Στα “σαλόνια” του εξωτερικού, το “top” ακτινίδιο της Ξάνθης 

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την φετινή συγκομιδή, αλλά και αγωνία λόγω “καυτού” καλοκαιριού

Μήνας συγκομιδής ο τρέχων για μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες του νομού μας, αυτή του ακτινιδίου, το οποίο εξάγεται σε διάφορες χώρες στο εξωτερικού, αφού η εγχώρια κατανάλωση είναι πολύ μικρή. 

Η αγωνία των παραγωγών βέβαια κορυφώνεται, καθώς το επόμενο διάστημα  θα διαφανούν και οι αποδόσεις, πού σε πολλές καλλιέργειες οι οποίες  έχουν ήδη  συγκομιστεί, δεν είναι καλές λόγω του “καυτού” καλοκαιριού που πέρασε. 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το ακτινίδιο αποτελεί το “χρυσό” προϊόν της περιοχής μας, αφού ακόμη και οι μέτριες χρονιές αποδίδουν σημαντικά έσοδα για τους παραγωγούς. 

Από την άλλη, τα κόστη και τα έξοδα είναι αρκετά υψηλά, όπως υψηλά είναι και τα μεροκάματα των εργατών γης που παραμένουν δυσεύρετοι, όπως εξηγεί μιλώντας στην “Θ” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνος Δαλάτσης.

“ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ – “TOP” ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΕΙ”

Αναλυτικότερα ο ίδιος, επισήμανε ότι “τα ακτινίδια ως επί τω πλείστον φεύγουν στο εξωτερικό, είτε μέσα από τους συνεταιρισμούς στην Χρυσούπολη (με τους οποίους συνεργάζονται πολλοί) είτε πηγαίνουν απευθείας σε εμπόρους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ακτινίδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό. Η εγχώρια κατανάλωση είναι πολύ μικρή. Θα ξεκινήσουν να μαζεύουν σε λίγες μέρες και θα δούμε και πόσο επηρεάστηκαν και αυτά από τον καιρό, διότι ο,τι καλλιέργειες έχουμε μαζέψει μέχρι τώρα, όλες έχουν επηρεαστεί από τον καιρό και από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Θα δούμε λοιπόν και τις αποδόσεις. Αναμφισβήτητα, το ακτινίδιο είναι η πλέον δυναμική καλλιέργεια στο νομό. Σε περιοχές που μπορεί να καλλιεργηθεί, είναι ό,τι καλύτερο για τους παραγωγούς. Αποτελεί μία από τις “top” καλλιέργειες. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι είναι μία καλλιέργεια που έχει υψηλό κόστος παραγωγής. Γιατί για να πάρουν χρήματα οι αγρότες, θα πρέπει πρώτα να δώσουν χρήματα. Και μάλιστα, φυτεύουν και για τέσσερα με πέντε χρόνια είναι χωρίς εισόδημα οι άνθρωποι αυτοί. Δεν παίρνουν χρήματα από αυτά τα χωράφια, μέχρι να μπουν στην παραγωγή. Και όχι μόνο δεν παίρνουν, αλλά χρειάζεται να ξοδέψουν κιόλας. Όταν όμως έχουν καλές αποδόσεις, σίγουρα αυτή η καλλιέργεια είναι από τις “top” καλλιέργειες στην περιοχή. Επαναλαμβάνω όμως πως πρόκειται για μία κοστοβόρα καλλιέργεια, που έχει και πολύ μεγάλη προσωπική εργασία και αν έχεις πολλά στρέμματα πρέπει να πάρεις και εργάτες. Αλλά αναμφισβήτητα, είναι μία πάρα πολύ καλή καλλιέργεια. Ελπίζω να επαληθευτούν όλα αυτά τα καλά σενάρια και τα ελπιδοφόρα μηνύματα και να είναι καλές και οι τιμές αλλά και οι αποδόσεις. Γιατί οι άλλες καλλιέργειες δεν πήγαν όπως περιμέναμε και σε αποδόσεις αλλά και σε τιμές. Ελπίζω τα ακτινίδια και τα καρύδια που θα μαζευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα, να είναι καλύτερα από τις προηγούμενες καλλιέργειες”.

“ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ – ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ”

Αναφορικά με τα εργατικά χέρια για την συγκομιδή του ακτινιδίου, ο ίδιος σημείωσε ότι “αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Βρίσκονται με δυσκολία εργάτες και τα μεροκάματα έχουν διπλασιαστεί. Είναι ένα πρόβλημα που δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστεί. Κάθε χρόνο υπάρχουν προβλήματα, όταν χρειαζόμαστε εργάτες. Γιατί  πέφτουν και όλα μαζί. Θα είναι τα ακτινίδια, τα καρύδια, οι ελιές και θα χρειαστούν πάρα πολλά εργατικά χέρια, τα οποία δεν έχουμε και τα οποία κοστίζουν. Έχουν διπλασιαστεί τα μεροκάματα (50-60 ευρώ). Η αλήθεια είναι πάντως ότι το ακτινίδιο δίνει έσοδα τα τελευταία χρόνια, όταν η χρονιές δεν είναι άσχημες. Και σε μία μέτρια χρονιά, το ακτινίδιο θα φέρει ένα καλό εισόδημα. Δεν συζητάμε για τις εξαιρετικές χρονιές. Είναι μία πολύ καλή καλλιέργεια και για αυτό άλλωστε αναπτύχθηκε και τόσο πολύ στο νομό. Βλέπουμε συνεχώς νέες καλλιέργειες σε καινούργια χωράφια, όπου ευδοκιμεί. Και εδώ να σημειώσουμε ότι όλο αυτό το κάνουν μόνοι τους οι αγρότες. Δεν υπάρχει κάποια στήριξη, κάποια ενίσχυση για να καλλιεργήσεις ακτινίδια. Σίγουρα είναι ένα προϊόν που το εξάγεις και έρχεται συνάλλαγμα, αλλά δεν υπάρχει καμία στήριξη από την επίσημη πολιτεία. Θα μπορούσαν για παράδειγμα, να ενισχύσουν τη φύτευση με κάποιο τρόπο ή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στα εργατικά χέρια ώστε να δοθούν κάποιες λύσεις. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα από την επίσημη πολιτεία, πέρα από τα βασικά, όπως οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ (ένα μικρό ποσοστό που ειδικά στα ακτινίδια δεν καλύπτει ούτε καν τα έξοδα της χρονιάς). Η επίσημη πολιτεία είναι απούσα, όχι μόνον σήμερα, αλλά διαχρονικά. Όλα τα κάνουν οι αγρότες με τις πενιχρές δυνάμεις που έχουν, σιγά σιγά, στερούμενοι πολλά πράγματα μέχρι να φτάσουν σε σημείο να πάρουν χρήματα. Από την στιγμή δηλαδή που θα ξεκινήσουν μία εγκατάσταση με ακτινίδια, μέχρι να πάρουν χρήματα θα περάσει μία πενταετία. Και η εγκατάσταση κοστίζει πάνω από 2.000€ το στρέμμα, συν τα καλλιεργητικά έξοδα κάθε έτος. Και η επίσημη πολιτεία είναι απούσα σε ένα τέτοιο προϊόν που βλέπουμε ότι πηγαίνει η εξαιρετικά στην περιοχή μας. Θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να βοηθηθεί η εγκατάσταση, ώστε αυτό να έχει ανταπόκριση σε συνάλλαγμα όταν θα έρθει η ώρα να τα εξάγουμε”.