Στο εξωτερικό ανοίγουν «φτερά» οι νέοι γιατροί – Οικονομικοί και όχι μόνον οι λόγοι…
Αν. Καραδέδος και Γ. Γεωργίου μιλούν στην «Θ»
Για την κατάσταση που επικρατεί στον ιατρικό κλάδο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους νέους επιστήμονες που ανοίγουν τα «φτερά» στους σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων υγείας Ξάνθης (Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ) κ. Γεώργιος Γεωργίου.
«ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ – ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΝΕΟΙ – ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ»
Ειδικότερα ο κ. Καραδέδος ανέφερε ότι «οι γιατροί όπως και όλος ο ελληνικός λαός στην περίοδο της κρίσης. Ο γιατρός αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα είτε βρίσκεται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Βρέθηκε να μην έχει τα έσοδα που είχε πιο μπροστά για να μπορέσει να τακτοποιήσει την ζωή του όπως μπορεί. Οι νέοι που βρίσκονται σε πιο δυσμενή θέση αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για λόγους καθαρά οικονομικούς. Η χώρα μας σίγουρα είναι πιο ωραία, ο κόσμος είναι καλός αλλά δικαίως οι νέοι συνάδελφοι φεύγουν στο εξωτερικό για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς, γιατί αυτήν την στιγμή εδώ δεν είναι αξιοπρεπείς οι συνθήκες. Στον ιδιωτικό τομέα, πάρα πολλοί συνάδελφοί μας, βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια να στήσουν δουλειές και ιατρεία. Για να στηθεί ένα ιδιωτικό ιατρείο χρειάζεται 3-4 χρόνια προκειμένου να μπορέσει να γίνει γνωστός ένας ιατρός και να έχει τα απαραίτητα έσοδα. Ξεκινάμε και σε μεγάλη ηλικία να εργαζόμαστε λόγω των ειδικοτήτων, οπότε ήταν φυσιολογικό οι άνθρωποι να ακολουθήσουν έναν τέτοιο δρόμο. Είναι ζήτημα της πολιτείας να βρει τους καταλληλότερους τρόπους για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό».
«ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΛΥΣΕΙΣ – ΕΧΟΥΜΕ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ»
«Ο ιατρικός μας σύλλογος έχει ασχοληθεί και συνεχίζει να ασχολείται με το ζήτημα, αλλά δυστυχώς οι προτάσεις τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν ήταν εφικτές να πραγματοποιηθούν λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων. Στην προηγούμενη περίοδο, έχοντας μιλήσει με τον πρ. υπουργό κ. Ξανθό, είχε τεθεί το θέμα του ανοίγματος των νοσοκομείων και στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα που έχουμε μια κυβέρνηση με τον κ. Κικίλια που είναι πιο «πρόσφορη» για τις ιδιωτικοποιήσεις, ελπίζουμε να βρεθούν νέες λύσεις για να μπορέσουν να συμπληρώνονται και τα εισοδήματα αλλά και να λυθεί το πρόβλημα των νοσοκομείων, όπου οι συνάδελφοι φεύγουν σωρηδόν, αφού έχουμε «κρίση» στο νοσοκομείο και στην ορθοπεδική κλινική που μένει χωρίς στελέχη και βρίσκεται σε κίνδυνο. Θα πρέπει με κάποιον τρόπο η πολιτεία, τώρα που έχει βγει από τα μνημόνια και να μπορέσει να ανταποκριθεί στα ζητήματα υγείας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, στον βαθμό που θα μπορέσει να υπάρξει μια καλύτερη οικονομική ανάκαμψη» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως «το ιατρικό επάγγελμα παραμένει ένα επάγγελμα υψηλής ποιότητας, υψηλής στάθμης, έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με μεγάλη εξειδίκευση. Έχουμε υψηλής ποιότητας ιατρική στον Νομό Ξάνθης αλλά και γενικότερα στην περιφέρειά μας, ασχέτως των προβλημάτων που υπάρχουν. Εύκολα ένας πολίτης βρίσκει διάγνωση και θεραπεία και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, πόσο μάλλον όταν οι γιατροί τα τελευταία χρόνια, έσκυψαν επάνω από τους συμπολίτες μας που είχαν αδυναμίες. Εξετάζαμε πάρα πολλές φορές στα ιατρεία μας, δωρεάν. Αυτό το γνωρίζω σε πρώτο πρόσωπο. Όλοι οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημα. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι οι δε νοσοκομειακοί ιατροί, έδωσαν τον εαυτό τους όλα αυτά τα χρόνια για να κρατηθούν τα νοσοκομεία. Έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις και δούλεψαν έχοντας απομειωθεί πολλές φορές τα εισοδήματά τους, χωρίς όμως να θέλω να πω με αυτόν τον τρόπο και να κάνω μια «αγιογραφία» του ιατρικού κόσμου. Δεν είμαστε μόνον «άγιοι», έχουμε μέσα στους κόλπους μας και το…«διαβολικό», όπως άλλωστε σε όλα τα επαγγέλματα. Όταν μιλώ για τους ιατρούς, εννοώ τους ιατρούς που είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, της ηθικής τάξης και του ιατρικού όρκου».
«ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ…»
«Πρέπει να πω ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια πολιτική ιδεολογία και ένας χώρος που πίστευε ότι η αποδυνάμωση των δημοσίων δομών, αυτομάτως θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι ένα μεγάλο σφάλμα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πολλά χρήματα για να επενδύσει όσο φαντάστηκαν, με αποτέλεσμα όταν ένα κομμάτι έκλεινε να αντικαθίσταται από το «τίποτα». Με αυτήν την έννοια, θα πρέπει να είμαστε με πολύ ανοικτά μυαλά σε αυτές τις περιπτώσεις, με νέες ιδέες (γιατί οι παλιές ιδέες οδηγούν πολλές φορές σε αδιέξοδα και αποτυγχάνουν). Και τώρα που είμαστε λοιπόν σε εποχές εύκολων ιδεολογικών προσεγγίσεων, όπως έγινε και στην προηγούμενη περίοδο, η πραγματικότητα είναι πιο δύσκολη από ότι φανταζόμαστε. Θα πρέπει συνολικά ο ιατρικός κόσμος, η πολιτική ηγεσία, οι τοπικές κοινωνίες, να σκεφτούν επάνω στην πραγματικότητα της περιοχής μας, όχι μόνον στον τομέα των επιστημών, των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, των ιδιωτικών επαγγελμάτων αλλά και το πώς θα μπούμε στην νέα πεντηκονταετία. Με ποιους όρους; Τι θέλουμε για τον ιατρικό κόσμο; Τι θέλουμε όχι μόνο για τους επαγγελματίες ιατρούς αλλά και το τι θέλουμε για την αναπαραγωγή της γνώσης» υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, σημειώνοντας ότι «αναρωτιόμαστε γιατί φεύγουν έξω οι νέοι μας. Δεν φεύγουν μόνον για τα χρήματα αλλά και επειδή έχει μείνει πίσω επιστημονικά ο κόσμος στην Ελλάδα, όσον αφορά στην ανανέωση των υποδομών. Έχει μείνει πίσω όσον αφορά την ανανέωση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει την λειτουργία και των νοσοκομείων αλλά και των πανεπιστημίων. Θέμα που θίγεται πολύ έντονα με την συζήτηση περί δημοσίων ή ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με αυτήν την έννοια είναι ανοικτά τα ζητήματα του τι πρέπει να γίνει για να είναι ελκυστική η χώρα μας για τους επιστήμονες. Για την Θράκη ιδιαίτερα, πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν έχουμε ένα «brand name». Τα πανεπιστήμια της Θράκης δεν αποτελούν σημεία αναφοράς. Έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα που δεν επιτρέπει να έρχονται πολλοί ξένοι φοιτητές και γενικά υπάρχουν ζητήματα ανοικτά, αλλά και για εμάς σαν πολίτες της Θράκης ευρύτερα, δεν έχω ακούσει από τους πολιτικούς μας υποψηφίους και ελεγχθέντες (‘η και από τον προηγούμενο ακόμη χώρο της Αριστεράς) να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Πιο πολύ ήταν της τάξεως της διαχείρισης παρά της πρότασης. Τώρα που είμαστε εκτός «πατροναρίσματος» από τους δανειστές μας, στον ίδιο βαθμό που ήμασταν πριν, είναι ένα θέμα να σκεφτούμε τι ακριβώς θέλουμε. Και εκεί, χρειάζονται μυαλά, όχι μόνον ιατρικά, αλλά και δημοσιογραφικά σαν τα δικά σας, χρειάζονται όλους τους πολίτες, τις τοπικές ηγεσίες, τους ενεργούς πολίτες, ώστε να προταθούν νέες λύσεις σχετικά με το τι θα κάνουμε».
