Στην Ξάνθη συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων απ’ όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Ν. Δημόπουλος: «Κανένας μηχανισμός ελέγχου – Μικραίνει το ζωικό κεφάλαιο»

 

Με βασικά θέματα την πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και το κρέας, την δέσμευση των ενισχύσεων για χρέη και την μη εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού, συνεδρίασαν το απόγευμα της Τετάρτης 14/11 οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο περιφερειακός εκπρόσωπος και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στα συμπεράσματα της συνεδρίασης όσο και στα επόμενα βήματα, με κινητοποιήσεις στην Κομοτηνή την προσεχή εβδομάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Ειδικότερα ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι «πένα πρώτο και βασικό θέμα είναι το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας. Οι τιμές έχουν καταποντιστεί. Το δεύτερο θέμα είναι το ακατάσχετο των επιδοτήσεων που καταστρατηγήθηκε και στην ουσία κατάσχονται οι ενισχύσεις και το τρίτο θέμα αφορά στο ακατάσχετο των λογαριασμών που δεν εφαρμόζεται στον πρωτογενή τομέα, όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Για παράδειγμα μιλάμε για 15.000 τον χρόνο (1250 ευρώ το μήνα το κάνουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους). Εμείς δεν είμαστε ούτε μισθωτοί ούτε συνταξιούχοι ούτε πληρωνόμαστε το καθαρό μας κέρδος όταν μπαίνουν χρήματα στον λογαριασμό μας. Ο μισθωτός παίρνει τον μισθό του και πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ταΐζει την οικογένειά του κλπ. Ο κτηνοτρόφος όταν πληρώνεται, πληρώνεται τζίρο. Πληρώνεται δηλαδή την αξία του προϊόντος. Δεν μπορείς λοιπόν να κατάσχεις τον τζίρο. Από τις 15.000 το κέρδος μπορεί να είναι 1000-2000 ευρώ. Γιατί κρατάς τις 15.000 ενώ θα πρέπει να μπεις στην διαδικασία να βρεις τα 1000 ευρώ. Πρακτικά λέμε λοιπόν, ότι δεν μπορούν αν εφαρμοστούν οι 15.000 ευρώ όπως στους μισθωτούς».

 

«ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ….»

«Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Το ξέραμε από πριν, το ξέρουμε και τώρα. Βλέπουμε ότι και οι σύλλογοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ή να αλλάξουμε κάποια πράγματα και αποφασίσαμε μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις κατά δήμους και νομούς και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε συλλογικά σε κάποια κινητοποίηση στην Κομοτηνή. Λογικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει, για να μπορέσουμε να «ταρακουνήσουμε» λιγάκι και την περιφέρεια που μπορεί στα περισσότερα θέματα να μην έχει αρμοδιότητα, όμως έχει σταματήσει από ότι βλέπουμε, να διεκδικεί για εμάς και για την περιοχή μας. Εδώ δεν έχουμε υπουργεία για να πάμε. Η περιφέρεια είναι συμβολικά ο εκπρόσωπος της πολιτείας, καλώς ή κακώς. Θα πάμε όλοι να διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει, δυναμικά και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα κάνουμε» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, σημειώνει ότι «έχουμε πέσει και 15% και 20% σε πολλούς παραγωγούς. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. Ένας άνθρωπος που πούλαγε 0.90€ σήμερα μπορεί να πουλά και 0.72€. Οι τιμές έχουν πέσει λόγω του εμπάργκο στην Ρωσία κυρίως. Γίνονται αθρόες εισαγωγές από χώρες γαλακτοπαραγωγικές, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, τα Βαλκάνια που έχουν αιγοπρόβειο.  Οι εταιρίες προτιμούν να πάρουν από εκεί το προϊόν, να εισάγουνε. Περισσότερο όμως είναι το «παιχνίδι». Όταν ο άλλος έχει μια ποσότητα από το εξωτερικό και μπορεί να φέρει μεγαλύτερη, παίζει με την δική του τιμή».

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

Κλείνοντας ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος θα πιάσει το προϊόν από την στιγμή που περνάει από τα σύνορα και από το τελωνείο στο λιμάνι, μέχρι να φτάσει στην μεταποίηση και στο ράφι. Μας λένε ότι θα γίνουν έλεγχοι, ότι πήραν μηχανήματα, έβαλαν χρήματα για τους ελέγχους, αλλά αυτά εδώ έπρεπε να έχουν γίνει…χθες. Όχι σήμερα. Δεν ξέρουμε τι περνά, γιατί για όσα έρχονται μέσα από την ΕΕ και τα Βαλκάνια, Ιταλία και Γαλλία δεν ελέγχονται. Κάποιος δηλαδή δηλώνει ότι φέρνει αιγοπρόβειο γάλα. Αν φέρει όμως λιποπρωτεΐνες οι οποίες στην ουσία είναι πέντε φορές μικρότερος ο όγκος από το γάλα; Με ένα βυτίο λιποπρωτεΐνη μπορείς να κάνεις πέντε βυτεία γάλα. Αυτό είναι γάλα πρόβιο από το οποίο βγάζεις το υγρό και το φέρνεις πηχτό. Αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει πέντε φορές προϊόν. Αν αυτός δεν ελέγχεται πουθενά και είναι πιο «ξύπνιος» το κάνει έτσι. Εν τω μεταξύ σφάζονται κοπάδια από την άλλη κατά χιλιάδες. Δεν πρόκειται για ένα και δύο. Σφάζονται συνεχώς χιλιάδες ζώα. Κανείς δεν θα μπει στην διαδικασία να καταστραφεί οικονομικά. Το ζώο παράγει ο,τι τρώει. Αν δεν φάει δεν παράγει. Φυσικά και έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο. Το ότι έχει μειωθεί το ξέρουμε. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι οποίοι διοικούν δεν καταλαβαίνουν ότι όταν μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο, αυτός που θα φύγει από το επάγγελμα δεν θα ξαναγυρίσει. Αυτό το επάγγελμα είναι τρόπος ζωής. Δεν κάνεις μια συμβατική ζωή όπως ένας οποιοσδήποτε εργαζόμενος. Εδώ δεν έχεις ωράριο, αργίες κλπ».