Στο Ελληνικό δημόσιο ακίνητες περιουσίες του Δήμου Τοπείρου

Γρ. Στογιαννίδης: «Δεν είναι καταπατητές οι κάτοικοι –Ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του προβλήματος»

 

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για τους κατοίκους του Ερασμίου και Παλιού Ερασμίου, το οποίο έχει θίξει ουκ ολίγες φορές ο εκδότης της «Θ» Τένης Καμαρίδης, προειδοποιώντας για τα όσα…ακολούθησαν, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο.

Ο λόγος για ακίνητη περιουσία του Δήμου Τοπείρου που περιήλθε στο…ελληνικό δημόσιο, όπως προέκυψε με αφορμή το «κτηματολόγιο».

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής έμαθαν πως οι περιουσίες τους ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο αφού είχαν μόνο το δικαίωμα χρήσης (και όχι τίτλους κτήσης).

Ζήτημα που επι… 80 και πλέον έτη, έμπαινε κάτω από το «χαλί» και για το οποίο από το 2017 (όταν ενημερώθηκαν για την κατάσταση) και μέχρι σήμερα προσπαθούν να επιλύσουν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χουσεΐν Ζειμπέκ ζητώντας ειδική τροπολογία με την οποία το ζήτημα θα επιλυθεί μια για πάντα.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ – ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ»

Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης εξηγώντας ότι «αυτό το θέμα βγήκε από το «χαλί» στο τέλος του 2017 όταν θα έκλεινε το κτηματολόγιο. Αν το ελληνικό δημόσιο δεν ασκούσε αγωγές, θα περνούσαν οριστικά στους κατοίκους τα χωράφια και τα οικόπεδα αυτά στο Εράσμιο και Παλιό Εράσμιο. Οι αγωγές από το ελληνικό δημόσιο ασκήθηκαν και από ότι πληροφορούμαι υπάρχουν ήδη κάποιες αποφάσεις. Πρόκειται μάλιστα για 60-65 ανθρώπους σε κάθε αγωγή και όχι μόνον για ένα και δύο πολίτες. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν ενημερωθήκαμε για το θέμα, στο τέλος του 2017, όταν οι κάτοικοι παρέλαβαν τις αγωγές και προσπαθούμε να έρθει μια νομοθετική ρύθμιση που να λύνει το πρόβλημα μια για πάντα, για να περάσουν στην κατοχή των κατοίκων γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι και το δίκαιο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι καταπατητές. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με την νομοθεσία που υπήρχε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τότε ο σουλτάνος παραχωρούσε στους υπηκόους του την χρήση της γης και όχι την κατοχή. Όταν μετέπειτα το ελληνικό κράτος ήρθε και αντικατέστησε την θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Θράκη, σαν διάδοχο κράτος πήρε και τα δικαιώματα. Από την δεκαετία του ’70 υπήρχαν κάποιες αποφάσεις διορισμένων νομαρχών οι οποίοι έλεγαν πως η περιοχή εκείνη ανήκει στο ελληνικό κράτος, ωστόσο κανείς δεν ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου ή να φύγουν ή να πληρώσουν κάποιο ενοίκιο κλπ. Ξαφνικά στο τέλος του 2017 οι άνθρωποι αυτοί είδαν να διεκδικεί το ελληνικό κράτος ένα μέρος της περιουσίας τους. Αυτό, εμείς ως Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούμε άδικο. Έχουμε ενημερώσει την κυβέρνηση και αυτήν την στιγμή το θέμα είναι στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και ετοιμάζεται μια νομοθετική ρύθμιση. Μας έχουν ενημερώσει πως τους επόμενους μήνες θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή. Η πρόθεσή μας είναι να λυθεί ευνοϊκά για τους κατοίκους, γιατί όπως προείπα δεν θεωρούμε ότι είναι καταπατητές αυτοί οι άνθρωποι. Απλώς, οι πρόγονοί τους πίστεψαν ότι τους ανήκουν κιόλας και δεν ήξεραν ότι έχει παραχωρηθεί μόνον η χρήση».

«ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ…80 ΕΤΩΝ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΒΑΖΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ…ΧΑΛΙ»

«Επειδή μιλάμε για υποθέσεις 70-80 ή και πάνω από 100 ετών, υπάρχουν μεταβιβάσεις των ακινήτων στους απογόνους με συμβολαιογραφικές πράξεις ή και αγοραπωλησίες, καθώς κάποιοι απόγονοι ίσως τα έχουν πουλήσει κιόλας και έχουν φύγει από την περιοχή. Οι νέοι ιδιοκτήτες που αγόρασαν, πλήρωσαν τα πάντα και πληρώνουν και φόρους. Δεν γίνεται να θεωρούμε καταπατητές όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύουμε λοιπόν ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει μια νομοθετική ρύθμιση που θα παραχωρεί ολοκληρωτικά προς αυτούς τους ανθρώπους όλα αυτά που κατέχουν δεκάδες χρόνια για να σταματήσει η ταλαιπωρία τους. Είναι ένα δίκαιο αίτημα και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί θετικά για αυτούς και χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Εμείς σαν βουλευτές ζητούμε να μην υπάρχει κανένα κόστος, αλλά εκεί υπάρχει ένα θέμα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να τα παραχωρήσει το ελληνικό κράτος να τα παραχωρήσει. Θα δούμε πως θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το ποιος έχει την ευθύνη για μια κατάσταση που…κρατάει χρόνια και έγινε γνωστή λόγω…«κτηματολογίου», σημειώνει ότι «δυστυχώς ήταν ένα θέμα που το έβαζαν κάτω από το «χαλί» όλες οι τοπικές αρχές που πέρασαν, γιατί μιλώντας με κατοίκους μου είπαν ότι κάποιοι (ως κάτοικοι) το γνώριζαν το θέμα αλλά οι πολιτικοί τους υπόσχονταν ότι κανείς δεν θα τους πειράξει, αλλά ήρθε…«ξαφνικά» το ελληνικό κράτος και μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έψαξε το θέμα και έκανε όλα αυτά που ορίζει ο νόμος. Τυπικά φαίνονται ότι είναι περιουσία του ελληνικού κράτους αλλά για εμάς στην ουσία είναι περιουσίες των κατοίκων που για τυπικούς λόγους δεν τους ανήκουν και όχι για κάτι άλλο. Σε καμία περίπτωση δεν φταίνε οι κάτοικοι. Δεν μπορώ να πω αν το γνώριζε η δημοτική αρχή ή η παλαιότεροι. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι υπήρξαν αποφάσεις νομαρχών από την δεκαετία του ’70 (και κάθε χρόνο) που υπέγραφαν ότι τα συγκεκριμένα κτήματα ανήκουν στο ελληνικό κράτος και τις έβαζαν στο…συρτάρι. Δεν πήγε καμία δημόσια υπηρεσία να τα διεκδικήσει και να τους πει ότι το «τάδε» χωράφι είναι του κράτους και δεν μπορούν να το καλλιεργήσουν. Κανείς δεν τους ενόχλησε. Είναι ένα πρόβλημα που συζητιόταν μεταξύ κάποιων ανθρώπων, αλλά το έβαζαν κάτω από το….χαλί, μέχρι που βγήκε στην επιφάνεια και τώρα εμείς πρέπει να το λύσουμε. Το ζητούμενο για εμάς είναι να λυθεί υπέρ των πολιτών και χωρίς κόστος».