Λειψυδρία στον Δήμο Αβδήρων – Σε προγραμματισμένες διακοπές νερού προχωρά η ΔΕΥΑΑ
Γ. Αποστολίδης: «Το 80% του προβλήματος προκύπτει από το πότισμα…»
Στ. Καρατσομπανάκης: «Σίγουρα θα μας δυσκολέψει, αλλά πρέπει να βρούμε όλοι μαζί την λύση»
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αβδήρων, ενημερώνει ότι εξαιτίας του φαινομένου της έντονης λειψυδρίας που αντιμετωπίζουμε φέτος, δεν επαρκεί η ποσότητα του πόσιμου νερού για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.
Για το λόγο αυτό θα εφαρμοστούν διακοπές στην υδροδότηση στις περιοχές της Παραλίας Αβδήρων, Σκάλας Αβδήρων και Παραλίας Μυρωδάτου, η συχνότητα και η διάρκεια των οποίων θα εξαρτηθεί από το χρόνο πλήρωσης των δεξαμενών.
Αν πάντως οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, αναμένονται διακοπές σε καθημερινή βάση από τις 15:00 έως τις 00:00. Για τον περιορισμό του δυσάρεστου αυτού μέτρου καλούνται οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών να περιορίσουν τη χρήση του νερού στις απόλυτα απαραίτητες ανάγκες και να αποφύγουν τη σπατάλη (πότισμα κτλ).
Καλούνται επίσης οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο (τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, αναψυκτήρια, κτηνοτροφικές μονάδες), να μεριμνήσουν ώστε να έχουν αποθήκη νερού για την αποφυγή προβλημάτων στη λειτουργία τους.
«ΤΟ 80% ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ…»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΑ κ. Γιώργος Αποστολίδης, εξηγώντας ότι «το 80% του προβλήματος προκύπτει από το πότισμα των μπαχτσέδων και του γκαζόν. Για παράδειγμα, χθες το πρωί είδα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης πως ήταν όλα στον «πάτο», επειδή όλο το βράδυ έχουν ανοικτά τα μπεκ και ποτίζουν. Αυτό λέει η εμπειρία. Από την άλλη έχει καιρό να βρέξει. Ο καιρός δεν βοηθά, ενώ κάτω στην παραλία έχει αυξηθεί αρκετά ο πληθυσμός και μετά την έλευση των Βουλγάρων που έχουν αγοράσει πολλά κτήματα. Συνεπώς η κατανάλωση είναι πολύ μεγάλη και η ποσότητα του νερού που βγάζουν οι γεωτρήσεις μας, δεν αρκεί να τους καλύψει. Δεν είναι δηλαδή ζήτημα κάποιου τεχνικού προβλήματος ή κάποιας πολύ μεγάλης διαρροής ή κάποια βλάβη σε αντλιοστάσιο. Είναι ότι δεν φτάνει το νερό. Συνεπώς όταν το νερό δεν φτάνει, πρέπει να κάνουμε κάτι για να φτάσει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την κατάσταση να εξελιχθεί και να μένουν οι οικισμοί και τα χωριά των μόνιμων κατοίκων. Θα πρέπει αναγκαστικά να γίνουν διακοπές. Επειδή αφενός το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παραλία και αφετέρου, όταν τίθεται το θέμα συγκριτικά μεταξύ μόνιμων κατοίκων και παραθεριστών, προτεραιότητα έχει ο μόνιμος κάτοικος που δεν έχει επιλογή να κλείσει το εξοχικό του και να φύγει, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη, συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα και ελήφθη η ομόφωνη απόφαση για κάποια μέτρα, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό που αφορά στις προγραμματισμένες διακοπές στην περιοχή της παραλίας».
«Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ»
«Η συχνότητα και η έκταση των διακοπών, θα εξαρτηθεί από το ποσο γρήγορα γεμίζουν οι δεξαμενές. Αν δούμε δηλαδή ότι κλείνοντας τα νερά για 3-4 ώρες, οι δεξαμενές γεμίζουν, προφανώς και θα γίνει η επανασύνδεση. Δεν θα το κρατήσουμε κλειστό έως τις 12 το βράδυ, επειδή το γράφουμε. Απλώς η ανακοίνωση αναφέρει μια εκτίμηση του χειρότερου σεναρίου. Εάν ο κόσμος εφαρμόσει την οδηγία που δίνεται να αποφύγει την σπατάλη του νερού και την επομένη, οι δεξαμενές είναι γεμάτες, μπορεί να μην κόβουμε καθόλου το νερό για παράδειγμα. Είναι και στο «χέρι» του κόσμου. Αν το διαχειριστεί με μια ψυχραιμία και με μια συμμόρφωση, θα πάμε καλά» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «θα δούμε πως θα αποδώσει και τι θα γίνει. Αν βρέξει, η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε».
