Στάση πληρωμών περί τα τέλη του 2018 «βλέπει» ο οικονομολόγος – αναλυτής Δημήτρης Καζάκης

ΕΦΚΑ και ασφαλιστικό σύστημα καταρρέουν

Τι εξηγεί ο πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ στην «Θ»

Με τα πιο «μελανά» χρώματα, προδιαγράφεται το τέλος του 2018 για την οικονομία της Ελλάδος, με την αρχή να κάνει το.. ασφαλιστικό μας σύστημα, που τείνει να καταρρεύσει, αφού από την μια υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις στην κοινοποίηση των στοιχείων των εργαζομένων, ενώ από την άλλη πολλά ταμεία δεν έχουν κοινοποιήσει ακόμη τα αναλυτικά στοιχεία στον ΕΦΚΑ, ο οποίος κινδυνεύει να «τιναχτεί» στον αέρα.

Για το τι συμβαίνει γενικότερα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, μίλησε στην «Θ» ο οικονομολόγος-αναλυτής με επαγγελματική διαδρομή σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πρόεδρος του ΕΠΑΜ κ. Δημήτρης Καζάκης.

ΣτΕ-1

«ΚΥΚΕΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΚΑ…»

ΚΑΖΑΚΗΣΑναλυτικότερα ο ίδιος εξηγεί πως «το βασικό ζήτημα είναι αυτήν την στιγμή ότι έχουμε μια απόφαση του ΣτΕ που κρίνει τον τρόπο επιβολής του ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες, ως αντισυνταγματικό. Η ουσία είναι πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτήν την στιγμή, όπως κρίθηκε από το ΣτΕ, φορολογούνται παράνομα. Επομένως ο ελευθεροεπαγγελματίας, μπορεί να αρνηθεί να καταβάλλει ΕΦΚΑ και επίσης μπορεί να κάνει αγωγή για να εισπράξει αυτά που του πήραν παρανόμως. Αυτή είναι η εξέλιξη και κατά την γνώμη μου βασίστηκε και στα ζητήματα που αφορούσαν την διαδικασία, όπως οι καθυστερήσεις, ο τρόπος επιβολής κλπ, που είναι κυριολεκτικά ένας «κυκεώνας» για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Το καινούριο στοιχείο λοιπόν είναι αυτό ακριβώς. Η δυνατότητα δηλαδή να «αμυνθεί» ο ελεύθερος επαγγελματίας, λέγοντας «δεν καταβάλω και θέλω να μου δώσετε πίσω ο,τι έχετε πάρει». Ακόμη και η κυβέρνηση τροποποιήσει με έναν νέο νόμο και με νέες διατάξεις (που μάλλον αυτό θα γίνει) οι οφειλές που έχουν εισπραχθεί σε βάρος των επαγγελματιών, είναι παράνομες και μπορούν να ζητηθούν μεμονωμένα από τον καθένα, πίσω».

 

«ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ…»

«Έτσι και αλλιώς αυτήν την στιγμή, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι λογικό λόγω της πτώσης των εισοδημάτων συνολικότερα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και της συρρίκνωσης της οικονομίας. Δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό μάλιστα φαίνεται και από τα οικονομικά στοιχεία, αν σκεφτεί κανείς πως αυτήν την στιγμή, παρανόμως, έχει περάσει η καταβολή των συντάξεων αλλά και οι εισπράξεις, στον κρατικό προϋπολογισμό και συγκεκριμένα στην ΑΑΔΕ και πως ο,τι εισπράττεται από τα ταμεία κατατίθεται στον ενιαίο λογαριασμό δημοσίου, όπως έχει διαμορφωθεί (τον οποίο ελέγχει απόλυτα η ΑΑΔΕ) και τα εξάγει στο εξωτερικό (δηλαδή τα δίνει στους δανειστές) και ότι οι δανειστές εκταμιεύουν για να μπορέσουν να δοθούν συντάξεις και μισθούς και να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες δαπάνες του ελληνικού κράτους. Αυτό το έκαναν για τον απλούστατο λόγο να είναι αποτελεσματικός ο περίφημος «δημοσιονομικός κόφτης» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου, μετέτρεψε το ασφαλιστικό σύστημα, ως στοιχείο του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ συνταγματικά είναι ανεξάρτητο το σύστημα που έχει να κάνει με τον ασφαλισμένο. Από εκεί και πέρα δημοσιονομικά δεν πάμε καλά και αυτήν την στιγμή τα όποια έσοδα έρχονται, πηγαίνουν στο χρέος και έχουμε τρομακτικές ανάγκες, αφού εκτός από δημοσιονομικά ελλείματα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις τρέχουσες οφειλές χρέους, γιατί δεν μας εκταμιεύουν οι δανειστές. Αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί χρήματα που είναι από τον γενικό κορβανά (και των όποιων εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία). Αυτά όμως αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν και θα υπάρξει τρομακτικό «μποτιλιάρισμα». Οπότε εκείνη την στιγμή η κυβέρνηση θα έρθει μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα και αντιμέτωπη με το να σταματήσει να πληρώνει βασικές δαπάνες και μια από τις πρώτες είναι των συνταξιούχων και όχι των δημοσίων υπάλληλων. Αυτό μας το έδειξε και με το κλείσιμο των τραπεζών στο τέλος Ιουνίου, όταν αποφασίσθηκε το δημοψήφισμα. Πλήρωσε δηλαδή τότε τους δημοσίους υπαλλήλους για να λειτουργήσει το κράτος, όπως ήθελε να λειτουργήσει και τους συνταξιούχους τους άφησε να πληρωθούν από…Δευτέρα, ενώ ήξερε ότι θα κλείσει τις τράπεζες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τότε οδηγηθήκαμε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015».

 

«ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΠΕΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ…»

«Με τον παραπάνω τρόπο θα λειτουργήσει τώρα και ο «κόφτης». Προσωπικά εκτιμώ ότι περίπου στο τέλος του χρόνου, αναγκαστικά θα μπούμε σε μια τέτοια στάση πληρωμών. Ήδη έχουμε στάση πληρωμών προς προμηθευτές και προς μια σειρά δαπανών, που είναι κυρίως προς την υγεία» τονίζει επίσης ο κ. Καζάκης, σημειώνοντας ότι «αυτήν την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων κόβει συστηματικά στην υγεία, για αυτό βλέπουμε μια ταχύτατη κατάρρευση. Θα τελειώσουν και αυτές οι περικοπές και θα πάνε μετά στις συντάξεις. Για αυτό υπήρξε και όλος αυτός ο «αναβρασμός» και με την απόφαση του ΣτΕ αλλά και με τις πιέσεις που ασκούνται από την μεριά των δανειστών. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτά είναι και τα νούμερα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Αν θέλουμε να φύγουμε βέβαια από αυτήν την «ιστορία» μπορούμε να φύγουμε αύριο το πρωί, το θέμα μας και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί επιμένουμε σε αυτήν την «τροχιά» που μας βγάζει από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει, το πόσο κακή θα είναι η κατάσταση της Ελλάδος στα επόμενα πέντε χρόνια».