Στην «ουρά» 110 πρωτοετείς φοιτητές στην Ξάνθη για… 20 μόλις διαθέσιμα δωμάτια στις εστίες

Στην Σύγκλητο με κινητοποιήσεις, την ερχόμενη Πέμπτη οι φοιτητές – Τι διεκδικούν

 

 

Μόλις είκοσι στον αριθμό είναι τα διαθέσιμα δωμάτια για τους… 110 πρωτοετείς φοιτητές που έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις και πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να φιλοξενηθούν στις εστίες των Κιμμερίων της Ξάνθης.

Πρόβλημα που ανακύπτει για άλλη μια χρονιά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και για το οποίο φαίνεται πως η λύση, σύμφωνα με βούληση των ιθυνόντων, είναι η… «απένταξη» των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το «ν+2» (από το 7ο και πλέον έτος) από τις εστίες, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι νέοι.

Κ. ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ: «20 ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ… 110 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ξάνθης και μέλος των Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ξυπόλητος, ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «είναι γνωστό ότι στην Ξάνθη φοιτούν περίπου 4000 φοιτητές. Γενικότερα τα διαθέσιμα δωμάτια είναι περίπου 540. Πιο συγκεκριμένα, για τους πρωτοετείς το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή που μιλούμε υπάρχουν 20 διαθέσιμα δωμάτια, ενώ έχουν κάνει αίτηση 110 πρωτοετείς που περιμένουν να πάρουν δωμάτιο εδώ και δύο εβδομάδες. Από τότε που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα. Το «χυδαίο» που υπάρχει εκ μέρους και της φοιτητικής μέριμνας (αφού από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις και γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα) είναι ότι προσπαθούν να δώσουν λύση με το να στρέψουν οι πρωτοετείς που περιμένουν τα δωμάτια, την αιτία στους μεγαλύτερους φοιτητές (πέραν του 7ου έτους λόγω του «ν+2»). Προφανώς και είναι χυδαίο το να λένε στους πρωτοετείς «φταίνε οι παλιοί που δεν μπαίνετε». Εμείς λέμε ότι οι φοιτητές και οι ανάγκες για δωρεάν στέγαση, αυξάνονται κάθε χρόνο. Η λύση είναι να παλέψουμε όλοι μαζί (πρωτοετείς φοιτητές, νεότερων ετών, «ν+2»), ανεξάρτητα από το αν ισχύει αυτή η νομοθεσία. Εμάς δεν μας καλύπτει και έχουμε πει πολλές φορές ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό, διότι ειδικά οι εστιακοί φοιτητές, για να φτάνουν από 8ο και πέρα έτος, δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους και μέχρι να τις περατώσουν πρέπει να δικαιούνται στέγαση».

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟ, ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

«Την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση που ήταν ιδιαίτερα δυναμική και μαζική, ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την αντιπρύτανη – υπεύθυνη ακαδημαϊκών υποθπέσεων και φοιτητικής μέριμνας κ. Γαβριηλίδου, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί μας στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας. Προφανώς εμείς δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, για τα δικαιώματα και την κάλυψη των αναγκών μας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με κινητοποίηση στην Σύγκλητο, την Πέμπτη 17/10 στις 10.00 και καλούμε και Φοιτητικό Σύλλογο και Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών του ΔΠΘ να παραβρεθούν στην κινητοποίηση αυτή. Διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις σχολές και τις εστίες στο ύψος των αναγκών, δωρεάν σίτιση – στέγαση – βιβλία – αναλώσιμα – μετακινήσεις για όλους, αμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών. Διεύρυνση των δικαιούχων και άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες, υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία, να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω απ’ τις εστίες ακόμα κι αν ξεπερνάει το «ν+2», δήμευση εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου προκειμένου να ανεγερθούν νέες σύγχρονες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια, επισκευή και ανακαίνιση των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη. Μέτρα αντιπυρικής – αντισεισμικής θωράκισης, δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, ζητούμε έξω τους εργολάβους από τις εστίες και τις σχολές και τέλος να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν στις υπάρχουσες λέσχες με ποιοτικό φαγητό. Οι λέσχες να είναι στην ευθύνη του Πανεπιστημίου με μόνιμους εργαζόμενους με δικαιώματα».