Στα «κάγκελα» κυνηγοί και ερασιτέχνες ψαράδες της Ξάνθης

Μετά την διετή απραξία λόγω κορωνοϊού…

Λ. Σερραίος και Σ. Μεϊμαρίδης, μιλούν στην «Θ»

 

Για τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός και που τους ανάγκασε να κατεβάσουν καραμπίνες και «καλάμια», αντίστοιχα αλλά και για τις προσδοκίες τους το επόμενο διάστημα, μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοΐζος Σερραίος καθώς και ο Ταμίας του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Νομού Ξάνθης κ. Σήφης Μεϊμαρίδης.

Οι μεν κυνηγοί ζητούν να αντιμετωπισθούν με την δέουσα σοβαρότητα από την πολιτεία, οι δε αλιείς, να αρθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την υπεραλίευση, που τέθηκε το προηγούμενο διάστημα σε διαβούλευση και εμπεριείχε προτάσεις, με τις οποίες θα  «εξαφανιστούν» οι ερασιτέχνες, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι…

 

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΒΑΛΑΜΕ «ΠΛΑΤΕΣ» ΑΛΛΑ…ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ

Αναλυτικότερα ο κ. Σερραίος επισήμανε στην «Θ» ότι:

Ο κυνηγετικός κόσμος στην αρχή έβαλε «πλάτες» στην κυβέρνηση, στο πρώτο lockdown που έγινε και πήγαν και καλά τα πράγματα. Στην πορεία όμως, θεωρήσαμε ότι μας εμπαίζουν, διότι δεν μπορεί να δουλεύουν όλα τα ΜΜΜ, τα μάρκετ, να συνωστίζεται κόσμος εκεί και να μην μεταδίδεται ο ιός σε αυτούς τους χώρους, αλλά να μεταδίδεται στην εξοχή όπου κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται οι κυνηγοί. Και ποιοι κυνηγοί; Αυτοί που πηγαίνουν ένας – ένας ή δύο – δυο;

Εμείς τότε είχαμε πει στην κυβέρνηση ότι είναι δεκτά όλα μέτρα προστασίας από την πανδημία, να λαμβάνονται αυστηρά (μάσκες, να κινούμαστε μέσα στα όρια του νομού κλπ) δυστυχώς όμως κωφεύσανε. Δεν μας άκουσαν. Όπως και τους ψαράδες. Τι θα μπορούσε δηλαδή να μετέφερε ο ψαράς, αφού το χόμπι είναι συνήθως μοναχικό; Δεν πηγαίνουν 10-20 άτομα να ψαρέψουν, αλά 1-2. Όπως και οι κυνηγοί, όταν πάνε στο κυνήγι δεν είναι ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτή ήταν η δυσαρέσκειά μας. Στην πορεία καταλάβαμε ότι ίσως και κάποιοι άλλοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση εις βάρος των κυβερνητικών συμφερόντων.

Ευελπιστούμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός στο σύνολο σχεδόν θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου που ξεκινά η κυνηγετική σεζόν. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα, όχι μόνο για το κυνήγι αλλά για όλους μας.

 

ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ – ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΕΡΓΟ, ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ Ή ΕΘΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Εμείς σαν κυνηγετικές οργανώσεις, αυτό που ζητάμε από την πολιτεία είναι να μας αντιμετωπίζει με την σοβαρότητα που πρέπει. Δεν θα έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μας χρειάζονται στην πανδημία «ελάτε κυνηγοί, τρέξτε, φτιάξτε συνεργεία να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση». Πρώτοι οι κυνηγοί δηλώνουν το παρών στο κάλεσμα της πολιτείας και το αποδείξαμε πολλές φορές αυτό. Μήπως δεν το κάναμε και με την γρίπη των πτηνών τότε, που κάναμε την συλλογή των πτηνών και τα στέλναμε σε κτηνιατρικές για να παίρνουν δείγματα και να βλέπουν αν μεταφέρεται ο ιός; Πάλι οι κυνηγοί ήταν μπροστάρηδες σε αυτό. Έχουμε αποδείξει με τους θηροφύλακές μας ότι προστατεύουμε το περιβάλλον κλπ και θέλουμε μια σοβαρότερη αντιμετώπιση, γιατί είδαμε ότι  σε αυτήν την περίπτωση της πανδημίας, μας εμπαίζανε. Μόνο να κερδίσουν έχουμε από εμάς και όχι να χάσουν, αρκεί να μας θεωρούν ισάξιους συνομιλητές. Οι κυνηγετικές οργανώσεις εκπροσωπούν περίπου 180.000 κυνηγούς. Οι αριθμοί δεν είναι αμελητέοι. Δεν θα μας εκθειάζουν εκεί που θέλουν αυτοί.  Γιατί και αυτά που λέγαμε, δεν ήταν δικά μας – συνδικαλιστικά – λόγια, αλλά βάσει επιστημονικών μελετών. Οι ίδιοι οι επιστήμονες που αντιμετώπιζαν την πανδημία δηλαδή, έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κυνήγι στο να μεταδώσει τον ιό. Αυτή είναι η στεναχώρια και η λύπη μας. Θα πρέπει να μιλάμε και να λέμε αλήθειες. Εμείς διαπιστώσαμε ότι πίσω από όλη αυτήν την κατάσταση υπήρχε ένα αντικυνηγετικό μένος το οποίο στηλιτεύουμε και είμαστε κάθετα αντίθετοι και απέναντί του. Διότι όλοι αυτοί οι κύριοι που κρύβονται πίσω από κάποιους άλλους και μιλούν εις βάρος του κυνηγιού, δεν έχουν να παρουσιάσουν κανένα έργο υπέρ του κοινωνικού συνόλου, παρά λόγια και γενικότητες. «Αγαπάμε το περιβάλλον» αλλά δεν κάνουν τίποτε άλλο. «Οικονομούν» από αυτήν την ιστορία. Μελέτες στο γραφείο, μελέτες επί μελετών, πακτωλός χρημάτων και από εθνικά και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Εδώ στα φιλοζωϊκά, στον νόμο που πάει να γίνει – και ακόμη είναι σε διαβούλευση – τόσες χιλιάδες κόσμος δήλωσε το παρών και την αντίδρασή του σε αυτόν τον νόμο που πάει να κατατεθεί. Τελικά τι αποδείχθηκε;  Ότι όλη η ιστορία γίνεται για κάποιες οργανώσεις που μπαίνουν διαχειριστές της κατάστασης επί χρήμασι και υποτίθεται ότι είναι εθελοντικές οργανώσεις. Αλλά τους βάζει διαχειριστές με χρήματα. Και εγώ λέω σαν ένας απλός πολίτης, δεν έχουν οι δήμοι οργάνωση; Δεν μπορούν να πάρουν δύο κτηνιάτρους να ασχολούνται με την υπόθεση των αδέσποτων; Αυτά τα χρήματα που θα πάρουν κάποιοι και θα γίνουν ελεγκτές και διαχειριστές της κατάστασης;  Δεν μπορεί να την κάνει αυτήν την δουλειά ο δήμος; Τι είδους εθελοντισμός είναι αυτός, που πληρώνεσαι για να τον παρέχεις; Εμείς ποτέ σαν κυνηγετικές οργανώσεις δεν έχουμε πάρει χρήματα ούτε από ευρωπαϊκά ούτε από εθνικά κονδύλια και παρουσιάζουμε έργο με αυτά τα λίγα χρήματα που είναι από τα μέλη μας. Και όποιος δεν το πιστεύει ας έρθει να του δείξω ποιο είναι το έργο μας.

ΣΕ ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΤΩΝ, ΜΕ…ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ

Από την πλευρά του ο κ. Μεΐμαρίδης εξήγησε μεταξύ άλλων ότι:

Ήμασταν σε απραξία δύο χρόνια και μόλις τελείωσαν αυτά τα δύο χρόνια, βρεθήκαμε σε νέα περιπέτεια με Προεδρικά Διατάγματα για την υπεραλίευση και με απαγορεύσεις κλπ. Οπότε τώρα είμαστε σε εγρήγορση για κινητοποιήσεις και απαντήσεις . Ήδη η δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο και από την Γενική Γραμματεία υπεύθυνη για την αλιεία, έληξε στις 4 Ιουνίου και κατέβασαν κάποια μέτρα που ήταν οδηγίες από επαγγελματικούς συλλόγους με μοναδικό σκοπό να μειωθεί η ερασιτεχνική αλιεία έως ότου να εξαφανιστεί από μπροστά τους και να έχουν την θάλασσα δική τους. Ενδεικτικά, για να δείτε που βασίζονται και τι λένε, μια από τις προτάσεις τους ήταν να απαγορευτούν τα ζωντανά δολώματα. Εδώ και χρόνια, όλη η ερασιτεχνική αλιεία, στηρίζεται στο ζωντανό δόλωμα και έβαλαν μια πρόταση και θέση ότι «απαγορεύεται το ζωντανό δόλωμα». Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, διότι σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση. Ένα ακόμη είναι ότι απαγορεύονται τα ηλεκτρικά μηχανάκια και επιτρέπεται μόνο η μυική δύναμη. Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Το άλλο ήταν ότι απαγορεύονται κάποιες μέρες. Και όλα αυτά είναι θέσεις και προτάσεις των επαγγελματιών (αυτών που έχουν πρόσβαση στα υπουργεία και στις γενικές γραμματείες) και θέλω να πω πόσο «του ποδιού και του χεριού» ήταν αυτά τα μέτρα. Με λίγα λόγια, για να δημιουργηθεί θέμα υπεραλίευσης χρειάζεται μελέτη, οργάνωση και – το πιο βασικό – η απογραφή και η καταγραφή των αλιευμάτων. Εκεί στηρίζεται γενικώς η αλίευση και η υπεραλίευση της μεσογείου.

 

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΘΕΛΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Επιπλέον ο ίδιος πρόσθεσε ότι:

Η ερασιτεχνική αλιεία προσφέρει και πληρώνει ΦΠΑ στο κράτος σε χιλιάδες μαγαζιά ανά την Ελλάδα, με χιλιάδες  ερασιτέχνες αλιείς.

