ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αλλαγές Φίλη στα Θρησκευτικά αλλά..

Υπ. Παιδείας: «Είναι σκοταδιστική και αναχρονιστική»

Δ. Ντούμος: «Το υπουργείο κρίνει τις αποφάσεις ανάλογα με το πώς το βολεύουν»

 Μ. Λουκοπούλου: «Το πρόβλημα δεν είναι στην απόφαση αλλά στο Σύνταγμα»

 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την περασμένη Τρίτη ότι η από 7/9/2016 απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις από τρίτη έως έκτη δημοτικού και του γυμνάσιου είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ιερά Μητρόπολης Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, η Εστία Πατερικών Μελετών, γονείς και άλλοι ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας με το σκεπτικό ότι αυτή πραγματοποιείται μια ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών κάτι που είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε έκτακτη συνεδρίασή της δημοσίευσε την υπ’ αριθμ. 660/2018 απόφασή της, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο. Με την απόφαση αυτή ακύρωσε την υπουργική απόφαση. Διευκρινίζεται, ότι η ακύρωση του ΣτΕ αφορά μεν το σύνολο της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αλλά δεν αναφέρεται στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο λύκειο, καθώς για το θέμα αυτό εκκρεμεί άλλη αίτηση ακύρωση

Η απάντηση του υπουργείου στην απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι μάλλον διφορούμενη αφού από την μία σημειώνεται πως: «Το υπουργείο σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», όμως από την άλλη τονίζεται επίσης πως: «Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων»

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ αλλά και στην αντίδραση του υπουργείου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων σχολίασε πως; «Οι αποφάσεις τις Δικαιοσύνης πρέπει να είναι σεβαστές γιατί αλίμονο αν κλονιστεί η πίστη του λαού σε αυτήν. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας. Είναι κάτι που δεσμεύει ακόμη και το ίδιο το υπουργείο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Δημήτρης Ντούμος, τόνισε ότι: «Με την προσφιλή του τακτική το υπουργείο κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις ως καλές ή κακές ανάλογα με το τι το συμφέρει κάθε φορά».

Τέλος η πρόεδρος της ΕΛΜ Ξάνθης, κα Μαρία Λουκοπούλου, σημείωσε πως: «Αποφάσεις όπως αυτή για τα θρησκευτικά ή όπως η προηγούμενη για τον μητροπολίτη Αμβρόσιο αδικούν τόσο την Δικαιοσύνη όσο και την Εκκλησία. Το πρόβλημα όμως είναι στο σύνταγμα που έπρεπε να έχει αλλάξει εδώ και 100 χρόνια τώρα…»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε απάντηση στην οποία αναφέρεται:

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πληροφορήθηκε από επιλεκτικές διαρροές απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.

Το Υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων.

Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση.

Δ. ΝΤΟΥΜΟΣ: «ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΜΟΣΑναλυτικότερα ο κ. Ντούμος τόνισε πως: «Το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, τηρεί την γνωστή του στάση όπου δηλαδή ότι του αρέσει το επιδοκιμάζουμε κι ό,τι δεν μας αρέσει το αποδοκιμάζουμε. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι με βάση το Σύνταγμα το ΣτΕ πήρε την σχετική απόφαση. Ζούμε σε μία εποχή που αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα αλλά στο συγκεκριμένο θέμα νομίζω πως ένας διάλογος για να δούμε πως θα γίνει το μάθημα των θρησκευτικών με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς θα βοηθούσε. Θα μπορούσαμε ίσως ακόμη και να φύγουμε από το καθαυτό μάθημα των θρησκευτικών και να δούμε και για άλλες θρησκείες. Όμως σίγουρα το μήνυμα του ΣτΕ είναι πως δεν μπορούν να γίνονται μονομερείς ενέργειες, όπως αυτή που επιχείρησε ο κ. Φίλης. Χρειάζονται τόσο η γνώμη της Εκκλησίας όσο και των εκπαιδευτικών γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Οι απόψεις είναι γνωστές. Υπάρχουν αυτοί που μιλάνε για χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία και αυτοί που διαφωνούν με αυτό. Πρέπει λοιπόν να γίνει μία συζήτηση εκ βαθέων».

Μ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ: «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»

ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥΤέλος, η κα Λουκοπούλου τόνισε ότι: «Χωρίς να είμαι θεολόγος και εκφράζοντας τις προσωπικές μου απόψεις θα έλεγα ότι θα πρέπει το σχολείο να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά ανεξάρτητα θρησκείας και δεν μπορεί μονομερώς να χώνει στο κεφάλι των παιδιών τις απόψεις μιας και μόνο θρησκείας, ακόμη κι αν αυτή είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας. Ακόμη και η ίδια η απόφαση του ΣτΕ έχει μία έντονη έγνοια στο να μην θιχτεί η κυρίαρχη θρησκεία της χώρας χωρίς να δείχνει κανέναν απολύτως σεβασμό στους υπόλοιπους. Επιπλέον δεν φροντίζει για την πολύπλευρη μόρωση των παιδιών. Για μας, σαν σωματείο, τα παιδιά πρέπει να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους και να εκτίθενται σε πολλές και διαφορετικές ιδέες. Για μένα το Σύνταγμα έπρεπε να έχει αλλάξει στο ζήτημα αυτό εδώ και 100 χρόνια γιατί είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Γνωρίζοντας πάντως τόσο συναδέλφους θεολόγους όσο και πολλούς και αξιολογότατους ιερωμένους πιστεύω ότι η απόφαση αυτή και μάλιστα έτσι γραμμένη, όπως επίσης και αυτή που αφορούσε τον μητροπολίτη Αμβρόσιο νωρίτερα, αδικούν τόσο την Δικαιοσύνη όσο και την Εκκλησία. Αυτό τουλάχιστον το συναίσθημα μου άφησαν εμένα. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι θεολόγοι θα ήθελαν να είναι οι ανοιχτοί και να διδάσκουν διαφορετικά πράγματα αφού είναι εξαιρετικά ανοιχτόμυαλοι και μέσα από τα στενά πλαίσια που τους καθορίζει η κρατούσα άποψη προσπαθούν να κάνουν… θαύματα και να μεγαλώσουν πολίτες που θα είναι δεκτικοί και ανοιχτοί προς όλα».