Στα δικαστήρια η Ελλάδα… «αναστενάζει»!

Ανισιδικίες από την παραγραφή υποθέσεων – Ταλαιπωρούνται διάδικοι, μάρτυρες και δικηγόροι
Κ. Μαλάκης: «Παραμένει στα ίδια το δικονομικό σύστημα – Πρέπει να συγχρονιστούμε με τα  ευρωπαϊκά κράτη»
Ένα απαρχαιωμένο δικονομικό σύστημα, συνεχίζει να υφίσταται στην χώρα μας, το οποίο ταλαιπωρεί διαδίκους, μάρτυρες, δικηγόρους και συσσωρεύει συνεχώς υλικό. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την ανισιδικία όταν οι νόμοι της εκάστοτε κυβέρνησης οδηγούν σε παραγραφή κάποιων υποθέσεων, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης, ο οποίος μιλά παράλληλα και για τις επιπλέον δυσκολίες που δημιούργησε ο CoviD καθώς και για τις συνηθέστερες ποινικές και αστικές υποθέσεις που απασχολούν τον Νομό Ξάνθης, τον οποίο σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζει «ήσυχο».
«ΟΠΩΣ…ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ, ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ – ΤΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ»
Αναλυτικότερα ο κ. Μαλάκης ανέφερε στην «Θ» ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πηγαίνουμε όπως πηγαίναμε. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να αλλάξει άρδην το δικονομικό μας σύστημα και να συγχρονιστεί και να συμβαδίσει με τα δικονομικά συστήματα των ευρωπαϊκών σύγχρονων κρατών (Γερμανία, Γαλλία κ.ο.κ). Επειδή ο κώδικας, κυρίως ο εμπορικός που είναι επηρεασμένος κατά 80% από τον νόμο από τον εμπορικό κώδικα της Γαλλίας αλλά και η δικονομία μας από την δικονομία και το γερμανικό αστικό δίκαιο, θα πρέπει  και η απονομή της δικαιοσύνης – σιγά σιγά τουλάχιστον – να πλησιάζει τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη, μιας και είμαστε και τόσα χρόνια στην ΕΕ. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα, τίποτα δεν έγινε. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι η διαδικτυακή κατάθεση δικογράφων. Όλη αυτή η υποδομή που απαιτείται που ακόμη και στην Τουρκία να πάμε, υπάρχει. Δυστυχώς η δικαιοσύνη μας είναι απαρχαιωμένη».
«ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΑΝΙΣΙΔΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΟΙ,  ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ»
«Θα πρέπει βέβαια να υπάρξουν και άλλες αλλαγές. Έκαναν δηλαδή  τροποποίηση Συντάγματος και δεν έβαλαν την ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται μέσα από τον Άρειο Πάγο και όχι να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, με τα γνωστά αποτελέσματα τα οποία ζούμε κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει επίσης να αλλάξει και η Εισαγγελία και πολλά ακόμη. Δυστυχώς μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει τίποτα. Τώρα μάλιστα με τον covid, έχουμε επιπλέον αύξηση των δυσκολιών. Λάβετε υπόψιν σας ότι το πιο παραγωγικό διάστημα για τους δικηγόρους αλλά και για την δικαιοσύνη, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, δεν λειτουργούσε η δικαιοσύνη παρά μόνον για πολύ έκτακτες περιπτώσεις σε θέματα παραγραφής ή χρόνιων αδικημάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η συσσωρευμένη ύλη που υπήρχε, με τις γνωστές συνέπειες, γιατί δημιουργούνται και «παρενέργειες». Οι υποθέσεις θα πρέπει να βγουν και όσο συσσωρεύονται, τόσο η κυβέρνηση αναγκάζεται – μιλώ για τις ποινικές υποθέσεις – (κάθε κυβερνηση) να βγάζει κατά καιρούς νόμους και να λέει ότι «αδικήματα τα οποία τιμωρούν μέχρι έναν χρόνο, παραγράφονται». Γιατί παραγράφονται; Εδώ υπάρχει ανισιδικία. Δεν μιλώ μόνον για αυτήν την κυβέρνηση. Είναι πάγια τακτική, κάθε δύο – τρία χρόνια, να παραγράφονται υποθέσεις, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα δικαστήρια στην συσσωρευμένη ύλη που υπάρχει, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και οι πολίτες από την απονομή δικαιοσύνης, να ταλαιπωρούνται όλοι οι διάδικοι, οι μάρτυρες, οι δικηγόροι κλπ. Όταν αναβάλλεται μια υπόθεση τέσσερις και πέντε φορές, τι να πάρεις από τον πελάτη σου;»
«ΗΣΥΧΟΣ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΓΕΝΙΚΑ, Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ»
Αναφορικά με την συνήθη θέματα των Ξανθιωτών στα εδώλια τον δικαστηρίων, ο κ. Μαλάκης σημειώνει ότι «η κοινωνία μας – όπως ξέρετε – δεν έχει αυξημένη και βαριά εγκληματική δραστηριότητα. Είναι κυρίως μικροεγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και το πολύ πολύ να πάμε, αν είναι λίγο πιο σοβαρά, στο τριμελές. Πολύ σπάνια θα τύχει κάποια υπόθεση η οποία θα έχει κακουργηματικό χαρακτήρα. Συνήθως αυτές είναι οι υποθέσεις, σε πλημμεληματικό βαθμό, ή αν υπάρξει κάτι με ναρκωτικά και σπάνια αυτό το ενδεχόμενο. Αυτά σε ο,τι αφορά το ποινικό μέρος. Αναφορικά με αστικής φύσεως θέματα και εκεί δεν υπάρχουν μεγάλες υποθέσεις. Άλλωστε πώς να υπάρξουν, αφού – όπως αντιλαμβάνεστε – οι βιομηχανίες κλπ που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υποθέσεις, έχουν κλείσει. Υπάρχουν μικροδιαφορές, διαζύγια, κληρονομιές (οικογενειακού ζητήματος υποθέσεις). Γενικά ο νομός μας, πιστεύω ότι είναι από τους πλέον ήσυχους».