
Ειρ. Μπατζακίδου: «Δεν προλαβαίνουμε τις αποκλίσεις εσόδων-εξόδων έως τις 31/12 στο MyData»
«Ελλοχεύουν κυρώσεις και πρόστιμα – Ευθύνη των επιχειρήσεων η αποστολή δεδομένων – Ευθύνη μας, ο χαρακτηρισμός τους», εξηγεί η πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε Ξάνθης, στην «Θ»
«My Data». Ένας «βραχνάς» για λογιστές και επιχειρήσεις, που καλούνται να περάσουν δεδομένα εσόδων και εξόδων, την ίδια στιγμή που η ΑΑΔΕ δεν έχει καλύψει όλα τα κενά.
Και ενώ η ενημέρωση θα έπρεπε να διαχυθεί από τα αρμόδια υπουργεία προς τους ενδιαφερόμενους, αυτό το κάνουν τελικά οι λογιστές – φοροτεχνικοί με την «Φορολογική Περιοδεία». Ένα σεμινάριο που αφορά στις σημαντικότερες αλλαγές στα myDATA μετά την έκδοση της εγκυκλίου Α.1090/2022 και που έκανε «στάση» χθες 13/12 στην Ξάνθη.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Ειρήνη Μπατζακίδου, η οποία αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας παράλληλα πως διαμοιράζονται οι ευθύνες των επιχειρήσεων και των μηχανογράφων και εξηγώντας μέχρι που «φτάνει» η αρμοδιότητα των λογιστών.
«Δεν προλαβαίνουμε για αποκλίσεις εσόδων και εξόδων έως τις 31/12- υπάρχουν και άλλα θέματα που δεν επιλύθηκαν»

Αναλυτικότερα, η κ. Μπατζακίδου, εξήγησε στην «Θ» ότι «εδώ και χρόνια ακούμε για τα My Data. Από το 2019 που ξεκινήσαμε – και πήραμε ένα σωρό παρατάσεις – μέχρι και σήμερα. Ωστόσο ακόμη και σήμερα, διαπιστώνουμε ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν στείλει τα έσοδα – ως όφειλαν – για όλο το 2021. Αυτά έπρεπε να είχαν υποβληθεί έως τις 30/6. Πολλές επιχειρήσεις όμως, δεν τα έστειλαν ακόμη, με αποτέλεσμα ο αντισυμβαλλόμενος (που για αυτόν είναι έξοδο) να είναι υποχρεωμένος να το στείλει ως «απόκλιση». Για να το κάνουμε όμως αυτό εμείς, ως λογιστές, θα πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία και με την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και να ρωτήσουμε αν έχουν σκοπό να τα ανεβάσουν μέχρι τις 31/12, διαφορετικά θα πρέπει να τα στείλουμε εμείς. Αυτό είναι το κομμάτι των εσόδων. Όσον αφορά στα έξοδα, που μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 – πριν βγει η Εγκύκλιος – γνωρίζαμε ότι τα έξοδα δεν θα αναζητηθούν, θα έπρεπε να δούμε και για αυτά τις αποκλίσεις μέχρι τον Οκτώβριο. Όλο αυτό, είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να γίνει μέχρι τις 31/12/2022. Και αυτό το λέμε γιατί το 2021, καταχωρήθηκαν τα έξοδα με τον «Χ» – «Ψ» τρόπο. Δεν καταχωρήθηκαν ώστε να μπορέσουμε να τα διασταυρώσουμε με τα My Data, οπότε υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Υπάρχουν βέβαια και θέματα που δεν τα έχει λύσει ακόμη ούτε η ίδια η ΑΑΔΕ, που αφορούν σε κάποια έξοδα που δεν μπορούν να απεικονιστούν σωστά, ούτε να διασταυρωθούν σωστά ακόμη και αυτήν την στιγμή, ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου».
