Στα παραθαλάσσια Αβδήρων και Τοπείρου χθες τα ελικόπτερα

Με προνυμφοκτονία από αέρος, για πρώτη φορά, η έναρξη της καταπολέμησης των κουνουπιών, στην Ξάνθη

Κ. Βενετίδης: Προσβλέπουμε και στην έγκαιρη αδειοδότηση για την ακμαιοκτονία από αέρος

Από τις παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ξάνθης, ξεκίνησαν χθες οι αεροψεκασμοί (για πρώτη φορά) προνυμφοκτονίας, στο πλαίσιο της έναρξης της καταπολέμησης των κουνουπιών, οι οποίοι θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι επίγειοι ψεκασμοί, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο οποίος αναφέρεται στον προγραμματισμό της καταπολέμησης και στα επόμενα βήματα, που θα διασφαλίσουν την περιοχή μας, από τον ανεπιθύμητο ιό του Δυτικού Νείλου, ιδιαίτερα σε άλλη μια «κορωναϊκή» περίοδο.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ, Η ΠΡΟΝΥΜΦΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ – ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βενετίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας (διαβιβαστές) είναι συνέχεια του τριετούς προγράμματος, που ξεκίνησε από πέρυσι. Φέτος, αποφασίσαμε – λόγω του ότι η κουνουποκτονία ήταν να ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου, αλλά εκείνες τις ημέρες η θερμοκρασία ήταν κάτω του μηδενός και άρα απαγορευτική για να βγουν τα συνεργία – να παρατείνουμε για μια εβδομάδα αργότερα περίπου. Η πρώτη δουλειά ήταν να στείλουμε κάποια επίγεια συνεργεία για να κάνουν έλεγχο αν όντως υπάρχουν προνύμφες στους υδάτινους όγκους που υπάρχουν σε όλη την ΠΑΜΘ. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν προνύμφες και είναι στο στάδιο της επώασης, οπότε αποφασίσθηκε αμέσως να ξεκινήσει η προνυμφοκτονία και μάλιστα για πρώτη φορά η προνυμφοκτονία από αέρος. Τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε τέτοιο καιρό περίπου η καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά με προνυμφοκτονία μόνο από το έδαφος. Φέτος λοιπόν, ξεκινήσαμε προνυμφοκτονία από αέρος και ειδοποιήσαμε και τον ανάδοχο (με τον οποίο έχουμε σύμβαση τριετίας) που έχει τα εναέρια μέσα (δυο ελικόπτερα για προνύμφες και άλλα δύο για ακμαιοκτονία) και εδώ και μια εβδομάδα είναι στην περιοχή μας τα μέσα για προνυμφοκτονία. Ξεκινήσαμε λοιπόν χθες από την Ξάνθη και ενδεχομένως να συνεχίσουμε και σήμερα στα παραθαλάσσια μέρη της Ξάνθης (σε Άβδηρα και Τόπειρο) και στην συνέχεια το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στην Ροδόπη, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και στην συνέχεια στο βόρειο κομμάτι του Έβρου και βέβαια στην Δράμα (όπου είναι σε διαφορετική κατάσταση, αλλά αν δουμε ότι υπάρχουν και εκεί προνύμφες, ενδεχομένως να συνεχιστεί και εκεί).

Παράλληλα με την προνυμφοκτονία από αέρος, ήδη βγήκαν σε κάθε νομό από προχθές από δύο συνεργεία για έλεγχο και προνυμφοκτονία, εκτός από τον νομό Έβρου που βγάλαμε τέσσερα συνεργεία για αρχή, λόγω του ότι ο νομός είναι μεγαλύτερος από άλλες περιοχές. Στην συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα, θα αυξάνουμε τα συνεργεία ή θα μελετούμε το φαινόμενο.

