Στο «κόκκινο» το αίμα

Τραγικές οι ελλείψεις – Κίνδυνος να χαθούν και ζωές;…

Γ. Παπαχρόνης: «Γίνονται προσπάθειες αλλά να μας ακούν κι εμάς…»

Αχ. Γερόπουλος: «Υπό έλεγχο η κατάσταση – Καμία ανησυχία»

 

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε αίμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς που μεταγγίζονται σε χρόνια βάση να μην παίρνουν το αίμα που χρειάζονται. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», εκεί όπου μεταγγίζονται περίπου 800 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Με αναβολές μεταγγίσεων ή μεταγγίσεις με λιγότερο αίμα έρχονται αντιμέτωποι τις τελευταίες ημέρες περίπου 800 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το πρόβλημα ήταν έντονο το προηγούμενο μήνα σε όλη την Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετά τις γιορτές μειώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία. Αυτή την περίοδο, τις ελλείψεις επιδεινώνουν και οι ιώσεις που εμποδίζουν τους εθελοντές να δώσουν αίμα.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 3.000 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, από τους οποίους οι μισοί βρίσκονται στην Αθήνα. Ο κάθε ασθενής χρειάζεται τέσσερις φιάλες αίμα τον μήνα.

Συνολικά οι ανάγκες σε αίμα κάθε χρόνο στη χώρα είναι περίπου 600.000 μονάδες. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι εξορμήσεις με κινητές μονάδες σε όλη την Ελλάδα και το πρόβλημα γρήγορα θα εξομαλυνθεί.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ξάνθης «Η Αγάπη», κ. Γιάννης Παπαχρόνης, σημειώνει πως: «Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια γενική διαπίστωση ότι έχουν ελαττωθεί οι μονάδες αίματος. Οι εθελοντές μπορεί να είναι και περισσότεροι από παλιότερα όμως έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους στις μονάδες αιμοδοσίας σε σχέση με παλιότερα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Αχιλλέας Γερόπουλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι: «Ακούγονται πολλά αλλά το σύστημα είναι καλά δομημένο. Γίνονται μάλιστα και πολλές αλλαγές σε αυτό, προς το καλύτερο, για τις οποίες θα ενημερωθείτε. Παρόλα αυτά χρειαζόμαστε αίμα κάθε μέρα αφού συμβαίνουν πάντα περιστατικά που μερικές φορές απαιτούν περισσότερες μονάδες, αλλά μέχρις εκεί. Το σύστημα είναι ισορροπημένο, ελεγχόμενο και δεν κινδυνεύει από τίποτε»

Γ. ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ: «ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝΕ ΚΙ ΕΜΑΣ…»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣΑναλυτικότερα ο κ. Παπαχρόνης τόνισε ότι: «Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια γενική διαπίστωση ότι έχουν ελαττωθεί οι μονάδες αίματος. Οι εθελοντές μπορεί να είναι και περισσότεροι από παλιότερα όμως έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους στις μονάδες αιμοδοσίας σε σχέση με παλιότερα. Ίσως με αυτό τον τρόπο να εμφανίζονται και τα σημάδια της κρίσης και στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Πάντως είναι βέβαιο ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας το να πας να δώσεις αίμα δεν είναι πάντα μία τόσο απλή υπόθεση. Παράλληλα υπάρχουν ζητήματα προσβασιμότητας. Ανέκαθεν άλλωστε είναι δεδομένο ότι πρέπει να βλέπει ο κόσμος την αιμοδοσία, να πηγαίνει αυτή στον πολίτη. Για παράδειγμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης το τμήμα αιμοδοσίας βρίσκεται στον… τρίτο όροφο και χρειάζεσαι… χάρτη για να το βρεις! Σε αντίθεση ευτυχώς με το δικό μας νοσοκομείο που ακόμη και πηγαίνοντας για να επισκεφτείς έναν άνθρωπό σου που νοσηλεύεται θα περάσεις από μπροστά από το τμήμα αιμοδοσίας. Γενικά υπάρχει και μία επικοινωνιακή διάσταση στην εθελοντική αιμοδοσία που δεν θα πρέπει να αγνοείται για να μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία στις προσπάθειες. Από την άλλη το ελληνικό κέντρο αιμοδοσίας κάνει προσπάθειες αλλά δεν ρωτάει και τους “παλιούς”, στους συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας, για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η προσπάθειά του… Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι όταν έχεις πρόβλημα, όταν έχεις έλλειμμα θα βγεις και θα ξαναβγείς μέχρι να μαζέψεις τις μονάδες που χρειάζεσαι. Μέχρι και πριν δύο χρόνια ο αριθμός των απαιτούμενων μονάδων αίματος ήταν στις 600.000 μονάδες. Το ΕΚΕΑ αναπροσάρμοσε τον αριθμό αυτό εξορθολογίζοντας, κατά την άποψή του, τις μονάδες που χρειάζονται σε κάθε ιατρική πράξη κατεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 500.000 μονάδες και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χώρα είναι αυτάρκης σε μονάδες αίματος και δεν χρειάζεται να κάνει εισαγωγές. Για την διαφορά καταλογίζει ευθύνες στο σύστημα και στην μη ύπαρξη επιτροπών μετάγγισης που συστήθηκαν από την αρχή καθώς και σε άλλα προβλήματα του συστήματος υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης. Ακόμη και σε αυτά τα νούμερα η εθελοντική αιμοδοσία συνεισφέρει περίπου στο 54% με 56% των αναγκών, ενώ παλιότερα έφτανε μόλις το 40%. Ένα μεγάλο μέρος των αναγκών καλύπτουν επίσης οι ίδιοι οι συγγενείς των ασθενών, ένα μικρό ποσοστό καλύπτει ο στρατός, ενώ ένας αριθμός κοντά στις 20 – 24.000 μονάδες ετησίως καλύπτεται με εισαγωγές από την Ελβετία».

