Στην «κανονικότητα» επέστρεψαν και οι… πορτοφολάδες, στο Παζάρι Ξάνθης

Από Βουλγαρία και Β. Ελλάδα οι περισσότεροι «ταχυδακτυλουργοί» – Εν τω μεταξύ ο Δήμος Ξάνθης σχεδιάζει την αναβάθμιση του χώρου

Ν. Γουναρίδης και Γ. Ζερενίδης, μιλούν στην «Θ»

Μπορεί το παζάρι της Ξάνθης να επέστρεψε στην κανονικότητα όσον αφορά στην λειτουργία του – αν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζει ο covid – 19, συνεχίζουν να τηρούνται – ωστόσο στην… «κανονικότητα» έχουν επιστρέψει και τα περιστατικά κλοπής πορτοφολιών και τσαντών, ανυποψίαστων Ξανθιωτών καταναλωτών που τα Σάββατα επισκέπτονται την λαϊκή αγορά. Ένα φαινόμενο που έκανε ξανά την εμφάνισή του, το περασμένο Σάββατο και αποτελεί εβδομαδιαίο «βραχνά» για την αστυνομία της Ξάνθης, το προσωπικό της οποίας προσπαθεί μεν, αλλά δεν αρκεί, για να επιτηρήσει το μεγάλο σαββατιάτικο παζάρι, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, ο οποίος εφιστά την προσοχή των Ξανθιωτών που φέρουν επάνω τους πορτοφόλια ή τσάντες.,

Εν τω μεταξύ, αν και ο Δήμος Ξάνθης, δεν εμπλέκεται στο κομμάτι της αστυνόμευσης, προχωρά στον επανασχεδιασμό και στην αναβάθμιση του παζαριού, όπως επισημαίνει από την δική του πλευρά, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης.

 

ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ ΑΛΛΑ… ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αναλυτικότερα αναφορικά με τις κλοπές, ο κ. Γουναρίδης εξηγεί ότι:

Εμείς σαν αστυνομία, προσπαθούμε όσο μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτό το κομμάτι. Κάνουμε ο,τι μπορούμε. Βέβαια τώρα έχει πέσει το μεταναστευτικό, τα μέτρα με την πανδημία κλπ. Το  ζήτημα στο κομμάτι του παζαριού έγκειται περισσότερο στην προσοχή των πολιτών, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν σε εμφανή σημεία τα πορτοφόλια τους ή άλλα αντικείμενα αξίας, δεν πρέπει να συνωστίζονται στους πάγκους ή σε σημεία όπου μπορεί να γίνει η κλοπή. Πρέπει να είναι όσο μπορούν με λιγότερο κόσμο. Από εκεί και πέρα, εμείς βγάζουμε όσο μπορούμε περιπολίες. Θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη, να είναι μεγαλύτερη η προληπτική και εμφανής παρουσία αστυνομικών στον χώρο του παζαριού, αλλά αυτό δεν γίνεται.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ «ΔΙΚΑ ΜΑΣ» ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΛΙΓΟ – ΠΟΛΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Επιπλέον ο ίδιος σημείωσε ότι:

Τα περιστατικά κλοπών,  από όσο γνωρίζω καταγράφονται στην υπηρεσία μας. Ωστόσο δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω πόσα διαβιβάζονται στο Αρχηγείο. Δεν γνωρίζω αν η κεντρική διοίκηση, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή μας. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχουν αγανακτήσει και οι πολίτες – με τους οποίους μιλούμε – και τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν πάρα πολλές φορές και σε συγγενείς μας. Πάρα πολλά από αυτά μάλιστα – επειδή έχουν αγανακτήσει – δεν τα δηλώνουν καν στην αστυνομία.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έρχεται αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων, όχι μόνο από την Βουλγαρία αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στο παζάρι μας – γιατί γνωρίζουν ότι είναι από τα μεγαλύτερα – με αυτόν τον σκοπό και όταν αποχωρούν από την πόλη μας, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο δράστης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπισθούν. Αν και το Τμήμα Ασφάλειας έχει πρόβλημα με το δυναμικό, είδατε ότι τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθη ένα κύκλωμα που έρχονταν από Θεσσαλονίκη και έκλεβε οχήματα από την Ξάνθη, με σκοπό την παράνομη μετανάστευση. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον. Δεν έχουμε μόνο τα «δικά μας» παραβατικά άτομα στην Ξάνθη, που λίγο – πολύ γνωρίζουμε ποια είναι. Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται και από άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Καλό είναι οι γυναίκες να μην έχουν τις τσάντες τους ούτε στο πλάι, ούτε στην πλάτη τους, αλλά στο μπροστινό μέρος του σώματος, για να μπορούν να τις ελέγχουν. Το μεγαλύτερο θέμα είναι στον γυναικείο πληθυσμό, κυρίως μεγάλης ηλικίας. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Εμείς κάνουμε ο,τι μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε σε όλα, αλλά είναι απολύτως αδύνατο – όπως καταλαβαίνετε – κάθε πολίτης να έχει έναν αστυνομικό, για αυτό πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν κάποια μέτρα για να προφυλάσσουν την περιουσία τους.