Εμείς πληρώνουμε τις βενζίνες με τον ΦΠΑ, για την βάρκα, το σκάφος κλπ, κανονικότατα (δεν λέω ότι είναι λάθος) σε αντίθεση με τους επαγγελματίες που έχουν μειωμένο ΦΠΑ στα καύσιμα, έκπτωση στα ηλεκτρονικά τους όργανα κλπ. Και παλεύουμε όλοι σε μια θάλασσα, την οποία δεν καλλιεργούμε για να απολαύσουμε τον κόπο μας μετά, όπως οι γεωργοί. Η θάλασσα ανήκει σε όλο τον κόσμο. Σε εσάς, στους ερασιτέχνες αλιείες, στους επαγγελματίες αλιείς, σε όλο τον κόσμο. Όλοι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι. Και οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες. Υποθέτω όμως ότι μετά από τις αντιδράσεις που είχαμε και κατά τόπους και ειδικά στην Αθήνα (ας είναι καλά και η Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων) με δικηγόρους, θέσεις και προτάσεις, αποδείξαμε ότι ακόμη και αυτά να περάσουν, θα περάσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και είτε το θέλουν είτε όχι, αυτές οι προτάσεις θα ακυρωθούν. Δεν είμαστε κάθετα αντίθετοι, αλλά θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες οι προτάσεις που υποβάλλεις για την υπεραλίευση. Υπεραλίευση, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αλιεύματα και ότι πρέπει όλοι να μπούμε σε έναν άλλο χώρο…

Εμείς θέλουμε να αποσυρθεί αυτό και να μπει σε λογικά πλαίσια, πανευρωπαϊκά και σύμφωνα με τα όσα ισχύουν και σε άλλες θάλασσες. Σεβασμός στην θάλασσα που ανήκει σε όλο τον κόσμο και ο ενάλιος πλούτος  και ο ποσειδώνιος πλούτος.  Για όλα αυτά υπάρχου οι ΜΚΟ. Το ΙΝΑΛΕ Καβάλας, προσπαθεί τώρα να κάνει απογραφές από ερασιτέχνες, με προγράμματα της Ευρώπης και με χρηματοδοτήσεις κλπ, αλλά εμείς δεν τους έχουμε και πολύ εμπιστοσύνη, γιατί πέρα από τις ζώνες ραμσάρ στο βουνό και  natura στην θάλασσα – και αυτοί κάνουν την δουλειά τους βέβαια – μπορεί να σου πουν ότι έχει 5-20-100 χελώνες και ότι απαγορεύεται να ψαρεύεις στον παράκτιο ιστό από τα Άβδηρα μέχρι τον Νέστο. Θέλει συζητήσεις και πάνω από όλα θέλει μελέτες. Περιμένουμε. Μέχρι σήμερα πάντως από τις 4 Ιουνίου , δεν έχει βγει κάποια απόφαση.

 

ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΙΜΑΝΙ – ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κλείνοντας ο κ. Μεϊμαρίδης, δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στον Λιμενικό Σταθμό Αβδήρων, σημειώνοντας ότι:

Είναι ένα αίτημα του συλόγου μας. Έκλεισε μόνον στον Νομό Ξάνθης (στον Δήμο Αβδήρων) ενώ στην Αλεξανδρούπολης δεν έκλεισε κανένας Λιμενικός Σταθμός (π.χ. Μάκρης), στην Κομοτηνή δεν έκλεισε κανένας Λιμενικός Σταθμός (π.χ. Μαρώνεια και Φανάρι) και έκλεισε μονον εδώ και πέρασε στην ΕΤΑΔ μέχρι που ρημάχτηκε. Είναι κρίμα που αυτήν την στιγμή σε ένα λιμάνι υπό ανάπτυξη – με 200 ερασιτεχνικά και 100 επαγγελματικά σκάφη – να μην υπάρχει λιμενική αρχή, την οποία εμείς στηρίζουμε και δεν φοβόμαστε από την στιγμή που είμαστε νόμιμοι σε όσα μας ζητούν. Αυτό σημαίνει και ανάπτυξη. Άλλο να υπάρχει μια λιμενική αρχή σε ένα καθωσπρέπει λιμάνι και άλλο να πέφτει το φως και… «μπάτε σκύλοι αλέστε». Δεν πρόκειται να έχουμε μια εξέλιξη. Εμείς ως σύλλογος είχαμε απηυδήσει και είχαμε επισκεφθεί και τους 3 βουλευτές επί ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα δεν πήγαμε στον κ. Τσιλιγγίρη γιατί κοπήκαν τα πόδια μας. Μιλήσαμε και με την ΕΤΑΔ. Κάναμε τοπογραφικό μαζί με το Λιμεναρχείο, να το πάρουμε, να το νοικιάσουμε, να πληρώνουμε ένα κόστος και αν πωληθεί σε επιχειρηματία θα φεύγαμε σε 15 μέρες. Θέλαμε να το συντηρήσουμε αλλά δεν βγαίνει άκρη…