τελευταίου 18μήνου, αλλά δεν έγινε κάποια ανακοίνωση. Εννοώ τα χρέη του covid. Βεβαίως ανακοινώθηκε για την  Επιστρεπτέα ότι θα είναι μικρότερο το ποσοστό της επιστροφής. Πάρα πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόβλημα και δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, διότι όταν μια επιχείρηση είναι 8 και 10 μήνες κλειστή, ο,τι και να κάνει δεν μπορεί να «ανανήψει» ξαφνικά. Όλα αυτά τα χρέη πρέπει είτε να ρυθμιστούν είτε να τακτοποιηθούν. Εμείς περιμέναμε να διαγραφούν. Η αλήθεια είναι αυτή. Ο επιμελητηριακός θεσμός περίμενε να διαγραφούν γιατί δεν ήταν με ευθύνη των επιχειρήσεων, αλλά με ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης. Όταν λοιπόν επιβάλλεις σε νόμιμες επιχειρήσεις κάποια μέτρα, πρέπει να λαμβάνεις και ανάλογα μέτρα. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και «βαρύ». Δεν είχαμε κάποια εξαγγελία όμως. Θα το ρωτήσουμε και στον κ. Σταϊκούρα και θα πάρουμε τις απαντήσεις. Γενικά όσον αφορά στα μέτρα, ο,τι ανακοινώνεται είναι θετικό. Απλώς να εφαρμόζεται και να έχουμε αποτελέσματα. Στην «ατζέντα» με τον κ. Σταϊκούρα, θα τεθούν όλα αυτά, διότι ιδιαίτερα για το τελευταίο 18μηνο έχουμε στείλει επανειλημμένως επιστολές και στον κ. Πρωθυπουργό αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς. Να δούμε τι έχει να μας πει (σ.σ. ο κ. Σταϊκούρας) για τον Νομό Ξάνθης, συγκεκριμένα. Πρέπει να πούμε ότι ο Νομός Ξάνθης έχει καταστραφεί διότι πλήρωσε το μεγαλύτερο «μάρμαρο» και σε απώλειες ζωών αλλά και πέρυσι – όπως θυμάστε – είχαμε τεράστιο πρόβλημα και για αυτό είχαμε αναγκαστεί να κάνουμε αυτές τις συσκέψεις, τις τηλεδιασκέψεις και να πάρουμε ομόφωνες αποφάσεις, να στείλουμε επιστολές κάτω και να μην πάρουμε καμία απάντηση ακόμη, τουλάχιστον όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα. Θα τεθούν όλα στο «τραπέζι» και θα δούμε τι έχει να μας πει ο κ. υπουργός.