«Ελλοχεύουν κυρώσεις και πρόστιμα – ευθύνη των επιχειρήσεων η αποστολή δεδομένων – ευθύνη μας, ο χαρακτηρισμός τους»
Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αυτήν την στιγμή, για τις επιχειρήσεις;
Στην παραπάνω ερώτηση, η κ. Μπατζακίδου απαντά ως εξής:
«Κυρώσεις και πρόστιμα, με ευθύνη της επιχείρησης ή ευθύνη ενδεχομένως του μηχανογράφου που «στήνει» το πρόγραμμα (διότι αν κάτι δεν είναι σωστά στημένο δεν θα φύγει σωστά ούτε στην ΑΑΔΕ). Είναι πολλοί οι παράγοντες. Εμάς, η ευθύνη μας αφορά στον χαρακτηρισμό. Δηλαδή, στο πως θα χαρακτηρίσω ένα έσοδο ή έξοδο (π.χ. αν είναι πώληση εμπορευμάτων, πώληση προϊόντων, λοιπά έσοδα, αν είναι αγορά εμπορεύματος, αν είναι αγορά πρώτης ύλης, αν είναι έξοδο με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ κ.α). Το δικό μας κομμάτι, τελειώνει στον χαρακτηρισμό. Οι ευθύνες αυτών που αποστέλλουν όμως, έγκεινται στο αν φεύγουν σωστά τα δεδομένα και αν οι μηχανογράφοι έχουν κάνει σωστές τις «γέφυρες» για να φεύγουν σωστά τα πάντα στην ΑΑΔΕ».
«Βραχνάς και το my data και το my ergani – η φορολογική περιοδεία, έρχεται να ενημερώσει και εμάς και τις επιχειρήσεις»
«Υπάρχουν ακόμη κενά και δεν έχουν επιλυθεί. Περιμένουμε. Θα βγει και πάλι μια καινούρια Εγκύκλιος (μας έχουν βάλει να διαβάζουμε συνεχώς Εγκυκλίους). Τα My Data είναι περίπου 400 σελίδες ερωτήσεις – απαντήσεις. Πως θα βρούμε τον χρόνο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλο αυτό; Και τα My Data και το My Ergani είναι μεγάλος «βραχνάς». Πάμε να ψηφιοποιήσουμε ένα κράτος, χωρίς να έχουν γνώση αυτοί που πάνε να διαχειριστούν όλα αυτά τα πράγματα και δη οι επιχειρηματίες» συνέχισε η ίδια, ενώ στην ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το τι έρχεται να κάνει η «Φορολογική Περιοδεία», η πρόεδρος της ΕΦΕΕ Ξάνθης, απαντά ότι «έρχεται να ενημερώσει και εμάς, αλλά και τις επιχειρήσεις. Οι λογιστές προσπαθούμε να ενημερωθούμε. Δεν προσπαθεί το κράτος να μας ενημερώσει. Για όλες αυτές τις σελίδες, δεν αρκεί μόνον μια ανάγνωση. Θα πρέπει να υπάρχει κατεύθυνση και εκπαίδευση. Εμείς, τα βρίσκουμε τα δικά μας «πατήματα» διότι ο κλάδος μας είναι επιστημονικός (όσο και αν δεν θέλουν να το αποδώσουν αυτό και όσο και αν απλά και μόνο το λένε χωρίς να το εννοούν). Είναι ατελείωτες οι ώρες που διαβάζουμε και αφιερώνουμε από την προσωπική μας ζωή για αυτήν την εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων και όχι μόνον δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά. Το θέμα είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να αναλάβουν καθόλου κόστος εκπαίδευσης επάνω σε αυτό. Και βέβαια, ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει μια ενημερωτική καμπάνια από την ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις, για να γίνει σωστά από εκεί. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και από το Υπουργείο Εργασίας για το My Ergani. Βλέπετε πως όλοι προσπαθούν να ενημερωθούν και ο μόνος φορέας ενημέρωσης, είμαστε εμείς. Όμως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά του δημοσίου. Την κάνουμε μεν, αναφορικά με τις υπηρεσίες (που είναι ανύπαρκτες επί της ουσίας) και φτάνουμε και στο σημείο ενημέρωσης των επιχειρήσεων, για πράγματα που θα έπρεπε να γίνονται από το ίδιο το Υπουργείο».