«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «νομίζω ότι και με την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων υγείας Ξάνθης, δίνουμε την εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο. Υπάρχουν ελλείψεις, δεν γίνονται προσλήψεις και αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Δεν κατηγορούμε μια συγκεκριμένη κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Το σύστημα υγείας έχει γεράσει. Όταν δημιουργήθηκε το ’85 ήταν άλλες οι προοπτικές και οι σκέψεις. Εκείνο τον καιρό σκέφτονταν ότι ο ειδικευόμενος τελειώνει και θα πάει στο νοσοκομείο να κάνει την ειδικότητα, θα μπει στο σύστημα και το σύστημα θα τον χρησιμοποιήσει. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Την «λάντζα» αυτή αναγκάζονται και την κάνουν ιατροί που είναι εξειδικευμένοι. Ιατροί μεγάλης ηλικίας. Για αυτό και ο κ. Καραμούλας, ο οποίος είναι Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής, λέει ότι χωρίς ειδικευόμενους δεν μπορεί να δουλέψει. Δεν μπορεί να κατεβαίνει στις 12.00 το βράδυ για να δει την οσφυαλγία, επειδή πόνεσε η μέση κάποιου και το πρωί να μπει στο χειρουργείο για τρεις ώρες. Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να κατεβαίνει και να βγάζει ράμματα ή να κάνει αλλαγές. Το σύστημα έχει «αδειάσει» από ιατρούς και έτσι αναγκάζονται αυτοί που υπάρχουν, να υπερβαίνουν πραγματικά εαυτόν για να καλύψουν τις ανάγκες. Οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό όπου είναι και καλύτερες οι συνθήκες και περισσότερα τα χρήματα και υπάρχει και περισσότερη οργάνωση για να κάνουν μαθήματα. Όταν έρχεται εδώ ένας ειδικευόμενος, υπάρχουν ελλείψεις και η ζωή του γίνεται «ποδήλατο». Θα κάνει τα πάντα, οπότε και προτιμά μια πιο οργανωμένη κλινική για να είναι ένας μέσα σε άλλους δέκα από το να έρθει εδώ όπου θα είναι μόνος του ή με δύο και τρεις ακόμη και θα πρέπει να βγάλουν δουλειά δέκα ατόμων. Είναι πολλά τα προβλήματα».
«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΜΙΣΘΟΣ»
«Χρειάζεται αναδιάρθρωση το σύστημα, χρειάζονται προσλήψεις όπως επίσης χρειάζεται και ο ανάλογος μισθός διότι για να έρθει να δουλέψει ο άλλος και να υπερβεί εαυτόν (γιατί όντως υπερβαίνουμε εαυτόν) δεν αρκούν τα χρήματα που δίνει το δημόσιο. Αυτά που βγάζει σε έναν μήνα, θα τα βγάλει σε μια εβδομάδα έξω. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εμείς υποτίθεται ότι είμαστε μια άγονη περιοχή. Ας δοθούν κίνητρα για να έρθει ο κόσμος στην Ξάνθη» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «σίγουρα οι νέοι ιατροί δεν «κρεμούν» τα πτυχία τους. Μπορεί να ασχολούνται με δουλειές στις οποίες χρησιμοποιούνται οι γνώσεις της ιατρικής αλλά να μην είναι «μάχιμοι» ιατροί. Πάντως η δουλειά του νοσοκομείου έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της κρίσης και λόγω του γεγονότος ότι όλοι αυτοί οι ανασφάλιστοι επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει ΑΜΚΑ κλπ και έρχονται στο νοσοκομείο – παρόλο που δεν έχουν ασφάλεια- και εξυπηρετούνται. Αυτό είναι ένα πολύ καλό μέτρο, αλλά αύξησε πολύ την δουλειά και αντί να αυξηθεί και το προσωπικό, ελαττώθηκε».