 

ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ, ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΜΑΙΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ

Επιπλέον ο κ. Βενετίδης επισήμανε ότι:

Το πρόγραμμα αφορά καθολικά στην περιφέρεια και όταν θα έρθει η ώρα της ακμαιοκτονίας (όταν τα κουνούπια γίνουν ακμαία) αυτό που ευελπιστούμε φέτος (και αυτή είναι η αγωνία μας) είναι να έχουμε την αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος (θυμάστε ότι πέρυσι την λάβαμε πολύ αργά). Θεωρώ και πιστεύω πως επειδή πέρυσι είδαν την κατάσταση, φέτος πείσθηκαν – διότι είδαν ιδίοις όμασι την περιοχή μας – ώστε να μας δοθεί η αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος έγκαιρα, ώστε να ξεκινήσουμε για να μην δημιουργούνται πρώτον (και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει) προβλήματα για την δημόσια υγεία, διότι υπάρχει ακόμη η επιδημία του Δυτικού Νείλου και δεύτερον προβλήματα με την όχληση, που είναι αποκρουστική για τους πληθυσμούς. Για αυτό και το πρόγραμμα θα είναι το ίδιο με πέρυσι και σε λίγο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν και οι κλωβοί με τα πουλερικά, σε όλη την περιφέρεια ώστε να ελέγχουμε το επιδημιολογικό μέρος της νόσου. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, θα λαμβάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιματολογικό στοιχειό από τα πουλερικά – δείκτες , για να δούμε αν προσβάλλονται για να γνωρίζουμε σε ποια περιοχή εμφανίζεται ιός του Δυτικού Νείλου, ώστε οι δράσεις μας σε εκείνη την περιοχή, να είναι εντονότερες.

ΣΥΝΘΕΤΗ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Επιπλέον ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ, εξήγησε ότι:

Αυτήν την εποχή υπάρχουν προνύμφες. Σε λίγο χρονικό διάστημα – ανάλογα και με την θερμοκρασία που παίζει σημαντικό ρόλο για την επώαση των κουνουπιών – θα τοποθετηθούν αυτά τα πουλερικά σε επιλεγμένα μέρη σε όλη την περιφέρεια και θα αρχίσει ο έλεγχος. Επαναλαμβάνω ότι η επιδημία του Δυτικού Νείλου υπάρχει ακόμη στην περιοχή μας. Φέτος – επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι επικίνδυνος (όπως ο CoviD) αν και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη – φοβόμαστε μην έχουμε έξαρση του ιού και συνωστισμό στα νοσοκομεία μας (που είναι έτσι και αλλιώς πιεσμένα από τον CoviD). Για αυτό θεωρώ ότι  πέρυσι, το πρόγραμμα με τα πουλερικά που λειτούργησε για πρώτη χρονιά, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Ελέγχαμε σε ποιες περιοχές υπήρχε ιός του Δυτικού Νείλου και εκεί ψεκάζαμε περισσότερο. Τα κρούσματα μάλιστα, σε σχέση με πρόπερσι, ήταν στο 1/3. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα πάει καλά. Βέβαια, η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Δεν είναι απλά «ψεκάζουμε και τελειώσαμε» (κομμάτι που αφορά εμάς). Θα πρέπει πρωτίστως όλοι οι φορείς να ελέγχουν τα λύματά τους, να ελέγχουν το αν δημιουργούνται στάσιμα νερά και επίσης είναι και η ατομική ευθύνη του καθενός. Όταν θα έχουμε έξαρση κουνουπιών, η ατομική ευθύνη «προβλέπει» τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά και λήψη μέτρων προστασίας. Αν ο καθένας από μόνος του κάνει απλά πράγματα (όπως το να μην αφήνει στάσιμα νερά στις αυλές κλπ) και αν λειτουργήσουν όλα μαζί τέλεια, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εμείς αυτό που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι οι αυξημένες δράσεις όπου και αν χρειαστεί. Θα κάνουμε μέχρι και υπολειμματικές δράσεις εντός αστικού πληθυσμού (στις πόλεις), αν εντοπισθεί πρόβλημα. Θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να ελαττώσουμε το πρόβλημα. Βέβαια, ξέρετε πως η περιφέρειά μας έχει ποτάμια, λίμνες, δέλτα κ.ο.κ. και πάντοτε, το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει, είναι ο Ν. Έβρου, που γειτνιάζει με την Τουρκία όπου υπάρχουν μισό εκατομμύριο στρέμματα που δεν τα ψεκάζουν οι Τούρκοι. Επαναλαμβάνω όμως, ότι εμείς φέτος ξεκινήσαμε πολύ νωρίτερα και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να μετριάσουμε το πρόβλημα.