Ευθ. Μίλκογλου: «Προσπαθούμε για ευνοϊκότερο χώρο και χρόνο»
Ο θεσμός της «Λευκής Νύχτας» έχει χρησιμοποιηθεί με σημαντική επιτυχία σε πολλές πόλεις της επαρχίας, ακόμη και γειτονικές της Ξάνθης όπως η Καβάλα, προκειμένου να τονώσει την αγοραστική κίνηση, την επισκεψιμότητα και σε τελική ανάλυση τον αριθμό των πολιτών στους εμπορικούς δρόμους. Το ενδιαφέρον σε τέτοιες διοργανώσεις ενισχύεται τόσο από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους με ξεχωριστές προσφορές των καταστηματαρχών, όσο και από τις τοπικές αρχές, δημοτικές και περιφερειακές, που πραγματοποιούν δράσεις και πρωτοβουλίες παράλληλα με τις δράσεις των επιχειρηματιών.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ξάνθη η σχετική πρωτοβουλία δεν ήρθε από την βάση του τοπικού εμπορικού συλλόγου αλλά μάλλον από την κορυφή του και ίσως υπό την πίεση της επιτυχίας που είχε σε γειτονικούς μας νομούς. Η απόφαση λοιπόν για την πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά που θα επιχειρούνταν το εγχείρημα αυτό ήρθε από την διοίκηση του εμπορικού συλλόγου που προσπάθησε να επενδύσει στο κύμα επισκεπτών που δημιουργεί το Ξανθιώτικο καρναβάλι. Ήταν μια προσπάθεια που σίγουρα δεν την βοήθησε και ο καιρός το 2016 αλλά όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Ευθύμης Μίλκογλου στην «Θ»: «Αποδείχθηκε ότι δεν ταίριαζε με αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Διότι στο καρναβάλι ο κόσμος, οι επισκέπτες στην πόλη μας έρχονται για να βγουν, να διασκεδάσουν, ακόμη και να μεθύσουν αν θέλετε, αλλά όχι για να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια…»
Όσον αφορά το μέλλον αυτής της προσπάθειας ο ίδιος τονίζει ότι: «Δεν είναι μία ιδέα που έχει σβήσει από το μυαλό μας. Είναι κάτι που θέλουμε να το επαναλάβουμε σε χρόνο και σε χώρο που θα μπορέσει να αποδώσει περισσότερο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κέντρου πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, κ. Πασχάλη Λύρατζης, ερωτηθείς για το πώς ο ίδιος βλέπει να μπορεί να γίνει μία καλύτερη εκμετάλλευση του θεσμού του καρναβαλιού από την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι: «Είναι ένα θέμα στο οποίο οι φορείς την επιχειρηματικότητας όπως είναι ο εμπορικός σύλλογος, το επιμελητήριο και η ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να κάνουν τις προτάσεις τους, τις οποίες με χαρά θα ακούσουμε και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα όλων των εορταστικών εκδηλώσεων που κάνει κάθε χρόνο ο δήμος Ξάνθης».