«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΝΕΡΟΥ»
Σε ο,τι αφορά στους επαγγελματίες ο κ. Αποστολίδης, σημείωσε ότι «αυτή είναι η ανησυχία μας. Ο μεγαλύτερος ίσως προβληματισμός μας είναι το ότι θα υποστούν συνέπειες και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και κάνουν την δουλειά τους. Αυτοί θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεριμνήσουν και να έχουν μια αποθήκη νερού για να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και κατά τις στιγμές των διακοπών. Για αυτό το τονίζουμε και στην ανακοίνωση, ενώ έχουμε πει και στα συνεργεία των υδραυλικών να περάσουν από όλες τις επιχειρήσεις και να ενημερώσουν τους επαγγελματίες ώστε να είναι σε γνώση τους αυτό που συμβαίνει. Συμμεριζόμαστε την αγωνία τους απλά δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να διαχωρίσουμε το νερό που πηγαίνει στους επαγγελματίες. Είναι ένα το δίκτυο».
«ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΨΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ»
Από πλευράς επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο (τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, αναψυκτήρια, κτηνοτροφικές μονάδες), ο γνωστός επιχειρηματίας της παραλίας Μυρωδάτου κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης επισημαίνει στην «Θ» ότι «αυτό νομίζω ότι θα είναι καταλυτικός παράγοντας και θα δυσκολέψει το ήδη δύσκολο έργο που έχουμε, αλλά θεωρώ ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να συντονιστούμε. Σίγουρα κανείς δεν θέλει να έχουμε προβλήματα, αλλά οπωσδήποτε -επειδή φαντάζομαι ότι και το δίκτυο είναι παλιό και θα πρέπει να αποκατασταθεί και αυτό μας αφορά όλους – σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορείς να πεις κάτι. Θα πρέπει να έχεις λάβει τα μέτρα σου. Η λειψυδρία νομίζω είναι ο,τι χειρότερο, πόσο μάλλον για τα καταστήματα. Το πρόβλημα δεν θα αφορά βέβαια μόνον στους επαγγελματίες. Τι θα γίνει ο κόσμος που κατεβαίνει κάτω; Ο επαγγελματίας είναι ο ενδιάμεσος «κρίκος» για να προσφέρει υπηρεσίες στον πελάτη. Αν αυτός ο ενδιάμεσος «κρίκος» σπάσει, οι πελάτες θα είναι οι πρώτοι που θα δυσανασχετήσουν. Φανταστείτε να κατεβαίνει ο κόσμος κάτω και να μην έχει νερό. Θα καταλάβει ότι υπάρχει γενικό πρόβλημα, αλλά όλοι θα στραφούν εναντίον και των επαγγελματιών και των αρχών. Προσωπικά νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει καλή συνεννόηση και δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε τόσο αίσχατο σημείο, αν και εδώ και καιρό έχουν κρούσει τον κώδωνα. Είναι και το πότισμα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει και ένας νέος σχεδιασμός. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί, έχει έρθει πολύς κόσμος, έχει αγοράσει ακίνητα και αυτό το σύστημα που υπάρχει, δεν μπορεί να «σηκώσει» όλο το πλήθος. Θα πρέπει να γίνει ένας κρατικός σχεδιασμός. Δεν είναι μόνον στο χέρι ενός. Ο κάθε δήμαρχος μπορεί να κάνει μια πρόταση, αλλά αν δεν έχει χρήματα; Πρέπει να γίνουν κινήσεις για εύρεση κονδυλίων εφόσον βλέπουν ότι η περιοχή αναπτύσσεται, παρόλες τις δυσκολίες. Η ουσία είναι ότι εμείς δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Θέλουμε να λειτουργήσει κανονικά το σύστημα. Η παραλία Μυρωδάτου είναι προετοιμασμένη. Όλοι οι επαγγελματίες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να φιλοξενήσουν τον κόσμο. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα. Θα λάβουμε τα μέτρα μας εφόσον είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί. Το χειρότερο πράγμα είναι να έρχονται προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι, ειδικά τώρα που έχει «στρώσει» ο καιρός. Πρέπει να ηρεμήσουμε και να προχωρήσουμε. Πρέπει να σκεφτούμε μια λύση. Σίγουρα θα υπάρχει αντίκτυπος αν προκύψει μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να το αντιμετωπίσουμε και μετά το τέλος του καλοκαιριού μπορούμε να δούμε που έφταιγε ο καθένας. Τώρα όμως θα πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση όταν υπάρχει πρόβλημα. Αυτή είναι η πρότασή μου προς όλους. Δεν είναι η στιγμή να δούμε ποιος φταίει. Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, πρέπει να το λύνεις από κοινού. Έπειτα κάθεσαι να κάνεις τον απολογισμό σου και να δεις τι έφταιγε».