Όσον αφορά την Ξάνθη ο ίδιος τονίζει ότι: «Στην Ξάνθη συνεχίζουμε να είμαστε γενικά πλεονασματικοί όμως υπάρχουν και περίοδοι που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω κάποιων περιστατικών. Ακόμη και τότε όμως έχουμε κόσμο που μπορούμε να τον κινητοποιήσουμε για να τις καλύψουμε. Ποτέ δεν βγαίνουμε “μείον”. Απλώς θυμίζω ότι οι μονάδες διαρκούν 40 ημέρες. Όμως ποτέ δεν φτάνουμε σε αυτό το όριο στην Ξάνθη γιατί συνέχεια έχουμε νέες μονάδες από τις συνεχιζόμενες αιμοδοσίες. Αυτό γίνεται γιατί αντέχουμε τόσο σαν νοσοκομείο όσο και σαν σύλλογος».

ΑΧ. ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ»

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣΑπό την πλευρά του ο κ. Γερόπουλος τόνισε ότι: «Αυτά που πολλές φορές ακούγονται για ελλείψεις σε μονάδες αίματος πολλές φορές λέγονται και εκ του πονηρού. Το σύστημα, το υπουργείο δηλαδή, οι υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία, έχουν στον έλεγχό τους τη διανομή των μονάδων αίματος. Έτσι ακόμη κι αν λείψει κάποια μονάδα αίματος σε κάποιο νοσοκομείο δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να μην βρεθεί από κάποιο όμορο νοσοκομείο ή από το σύστημα αναφοράς που εδρεύει στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα. Ακούγονται πολλά αλλά το σύστημα είναι καλά δομημένο. Γίνονται μάλιστα και πολλές αλλαγές σε αυτό, προς το καλύτερο, για τις οποίες θα ενημερωθείτε. Παρόλα αυτά χρειαζόμαστε αίμα κάθε μέρα αφού συμβαίνουν πάντα περιστατικά που μερικές φορές απαιτούν περισσότερες μονάδες, αλλά μέχρις εκεί. Το σύστημα είναι ισορροπημένο, ελεγχόμενο και δεν κινδυνεύει από τίποτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάποιο νοσοκομείο από μονάδες αίματος γιατί είναι πολύ καλά οργανωμένο το σύστημα διακίνησής τους. Το υπουργείο, η υγειονομική περιφέρεια και τα νοσοκομεία έχουν κανόνες οι οποίοι επιτρέπουν και διασφαλίζουν την ομαλή διακίνηση των μονάδων αίματος. Εμείς πάντως σαν νοσοκομείο θα κάνουμε στις 25/2 την πρώτη εξόρμησή μας για αιμοδοσία για το νέο έτος με την υπηρεσία μας. Πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι στην Ξάνθη οι μισές μονάδες αίματος λαμβάνονται από συνεργεία της Αθήνας για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου “Αγία Σοφία”. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε πλεονασματικός νομός σε μονάδες αίματος. Είναι κάτι που συμβαίνει από επιλογή που έγινε για να βοηθηθεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο και την οποία επιλογή η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης την βρήκε και την συνεχίζει. Όμως υπάρχουν αλλαγές στην διαχείριση, το υπουργείο ετοιμάζει την επόμενη μέρα με βάση την εμπειρία που υπάρχει από όλα αυτά τα χρόνια και μόνο πρόταγμα να εξασφαλίσουμε την ομαλή διακίνηση των μονάδων αίματος σε πανελλαδικό επίπεδο»