Στην Κομοτηνή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Ανακηρύχθηκε και επίτιμος διδάκτορας του ΔΠΘ

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην Κομοτηνή και τη Θράκη. Δεν είναι άγνωστη πόλη για εμένα η Κομοτηνή, την αγαπώ διότι έκανα λίγα χρόνια ως φοιτητής εδώ, αλλά είμαι και Θραξ ως Κωνσταντινουπολίτης, καθώς η Κωνσταντινούπολη είναι μέρος της Θράκης, επομένως αισθάνομαι ότι είμαι στον τόπο μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος από την Κομοτηνή χθες 02/03.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έφτασε στην Κομοτηνή προχθες και χθες επισκέφθηκε τη Μαρώνεια, όπου τέλεσε την ονοματοδοσία της πλατείας του χωρίου, σε πλατεία «Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ», σε τιμή και μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ του Κωνσταντινίδη, του Μαρωνείτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος  παράλληλα έστειλε και μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία και υπέρ της ειρήνης στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και πλήθος αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, ενώ φυσικά δεν έλειπαν οι Σύλλογοι της Ροδόπης με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και τα λάβαρά τους.


Θέλει να τιμήσει τη Μαρώνεια
Πριν την τελετή υποδοχής στο ναό ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στη Θράκη και στην Κομοτηνή.

Δήλωσε ότι θέλει να τιμήσει τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ του Κωνσταντινίδη, του Μαρωνείτου, για αυτό και η ονοματοδοσία της πλατείας της Μαρώνειας προς τιμήν του και συμπλήρωσε πως «θέλω να τιμήσω την Θράκη που έβγαλε ποιμενάρχες για την Αμερική».


«Η εισβολή στην Ουκρανία είναι βάρβαρη»
Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία με την Ρωσία, εκεί που καθημερινά οι καταστροφές είναι μεγάλες και άνθρωποι, ακόμα και παιδιά χάνουν την ζωή τους.

Χαρακτηριστικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για την φρίκη στην Ουκρανία ήταν το εξής: «Η εισβολή στη Ουκρανία από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι βάρβαρη, βίαιη και απαράδεκτη. Αυτή η εισβολή δεν παραβιάζει μόνο ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορεί αυτή η εισβολή να γίνει αποδεκτή και να δικαιολογηθεί από καμία εκκλησία, από καμία θεολογία και από καμία ανθρώπινη αξία. Είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών αδερφών μας, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να έχουν ανεξάρτητο κράτος.

Πιστεύω ότι αυτή η εισβολή δεν θα κρατήσει πολύ».
 

Η υποδοχή στο ναό του Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 
Όλοι οι εκπρόσωποι της Ροδόπης ήταν εκεί για να υποδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο στην Κομοτηνή και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων τον καλωσόρισε με τα πιο θερμά λόγια, ενώ του έδωσε και δώρο. 

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον ξεριζωμένο ελληνισμό από τα εδάφη της Μικράς Ασίας λέγοντας πως τους ίδιους πρόσφυγες που δέχθηκε η χώρα μας  δέχθηκε και η Αμερική. «Όπως και εδώ έτσι και εκεί εγκαταστάθηκαν σε μια χώρα ελεύθερη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. 

Οι Έλληνες της Αμερικής δεν ξέχασαν τις ρίζες τους που είναι εδώ στην Ελλάδα, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην Κύπρο […]».

ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΔΠΘ

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναγόρευσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ. Η τελετή έλαβε χώρα στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, ενώ πιο μπροστά στο κτίριο της Πρυτανείας υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΠΘ και του Αρχιεπισκόπου. 


Η τελετή αναγόρευσης
Οι πρυτανικές αρχές, πρόεδροι Τμημάτων του ΔΠΘ, προσωπικό του πανεπιστημίου και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μας ήταν εκεί για την αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής 

Αρχικά υπήρξε προσφώνηση του πρύτανη του ΔΠΘ καθηγητή Χειρουργικής Αλέξανδρου Πολυχρονίδη και επίσης προσφωνήσεις του κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγητή Μανόλη Βαρβούνη και της προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτριας Μαρίας Τζιάτζη.

Στην συνέχεια, δόθηκε έπαινος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, από την καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ζωή Γαβριηλίδου.

Μετά έγινε η ανάγνωση του ψηφίσματος, της έγκρισης και της αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμου διδάκτορα από την πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτρια Μαρία Τζιάτζη. 

Πραγματοποιήθηκε η περιένδυση του τιμώμενου με το επιτηβέννιο του ιδρύματος, από τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και επιδόθηκαν  μεμβράνες από τον κοσμήτορα της Σχολής Μανόλη Βαρβούνη.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως φορέα ειρήνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών και η τελετή μετά από λίγο έληξε.


Το μνημόνιο συνεργασίας
Νωρίτερα τα χέρια έδωσαν και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο κτίριο της Πρυτανείας, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας αρμόδιου για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άγγελου Συρίγου που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, ενώ παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκης.

Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά μεταξύ άλλων στη συγγραφή προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς στα σχολεία της ομογένειας στην Αμερική, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ζωής Γαβριηλίδου, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ. Επίσης περιλαμβάνει την από κοινού διοργάνωση θερινών σχολείων, αλλά και την δυνατότητα σε φοιτητές του ΔΠΘ να εκπονούν πρακτική άσκηση σε εκπαιδευτικές δομές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.


Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για την Θράκη
Αρχικά ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και παρουσίασε περιληπτικά το ακαδημαϊκό ίδρυμα στον Αρχιεπίσκοπο.  

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για το ΔΠΘ και την Θράκη είπε πως «διακρίνεται το ΔΠΘ, καθώς έχει πάει πολύ ψηλά στις αξιολογήσεις και έχει διαδραματίζει έναν εθνικό ρόλο. Δίνει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής της Θράκης, η οποία χρειάζεται. 

Ο εθνικός λόγος του ΔΠΘ δεν περιορίζεται μόνο στην Θράκη, καθώς επεκτείνεται και στην Αμερική, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας και της ταυτότητας. Πολλές φορές οι άνθρωποι για να προοδεύσουν και να ενσωματωθούν στην αμερικανική κοινωνία δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στην ταυτότητα την ελληνική και την ελληνομάθεια Έχουμε αναβιώσει το ανώτατο συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας που είχε διαλυθεί […]».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος  είπε πως η παρουσία του συμβολίζει «την θερμή υποστήριξη που έχει το ΔΠΘ από το ελληνικό κράτος. Χαιρόμαστε που το ΔΠΘ πάει τόσο καλά και θέλουμε να το ενδυναμώσουμε περαιτέρω» και ανέφερε για την Διακομματική Επιτροπή της Θράκης και το πόρισμα αυτής: «Υπάρχει ένα πόρισμα για την ανάπτυξη της Θράκης και ένας από τους βασικούς άξονες του είναι η ενδυνάμωση του ΔΠΘ. Αυτό θα γίνει και από το κράτος και από δράσεις όπως η σημερινή».

Πανεπιστήμιο και Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους, ενώ και ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Μανόλης Βαρβούνης τίμησε με δώρο τον Αρχιεπίσκοπο.

ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»