
Διευκρινίσεις στη χθεσινή σύσκεψη των εκπαιδευτών οδηγών
Αν. Μαστοράκης: «Αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού και του Γ.Γ. η μη διεξαγωγή εξετάσεων»
Π. Ραφτόπουλος: «Από…άλλο πλανήτη ο νόμος αυτός»
Σύσκεψη στην Ξάνθη, για ενημέρωση επάνω σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο, πραγματοποίησαν τα μέλη του σωματείου εκπαιδευτών οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καθώς και οι εκπαιδευτές οδηγών Ξάνθης.
Στο «επίκεντρο» της σύσκεψης, ήταν το ζήτημα της μη διεξαγωγής των πρακτικών εξετάσεων οδήγησης και οι λόγοι για τους οποίους αυτές δεν πραγματοποιούνται, παρά τις περί αντιθέτου αιτιάσεις του Υπουργείου Μεταφορών κ Επικοινωνιών.
«ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΧΗ – ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε ο κ. Αντώνης Μαστοράκης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υποψηφίων Οδηγών Νομού Καβάλας, επισημαίνοντας ότι «Όπως ξέρετε υπάρχει επτάμηνη αποχή από τις εξετάσεις. Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου, υπήρξε ξεκάθαρα πεντάμηνη αποχή των εξεταστών. Αφήνω στην κρίση σας τι έκανε το Υπουργείο για αυτό το πράγμα. Από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου, έχουν γίνει κάποιες (ελάχιστες) εξετάσεις ανά την Ελλάδα και από τις 12 Μαρτίου (που έχει αναρτηθεί ο νόμος) υπάρχει το ανεφάρμοστο του νόμου και για αυτόν τον λόγο δεν γίνονται εξετάσεις. Στις 8 Απριλίου έγινε μια σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών με τον Γενικό Γραμματέα, με την Ομοσπονδία μας και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Η ένωση δεσμεύθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα ύπαρξης ασφαλιστικού προϊόντος και όχι ύπαρξη ασφαλιστικού προϊόντος. Το υπουργείο «καπηλεύτηκε» την συνάντηση αυτή και έχει πει ότι υπάρχει ασφαλιστικό προϊόν και ότι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την μη διεξαγωγή εξετάσεων από τις 8 Απριλίου και μετά (το τονίζω αυτό) είμαστε εμείς. Εμείς δεν κάνουμε καμία αποχή. Αποχή δημιουργεί ο νόμος αλλά και αυτοί που τον δημιούργησαν».
«ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙ ΜΙΚΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ – ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ.Ο.Κ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ»
«Όταν πάμε για προγραμματισμό εξετάσεων ο αρμόδιος υπάλληλος πέραν της συγκεντρωτικής καρτέλας του μαθητή, των υποχρεωτικών ωρών και του παραβόλου πρέπει να πάρει και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατατεθειμένο στο ονοματεπώνυμο του μαθητή (με συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης και λήξης) για τον λόγο που το θέλει. Το έγγραφο αυτό μπαίνει στο προσωπικό συμβόλαιο του μαθητή εφ΄όρου ζωής. Αυτό που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή από τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι μικτές ασφάλειες. Στο ήδη ασφαλιστικό προϊόν δηλαδή που έχουμε μείς σαν εκπαιδευτές, να ασφαλίζουμε τους μαθητές μας. Όντως οι μικτές ασφάλειες καλύπτουν οποιαδήποτε ζημιά δημιουργηθεί, αλλά δεν καλύπτουν το ποινικό κομμάτι. Ότι δηλαδή, εφόσον γίνει κάτι σοβαρό και πληρωθούν όλα, όταν θα υπάρξει ποινική δίωξη του εκπαιδευτή αυτός δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία μικτή ασφάλεια» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το ότι θα πρέπει να βγει βέβαια ασφαλιστήριο στο ονοματεπώνυμο του μαθητή, είναι αδύνατον να γίνει γιατί θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 99 του Κ.Ο.Κ (περί μη παραχώρησης οχήματος σε άτομο που δεν έχει δίπλωμα οδήγησης)».
«ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ.Γ. Η ΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ»
«Ξεκινήσαμε σε πανελλήνιο επίπεδο έναν αγώνα εδώ και δύο ημέρες προκειμένου να διατρανώσουμε ότι αυτήν την στιγμή οι εξετάσεις δεν γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου» τόνισε επίσης ο κ.Μαστοράκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνάδελφοι στην Ξάνθη δυστυχώς δεν έχουν εξετάσεις και απορώ γιατί η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (ενώ είναι τόσο «σκληρή» και δεν έκανε εξετάσεις το διάστημα που αναφέρουμε (28/2 -12/3) ζητά την ευθύνη από τους εκπαιδευτές και δεν λέει την αλήθεια; Η οποία αλήθεια είναι το ανεφάρμοστο του νόμου. Πιστεύετε ότι οι συνάδελφοι στην Ξάνθη, μετά από επτά μήνες αποχή, έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο; Εδώ μιλάμε για εξαθλίωση».
«ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ Η…ΛΑΣΠΗ»
Σε ο,τι αφορά το «αγκάθι» του νόμου, αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «ο νόμος θέλει τον εκπαιδευτή μακριά και μάλιστα σε ένα από τα δύο στάδια της εξέτασης, θέλει τον υποψήφιο, τελείως μόνο του. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 99 του Κ.Ο.Κ. Έπειτα από την στιγμή που θα γίνει κάποιο ατύχημα, ο νόμος λέει πως αν ο εκπαιδευτής έχει αθροιστικά 90 μέρες ποινή, του αφαιρείται οριστικά η άδεια του εκπαιδευτή. Είναι σοβαρό το θέμα. το «φωνάζουμε» σε πανελλήνιο επίπεδο από την Δευτέρα, όλοι. Υπάρχει μεθοδευμένη «λάσπη», καθαρά από την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Μεταφορών…»
«ΣΤΗΝ…ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑ 3000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΑΠΟ…ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υποψηφίων οδηγών στην Ξάνθη που περιμένουν στην…ουρά για τις εξετάσεις διπλώματος οδήγησης ανέρχεται σε 3000, όπως επισήμανε ο κ. Πέτρος Ραφτόπουλος, ο οποίος μάλιστα μας ενημέρωσε ότι «είχα επικοινωνία με τον Διευθυντή του τοπικού γραφείου μεταφορών ο οποίος μου ζήτησε να εκπροσωπήσου τους εκπαιδευτές στην αναζήτηση χώρων για ασφαλή εξέταση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας κ. Βούρδας μας είπε σήμερα το πρωί, ότι οι αυτοί οι χώροι έχουν…βρεθεί. Προσπαθούν δηλαδή να μας πείσουν ότι επί επτά μήνες φταίμε εμείς. Εμείς εάν φταίμε (που δεν φταίμε) φταίμε για 10 μέρες. Μέχρι τώρα την αποχή των εξεταστών την προκάλεσε το ίδιο το Υπουργείο. Υπήρχε ένας νόμος πολύ καλός που εφαρμόζονταν σωστά (όπου θα μπορούσε να προστεθεί ο καλύτερος έλεγχος). Τόσα χρόνια που υπήρχε αυτός ο νόμος, δεν ελέγχανε τίποτα απολύτως και άφησαν τον νόμο να καταρρεύσει. Υπόψιν ότι τον νόμο αυτό που προϋπήρχε τον κάναμε εμείς οι εκπαιδευτές και ήταν πολύ καλός. Τώρα που προσπάθησαν αυτοί να δημιουργήσουν τον νόμο, έκαναν έναν νόμο από…άλλο πλανήτη. Δεν υπάρχει πουθενά και δεν εφαρμόζεται πουθενά αυτό το πράγμα».