ΕΥΘ. ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ: «ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ»
Αναλυτικότερα ο κ. Μίλκογλου τόνισε ότι: «Πρώτα από όλα πρέπει να πω ότι ήταν μια προσπάθεια η οποία έδειξε ότι εκείνη δεν ήταν η καλύτερη δυνατή εποχή για να εκδηλωθεί γιατί ο κόσμος στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις έρχεται στην Ξάνθη για να διασκεδάσει και για να πάει σε συγκεκριμένα μέρη για τον καφέ, το φαγητό και την διασκέδασή του, κι όχι για να κάνει τα ψώνια του. Το να συνδυαστεί λοιπόν με το Ξανθιώτικο καρναβάλι δεν ήταν μια επιτυχημένη ιδέα και γι’ αυτό από τότε πάντα υπάρχει στο μυαλό μας να γίνει ξανά μία προσπάθεια αλλά σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Έτσι αφήσαμε να περάσει και η περυσινή χρονιά αφού μιλώντας και με συναδέλφους από όμορους νομούς είδαμε ότι κι αυτοί στις δικές τους αντίστοιχες εκδηλώσεις δεν δούλεψαν τόσο όσο δούλεψαν κατά την πρώτη τους χρονιά που το επιχείρησαν ενώ πάντα δουλεύουν σε τέτοιες εκδηλώσεις πολύ συγκεκριμένα είδη. Εμείς σκεφτόμαστε κάτι που να γίνει αυτόνομα, ίσως την άνοιξη, χωρίς να “καπελώνεται” από κάποια άλλη εκδήλωση. Επίσης θα πρέπει σε μια τέτοια προσπάθεια να βοηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς, τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος αλλά και σαν πολίτες να βοηθήσουμε μιας και όλοι ζούμε σε αυτή την πόλη γι’ αυτή την πόλη. Από την πλευρά μας τα μέλη μας όσοι και όσο μπορούσαν συμμετείχαν. Όταν και αν ξαναγίνει η προσπάθεια πιστεύω ότι θα είναι κατά ένα βήμα καλύτερη. Πρέπει όμως να μπορείς να προσαρμόσεις τέτοιες εκδηλώσεις στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Γιατί αυτό που αρέσει π.χ. στην Καβάλα να μην αρέσει στην Ξάνθη κι αυτό που μπορεί να κάνει η Ξάνθη να μην μπορεί να το κάνει, για παράδειγμα, η Κομοτηνή. Κάθε περιοχή έχει ιδιομορφίες οπότε ψάχνεις να βρεις την κατάλληλη στιγμή για να κάνεις κάτι προσαρμόζοντάς το στα δεδομένα του τόπου σου. Έχει επίσης σημασία και η στήριξη που θα έχει κανείς για να κάνει αυτό που θέλει και αυτό που πρέπει για να μην καταλήξει να κάνει κάτι μόνο για να το κάνει. Από την άλλη να διευκρινίσουμε και ότι κάνοντας μία επιτυχημένη “Λευκή Νύχτα” πως θα ανεβεί τόσο πολύ η δουλειά και ο τζίρος στα καταστήματα. Πρέπει να καλλιεργηθεί ο θεσμός και στους καταναλωτές κι αυτό θα πάρει χρόνο. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα όμως αλλά αυτά δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας σταματήσει. Το πότε θα γίνει η προσπάθεια ανά δεν μπορώ να το προσδιορίσω και θα εξαρτηθεί κι από άλλους παράγοντες κι όχι μόνο από τις δικές μας προσπάθειες».
Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Λύρατζης υπογράμμισε πως: «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής ο μόνος κλάδος ή φορέας που μας προσέγγισε με σαφείς προστάσεις, χρονοδιαγράμματα, οργάνωση κλπ. είναι το σωματείο των καφέ – μπαρ και γι’ αυτό τον λόγο είναι άλλωστε έτσι δομημένες και οι εμφανίσεις των καλλιτεχνών στο φετινό Ξανθιώτικο καρναβάλι. Από εκεί και πέρα δεν μας προσέγγισε κάποιος άλλος επαγγελματικός φορέας, πλην ίσως των ξενοδόχων που κι από εκεί είχαμε κάποιες προτάσεις έστω και αποσπασματικά. Δεν είχαμε όμως καμία προσέγγιση ούτε από τον εμπορικό σύλλογο, το επιμελητήριο ή την ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών για κάτι περισσότερο. Δεν ξέρω, ίσως απλά να είναι όλοι ήδη ικανοποιημένοι και να μην έχουν να προτείνουν κάτι περισσότερο. Όπως και να έχει το πράγμα όμως πρέπει η πρωτοβουλία για μεγαλύτερη αξιοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Ξάνθης από την τοπική αγορά και επιχειρηματικότητα να ανήκει στην τελευταία. Είναι κάτι που δεν μπορεί να το φροντίσει ο δήμος. Οι ιδέες για την στήριξη της αγοράς πρέπει να έρθουν μέσα από την αγορά κι όχι από τον δήμο. Εμείς από την πλευρά μας πάντως είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να ακούσουμε κάθε πρόταση που θα γίνει και να προσπαθήσουμε μετά να την εντάξουμε στο πρόγραμμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου που ας μην ξεχνάμε, δεν εξαντλούνται μόνο στην περίοδο του καρναβαλιού αφού υπάρχουν ακόμη οι γιορτές παλιάς πόλης, οι εκδηλώσεις με τα μουσικά σχολεία κλπ.»