 

ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ.. ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ

Από την πλευρά του, ο κ. Ζερενίδης αφού διευκρίνισε αρχικά ότι ο Δήμος δεν έχει σχέση με την αστυνόμευση του παζαριού, παρά μόνο με την λειτουργία του και ότι υπάρχουν κάθε Σάββατο υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος Ελέγχου αλλά οι αρμοδιότητές τους αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, εξήγησε ότι:

Υπάρχουν λίγες μικρές παρεκκλίσεις γενικά, οι οποίες διορθώνονται με τον έλεγχο που κάνουμε ως προς τις αποστάσεις. Σε γενικές γραμμές όμως, τα μέτρα τηρούνται. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, έχουμε σκέψεις για αναμόρφωση και αναβάθμιση του παζαριού και ήδη έχουμε  ξεκινήσει την διαδικασία της μελέτης για τα στέγαστρα και το πώς θα διαμορφωθούν αλλά και για την νέα «επαναχάραξη» των θέσεων. Θα βελτιώσουμε τις θέσεις δηλαδή. Ξεκινάμε από τους παραγωγούς (αυτό το δουλεύουμε ήδη και θα βγει μέχρι τέλος του χρόνου) και μετά θα πάμε και στους επαγγελματίες και με αυτήν την βελτίωση των θέσεων θα κοιτάξουμε να θα «καταργήσουμε» κάποιες θέσεις, έτσι ώστε να είναι πιο ευρύχωρο και πιο λειτουργικό το παζάρι και να οδεύσουμε σιγά σιγά προς την αναβάθμισή του. Να καταγραφούν δηλαδή οι κανονικές θέσεις των πολιτών και μετά να πάμε και σε αλλαγή στεγάστρων κλπ. Βέβαια πολλές φορές οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες ενώ έχουμε να κάνουμε και με τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων – που είναι και μια κατηγορία επαγγελματιών χαμηλού εισοδήματος – οπότε θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην διαταράξουμε και τις σχέσεις που έχουμε ως δήμος με τους ανθρώπους αυτούς που μέσω του επαγγέλματος αυτού, επιβιώνουν. Προσπαθούμε όμως να πάμε σε μια ποιοτική αναβάθμιση κυρίως του χώρου και έπειτα – σε συνεννόηση με τους συλλόγους – πιθανόν και των υπηρεσιών που παρέχουν εκεί.

 

ΕΞΕΤΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΥΔΡΑΣ

Τέλος σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν έχει ληφθεί υπόψη το αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης που αναδείχθηκε μέσα από σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, για την «μετακόμιση» των πάγκων από την οδό Ύδρας, με σκοπό την απρόσκοπτη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση συμβάντος, ο κ. Ζερενίδης απαντά:

Αυτό το αίτημα της πυροσβεστικής το έχουμε εξετάσει και εμείς. Για αυτή η διαμόρφωση στο παζάρι, όλα οδηγούν στην τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος έχει επικυρωθεί με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Θα ξεκινήσουμε βήμα βήμα, από την βελτίωση των θέσεων ώστε να πληρωθούν οι κενές και να δούμε αν θα καταργήσουμε κάποιες θέσεις ή όχι και όταν λύσουμε αυτά τα ζητήματα, με τροποποίηση του κανονισμού, θα υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν οι πωλητές από την οδό Ύδρας ώστε να «απελευθερωθεί» ο χώρος για την πυροσβεστική και να μεταφερθούν στην οδό Πανεπιστημίου που είναι  ένας δρόμος ελεύθερος, άνετος και λειτουργικός. Τα εξετάζουμε όλα τα ζητήματα, απλά  πρέπει να γίνουν όλα με κάποιες διαδικασίες. Δεν γίνεται να λυθούν απευθείας με μια διοικητική πράξη. Για αυτό πρώτα ετοιμάζουμε την βελτίωση των θέσεων των παραγωγών, μετά θα πάμε στην βελτίωση των θέσεων των επαγγελματιών πωλητών και όταν θα ολοκληρωθούν οι θέσεις, θα δούμε για την αναβάθμιση του χώρου, που περιλαμβάνει τις τουαλέτες που υπάρχουν εκεί, τα στέγαστρα και έναν οικίσκο που θέλουμε να στήσουμε όπου θα στεγάζεται και το τμήμα το δικό μας (επόπτες) αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός και να λειτουργεί ένα περίπτερο πληροφόρησης. Όλα αυτά θα οδηγήσουν βέβαια στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα κάνουμε την τροποποίηση του κανονισμού για να λύσουμε και τα θέματα χωροθέτησης, όπως – καλή ώρα – αυτό της πυροσβεστικής και της οδού Ύδρας.