Στο 1/3 οι Γάμοι και στο 1/2 οι Βαπτίσεις στην Ξάνθη σε σχέση με πέρυσι

«Συντριβή» για τις αίθουσες εκδηλώσεων και για 40 ακόμη «δορυφορικά» επαγγέλματα
Μητροπολίτης Ξάνθης και Στ. Μωραΐτης μιλούν στην «Θ»
Μόλις το 1/3 των γάμων και το 1/2 των βαπτίσεων, σε σχέση με πέρυσι έγιναν φέτος στην Ξάνθη (από την αρχή του έτους έως τα τέλη Αυγούστου) καθώς ο κορωνοϊός προκαλεί εμπόδια και αναστολές στα νεαρά ζευγάρια.
Γεγονός το οποίο, εκτός από το δημογραφικό πρόβλημα, έχει και οικονομικό αντίκτυπο, τόσο στις αίθουσες δεξιώσεων που έχουν «συντριβεί» οικονομικά όσο και σε ακόμη «δορυφορικά» 40 επαγγέλματα που περίμεναν να δουλέψουν, αλλά αντ΄αυτού, ο κορωνοϊός τα έστειλε στην… ΜΕΘ.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρού κ. κ. Παντελεήμων καθώς και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης και ιδιοκτήτης αιθουσών εκδηλώσεων κ. Στέλιος Μωραΐτης.
 «ΣΤΟ 1/3 ΟΙ ΓΑΜΟΙ – ΣΤΟ 1/2 ΟΙ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ»
Ειδικότερα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ανέφερε στην «Θ» ότι «φέτος είμαστε στο 1/3 των γάμων και στις βαπτίσεις στο 1/2 σε σχέση με πέρυσι. Από το τέλος Μαίου και μετά, που έληξαν τα μέτρα έχουμε αρκετές βαπτίσεις κάθε Κυριακή και στα δύο Μοναστήρια (Ι.Μ Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Ι.Μ Παναγίας Καλαμούς) αλλά και στις Ενορίες. Οι γάμοι όμως θα έλεγα ότι έχουν μειωθεί σχετικά με τον αριθμό των γάμων του 2019. Είμαστε στο 1/3. Μιλάμε για την περίοδο από την αρχή του έτους έως τα τέλη Αυγούστου».
«ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΦΟΡΑ ΜΑΣΚΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΞΩ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΑ»
Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όσα Ιερά Μυστήρια διεξάγονται, ο ίδιος επισημαίνει ότι «εμείς σαν Εκκλησία, εκείνο που μπορούμε να πούμε και το λέμε είναι το «τηρήστε τα μέτρα». Εκείνον που έρχεται με μάσκα, θα τον δεχθούμε. Αλλά και εκείνον που δεν έρχεται με μάσκα, δεν θα τον βγάλουμε έξω. Διότι γνωρίζετε ότι θα πρέπει να είναι διακριτική η στάση μας. Προσωπικά σέβομαι εκείνον που φορά την μάσκα, αλλά δεν αποπαίρνω και δεν βγάζω έξω εκείνον που δεν έχει. Και κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, βλέπω ότι κάποιοι φορούν και κάποιοι δεν φορούν. Εκείνο όμως που λέμε, είναι να διατηρηθούν οι αποστάσεις και για το δικό μας καλό αλλά και από αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας».
«ΣΧΕΔΟΝ ΙΔΙΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ – ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ»
Σε ο,τι αφορά στον αριθμό των παραβρισκόμενων (προσκεκλημένων) στα Μυστήρια, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης, υπογραμμίζει ότι «εγώ σε όσες Βαπτίσεις έχω παραβρεθεί και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό (την περασμένη Κυριακή) αλλά και στο Μοναστήρι, βλέπω ότι ο κόσμος είναι σχεδόν ο ίδιος αλλά δεν κάθονται όλοι μέσα στον Ναό. Επειδή και η «Αρχαγγελώτισσα» και η «Καλαμού» έχουν τον αύλειο χώρο, αλλά και η Αγία Σοφία (όπου έκανα μια βάπτιση) θα έλεγα πως μέσα στον Ναό, ήταν περίπου 80 – 100 άνθρωποι, αλλά θα ήταν 200 έξω. Δεν θα καθίσουμε να μετρήσουμε 50 άτομα και να πούμε τους άλλους να βγουν έξω. Αλλά εκείνο που μπορεί να πει ο Ιερέας πριν αρχίσει το Μυστήριο, είναι να αραιώσουν. Καταλαβαίνετε πως και η θέση του Ιερέως είναι δύσκολη. Προχθές, είχαμε με τους Ιερείς την μηνιαία σύναξη. Τους είπα πως εμείς θα μιλούμε με έναν διακριτικό τρόπο και θα λέμε «Αδελφοί, τηρήστε τα μέτρα» αλλά και εκείνον που φορά μάσκα τον σεβόμαστε και εκείνον που δεν φορά, δεν τον διώχνουμε. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η στάση της Εκκλησίας».
«ΓΙΑ ΤΟΥ…ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ – ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ Η ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ 40 ΑΚΟΜΗ ‘’ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ’’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Μωραΐτης, υπογράμμισε ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γάμων και βαπτίσεων έχει αναβληθεί για του χρόνου. Κάποιοι για τους οποίους ήταν επείγον και δεν μπορούσαν να το αναβάλλουν έκαναν τις εκδηλώσεις με τις προϋποθέσεις που υπήρχαν. Οι περισσότεροι όμως περιμένουν να το κάνουν του χρόνου. Εκτός του ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις (Καρναβάλι, Χατζηδάκειο, Γιορτές Παλιάς Πόλης), οι κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί και έχουν ακυρωθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Έγιναν ελαχιστότατες, με συνέπεια και οι αίθουσες αλλά και 40 περίπου επαγγέλματα που δουλεύουν με αυτές τις εκδηλώσεις (π.χ ρουχάδικα, παιδικά, βαπτιστικά, γαμπριάτικα, νυφικά, παπούτσια, καλλυντικά, κομμωτήρια, μουσικοί, σερβιτόροι, τραγουδιστές, ανθοπωλεία, βιντεολήψεις, μάγειροι κ.α.) φέτος τιμωρήθηκαν. Και ιδιαίτερα στην Ξάνθη τιμωρήθηκαν για επτά ολόκληρους μήνες. Υπάρχει τεράστιο κομμάτι στην ανεργίας και έλλειψη ρευστότητας σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που περίμεναν να δουλέψουν. Βέβαια αποκλειστικό αντικείμενο των αιθουσών εκδηλώσεων είναι οι γάμοι, οι χοροί και οι δεξιώσεις, που απαγορεύθηκαν φέτος. Συνεπώς έχουν συντριβεί αυτές οι επιχειρήσεις, πήραν όμως μαζί τους και άλλα 40 επαγγέλματα που λίγο – πολύ δουλεύουν με τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Όλοι αυτοί φέτος δεν έχουν μεροκάματο. Είναι τραγική η εικόνα της οικονομίας στο κομμάτι των εκδηλώσεων αν συνυπολογίσουμε ότι ακυρώθηκαν και όλες αυτές οι εκδηλώσεις που έδιναν κάποια «ζωή» σε αυτές τις επιχειρήσεις (καρναβάλι, ΓΠΠ). Έχουν μηδενικά έσοδα. Η ζημιά είναι συντριπτική».